Stars

Postoji li u stvarnosti Lydia Tár i što je inspiriralo najkontroverzniju ulogu godine

  • Cate Blanchett ponovno je nominirana za Oscara za ulogu u svom posljednjem filmu Tár
  • Ne samo da je Cate nominirana zahvaljujući fantastičnoj glumi, već se i o samom filmu govori kao o favoritu za zlatnog kipića
  • Nakon što je priča o najvećoj živućoj skladateljici i dirigentici podigla puno prašine, mnogo je onih koji su se zapitali je li riječ o biografskom filmu

Sezona dodjele brojnih nagrada i priznanja za filmska postignuća u prethodnoj godini u punom je jeku. Dodjelu najvažnijih zlatnih kipića tek čekamo, no već sada se dosta iskristaliziralo čija nas pobjeda ne bi ni najmanje iznenadila. Jedan od filmova o kojem se posljednjih dana sve glasnije priča je i 'Tár' s fantastičnom Cate Blanchett u glavnoj ulozi za koju je i dobila Zlatni globus za najbolju glumicu.

Film kojeg se već neko vrijeme spominje kao favorita za Oscara priča je o ponosnoj i egoističnoj dirigentici i skladateljici Lydiji Tár, a radnja nas vodi kroz njezin uspon i tragičan pad. Intrigantna priča u kombinaciji sa sve većom popularnošću biografskih filmova poput 'Elvisa', 'Kralja Richarda', 'Spencer', 'Plavuše', 'Being the Ricardos' i 'Oči Tammy Faye' natjerali su nas da se zapitamo je li Lydia Tár zapravo bila stvarna osoba.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Cate Blanchett u filmu Tar Možda vas zanima 'Tár' uskoro u kinima: Cate Blanchett stvorila je vjerojatno najimpresivniji filmski lik godine Rubrika Life&style Life&style

Lydia Tár je hvaljena skladateljica i dirigentica, feministička ikona i uzor mladim dirigenticama u usponu koje traže uspjeh na polju kojim dominiraju muškarci. Tár vodi mentorski program za te žene, dijeleći svoje tajne o tome kako dublje razumjeti i vidjeti glazbu, a na njezinom primjeru vidimo kako komplicirana dinamika moćnog uzora i podređenog učenika puna strahopoštovanja može poći po zlu kada se prijeđu određene granice.

Naime, njezin put ka dnu počinje kada jedna od njezinih bivših učenica počini samoubojstvo, ostavljajući poruku u kojoj optužuje  Lydiju za neprimjereno ponašanje, a što postaje katalizator za niz događaja koji polako razotkrivaju savršen život koji je Lydia stvorila, osobno i profesionalno.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Vodimo te na pretpremijeru filma 'Tár' koji je oduševio kritiku Rubrika Life&style Life&style

No, je li Lydia Tár stvarna osoba?

Bez obzira na to koliko uvjerljivo cijela priča djeluje i možda neodoljivo podsjeća na primjere iz nečijeg stvarnog života, Lydia Tár nije stvarna osoba. I svatko tko se zbog ovoga osjeti glupo, bez brige, i sami smo bili uvjereni da je u pitanju biografski film. Zasluge za to dobrim dijelom idu redatelju Toddu Fieldu koji je sam zaplet predstavio vrlo zanimljivim odabirom riječi. Film je, kaže njegov opis, smješten u međunarodni svijet klasične glazbe i usredotočen na Lydiju Tár koju mnogi smatraju jednom od najvećih živućih skladateljica/dirigentica i prvom u povijesti dirigenticom velikog njemačkog orkestra. A ovakva konstrukcija definitivno implicira biografski film. No, ono što je najvažnije naglasiti je da je film senzacionalan uspjeh postigao s razlogom i da bi ga, bez obzira na to što je riječ o fiktivnom liku, apsolutno svatko trebao pogledati. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0