Life&style

Zatvara se kultni berlinski Berghain? Zbog ovih 15 stvari postao je najbolji noćni klub na svijetu

  • Čini se da su glasine o zatvaranju legendarnog berlinskog noćnog kluba Berghain bile točne
  • Prema pisanjima stranih medija, klub bi se trebao zatvoriti do kraja godine 
  • Donosimo 15 fascinantnih detalja o ovom jedinstvenom berlinskom klubu u kojem postoje i famozne 'tajne sobe'

Berghain u Berlinu jedan je od najboljih klubova na svijetu. Sada se pojavila vijest da se klub zatvara. Časopis 'Faze' citira insajdersku internetsku objavu: “Berghain se zauvijek zatvara! Konačni kraj će doći ove godine! Jedan od osnivača kluba već je isplaćen i živi na selu u Brandenburgu“. Osim toga, početkom ovog mjeseca s klubom su prestali surađivati diskografska kuća i booking agencija Ostgut Ton. Doista tužna vijest za svjetsku klupsku scenu. 

15 stvari koje treba znati o Berghainu

Svi vole Berlin, svi vole Berghain. Jedva da prođe dan bez neke vijesti, novog mema koji preplavi Instagram feed. Puno se priča o kultnom klubu, ali bit možeš doista razumjeti jedino ako si sama bila u Berghainu. Godine 2004. klub je prvi put otvorio svoja teška čelična vrata. Puno se toga dogodilo od tada, ali još uvijek slavimo Berghain iz istih razloga: nenadmašnog zvučnog sustava, posjetitelja otvorene prirode i mnogih mitova koji ga okružuju. Moglo bi se reći: „Što se dogodi u Berghainu, ostaje u Berghainu.“ Zato je klub uspio zadržati svoj underground štih, ali opet postići svjetsku slavu.

 | Autor: Flickr Flickr

1. Osnivači Berghaina Michael Teufele i Norbert Thormann već su prije osnovali jedan od najluđih klubova ikada, Ostgut, koji je postojao između kasnih 90-ih i ranih 2000-ih. Tamo se održavala mješavina techno večeri, ali i zloglasni hardcore fetiš party Snax (sada se održava u Berghainu svake uskrsne nedjelje i njegova sportska verzija u studenom). Ostgut je zatvorio svoja vrata 2003. godine nakon što je nekretnina prodana. Nedugo zatim našli su još jednu zgradu... ostalo je povijest.

2. Berghain se sastoji od različitih mjesta: 1) 'Lab.oratorij', u prizemlju zgrade. Dom je brojnih fetiš večeri, uglavnom za muškarce. 2) Također u prizemlju je takozvani 'Stup'. Mjesto za novu i eksperimentalnu elektroničku glazbu. 3) Tu je masivni plesni podij samog Berghaina, kojem možeš pristupiti po golemom stubištu na glavnom ulazu. 4) 'Panorama Bar' je kat više, gdje je manje techna, a više housea za uši. Između ima dovoljno zavojitih stubišta, mračnih soba i drugih mračnih kutova u kojima se možeš izgubiti i 'isprobavati razne stvari, od grupnog seksa do eksperimentiranja i ispunjavanja raznih seksualnih maštarija'.

3. Mnogi ne znaju odakle zapravo dolazi naziv kluba. Ukratko, naziv je mješavina imena dviju četvrti koje graniče u blizini kluba: Friedrichshain i Kreuzberg. 

4. Ozvučenje u Berghainu proglašeno je jednim od najboljih na svijetu. Većinu vremena koristi se samo do 20 posto, sve iznad toga je štetno za sluh. Izvorno ga je dizajnirao Funktion-One.

5. Berghain ima svoju izdavačku kuću Ostgut Ton, koja je osnovana 2005. godine i redovito objavljuje izdanja i mikseve svojih rezidenata. 

6. Berghain ne radi cijeli vikend. Petkom se održava niz partija, a legendarna klupska večer počinje tek u subotu u 23:59 i traje do ponedjeljka ujutro, ponekad i do podneva. Neki ostaju i partijaju cijelo vrijeme, a neki rejveri priušte si drijemež između i plate pet eura za ponovni ulazak.

7. U cijelom klubu nema niti jednog ogledala, što je noćna mora za sve narcise.

8. Dugi redovi ispred Berghaina jednako su dio 'doživljaja' kao i naizgled proizvoljna 'politika vrata'. To samo povećava uzbuđenje ako uspiješ ući. Navodno među posjetiteljima kola mnoštvo korisnih savjeta o tome kako doći do Berghaina (npr. ako nosiš samo crno). Ali postoji i još jedan koristan alat, a to je Instagram račun koji ti govori kakva je situacija u redu čekanja tako da ne moraš dugo čekati. 

 | Autor: Flickr Flickr

9. Jedan od najpoznatijih izbacivača ikada je Sven Marquardt. Kad ne odlučuje tko će imati nezaboravnu noć, čovjek s brojnim tetovažama na licu je fotograf. Bio je jedan od glavnih likova u dokumentarcu Davida Dietla 'Berlin Bouncer'.

10. Prema nekim velegradskim mitovima, nekoliko poznatih ličnosti nije moglo zaobići Svena Marquardta. Među njima su, primjerice, Britney Spears, Paris Hilton, Jake Gyllenhaal te DJ i producent Felix da Housecat. Ali glumica Clare Danes ušla je nekoliko puta, veselo je otkrila u 'The Ellen Showu'.

11. Berghain definitivno nije za ljubitelje društvenih mreža. Postoji strogo pravilo 'bez fotografiranja'. Na kameru mobitela stave ti šarenu naljepnicu. Ako je skineš, riskiraš da te izbace. Usput, skupljanje malih, šarenih naljepnica na mobitelu mjesecima nakon toga smatra se 'posebno cool'. 

12. Berghainu je zakonski dopušteno plaćati niže porezne stope nakon što je 2016. Financijski sud u Berlinu-Brandenburgu klasificirao klub ne samo kao mjesto za zabavu, nego i kao instituciju koja proizvodi djela od značajne kulturne vrijednosti. Ovaj poseban status odnosi se i na događaje tijekom tjedna kao što su baletne predstave, koncerti, modne revije i izložbe.

 | Autor: Pixsell/DPA Pixsell/DPA

13. Toliko je obožavatelja Berghaina da postoji obilazak kluba u Minecraft svijetu. Virtualna replika kluba u ovoj popularnoj video igri stvorena je isključivo prema vlastitim sjećanjima posjetitelja. 

14. Djela Wolfganga Tillmansa nisu izložena isključivo u muzejima diljem svijeta, nego i u Berghainu. Veliki format iz njegove serije 'End of Broadcast' iz 2014. godine visi blizu bara. Prikazuje razjapljeno grlo.

15. Naravno da je jako vruće u Berghainu, zbog čega klub ima svoj vlastiti ledeni bar. Premda se i tamo često mora čekati u redu.  

Možda vas zanima Posjet ovoj prekrasnoj vinariji u Istri zvuči nam kao savršena ideja za ljetnu uživanciju Rubrika Life&style Life&style
Photo: DocumentaryTube
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Legendaran klub steta