Stars

U Londonu se otvara spektakularan muzej o Davidu Bowieju kojeg obavezno stavljamo na listu želja

  • David Bowie će kao jedan od najvećih glazbenika i umjetnika u povijesti uskoro dobiti muzej s najosebujnijom zbirkom o svojem liku i djelu
  • Među više od 80 000 predmeta naći će se rukopisi, legendarni kostimi, osobne fotografije, intimne bilježnice, instrumenti i scenski rekviziti te još puno toga drugoga
  • Muzej kojim su jednako oduševljeni obožavatelji kao i samo imanje Davida Bowieja, svoja bi vrata trebao otvoriti 2025. u sklopu  Muzeja Victorije i Alberta u Istočnom Londonu

David Bowie uskoro bi trebao dobiti svoj muzej u kojem će se naći najosebujnija zbirka s više od 80.000 predmeta. Među stvarima koje su pripadale jednoj od najvećih britanskih rock legendi u povijesti nalazit će se kostimi, rukopisi s notama, crteži i puno toga drugoga što će nam pružiti osobniji uvid u njegov lik i djelo. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

"Najšarolikija zbirka pratit će kreativne procese Boweija kao glazbenog inovatora, kulturne ikone i zagovornika za samoizražavanje", navodi se u izjavi muzeja koji je ovom prilikom najavio i stvaranje novog instituta - 'Centra za proučavanje izvedbenih umjetnosti Davida Bowieja', a koji će biti dio novog dijela Muzeja Victorije i Alberta u Istočnom Londonu. Najobuhvatnija izložba posvećena glazbenoj legendi samo je nastavak izložbe iz 2013. godine koja slavi Bowiejev život u istom muzeju, ali i kroz međunarodnu turneju koja je dosad privukla više od 2 milijuna posjetitelja širom svijeta.

Možda vas zanima Odbrojavanje je počelo! Prvi trailer za film o Davidu Bowieju izgleda i više no obećavajuće Rubrika Stars Stars

Od scenskih kostima poput legendarnih outfita iz ere Ziggyja Stardusta koje je dizajnirao Freddie Burretti 1972. i Union Jack kaputa kojeg je David s Alexanderom McQueenom dizajnirao za svoju naslovnicu albuma 'Earthling' 1997. godine, do 'intimnih bilježnica' i brojnih spisa koji otkrivaju Bowiejev misaoni proces i nerealizirane projekte, a kojih većinu javnost nikada ranije nije vidjela, rukom pisanih tekstova pjesama uključujući 'Fame' i 'Heroes', ali i osobnih fotografija, umjetničkih djela i nagrada... Arhiva će sadržavati i neke od njegovih instrumenata i scenskih rekvizita, uključujući sintisajzer producenta Briana Enoa i stilofon koji je dao glazbenik Marc Bolan u kasnim šezdesetim godinama, a koji je korišten tijekom snimanja 'Space Odityja'.

"V&A je oduševljen što su postali čuvari njegove nevjerojatne arhive i što će ju moći otvoriti za javnost", rekao je Tristram Hunt, direktor muzeja. "Bowiejeve radikalne inovacije kroz glazbu, kazalište, film, modu i stil - od Berlina, do Tokija i Londona - i dalje utječu na dizajn i vizualnu kulturu", zaključio je.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Podsjetimo, David je preminuo 2016. nakon što je izgubio borbu protiv raka jetre, samo dva dana nakon 69. rođendana. Sebe je opisivao kao 'lopova s ukusom' koji je djeliće inspiracije prisvajao od glam rocka, soula, diska, punk rocka i haute couturea. Rođen je kao David Robert Jones 1947. godine, a odrastao je u Brixtonu, četvrti radničke klase na jugu Londona. Najpoznatiji je bio po svoja dva glamurozna, androgina alter ega - Ziggyju Stardustu i Aladdinu Saneu, proslavio se mnogim legendarnim pjesmama, a glumio je i u nekoliko izvrsnih filmova. Neposredno prije smrti, David je objavio svoj posljednji studijski album 'Blackstar' kojeg je snimio u suradnji s malom jazz grupom, a koji je dočekan kao hrabro eksperimentalno remek djelo.

Možda vas zanima Snima se biografski film o Georgeu Michaelu, glumit će ga najomraženiji lik iz 'Bijelog lotosa' Rubrika Stars Stars

"Nekada sam razmišljao o svojim ekscentričnostima, željama za istraživanjem i stavljanjem sebe u opasne situacije", rekao je za časopis Esquire 1993. "...a razlog zašto mi je to prolazilo bio je taj što sam bio umjetnik pa ljudi nikada nisu znali da sam bio potpuno lud", zaključio je.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Najavljenim muzejem jednako su oduševljeni brojni obožavatelji, kao i njegovo imanje koje je pozdravilo najavu. "Budući da Davidov život postaje dio nacionalnih kolekcija u Velikoj Britaniji, on zauzima svoje mjesto koje mu zasluženo pripada među mnogim drugim kulturnim ikonama i umjetničkim genijima", naveli su u izjavi. "Jako nam je drago što usko surađujemo s 'V&A' kako bismo nastavili obilježavati spomen na Davidov trajni utjecaj na kulturu."

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Star man