Life&style 22. studenoga 2022.

Film Tár': Cate Blanchett stvorila je vjerojatno najimpresivniji filmski lik ove godine

Cate Blanchett u filmu Tar
Focus Features. Cate Blanchett u filmu Tar
  • Glumica Cate Blanchett briljirala je u ulozi Lydie Tár
  • Njena uloga svrstala ju je među najbolje karakterne glumice današnjice
  • Otkrit ćemo ti ukratko o čemu se radi u filmu i tko je zapravo Lydia Tár

Lydia Tár: gipka i svilenkasto glamurozna umjetnica, zamršeno uvijena spirala genija, nervoznih tikova, elegantnog ukusa i čeličnih živaca. Gledajući Cate Blanchett, dvostruku dobitnicu Oscara, u najimpresivnijem liku koji se materijalizirao na ekranu ove godine, svjedočit ćeš fascinantnom podvigu umjetničkog udvostručavanja, u kojem Blanchett donosi svoju oštru tjelesnost i brzu, oštru inteligenciju na ženu koja stvara samu sebe u stvarnom vremenu. 'Tár', film koji prikazuje očaravajuću antijunakinju, manje je film nego zavodljivo duboko poniranje u psihu žene koja je istovremeno definirana i odvojena od svijeta u kojem, s jedne strane, briljira.

Jennifer Lopez Možda vas zanima... Ovih 10 glumaca dobili su mizeran ili nikakav honorar za filmove koji su ih proslavili Rubrika Life&style Life&style

Taj je svijet, u Lydijinu slučaju, klasična glazba, prorijeđeni svemir transcendencije i tihog života s visokim ulozima u rukama scenarista i redatelja Todda Fielda.

 | Autor: Focus Features Focus Features

Susrećemo Lydiju, poznatu (izmišljenu) skladateljicu, dirigenticu, koja je bila štićenica Leonarda Bernsteina, prva žena koja dirigira Berlinskom filharmonijom poput uglađenog kolosa i koja je upravo napisala svoje memoare 'Tár on Tár' — dok je intervjuira književnik koji radi za poznati časopis, Adam Gopnik. U gotovo nadrealno dugoj sekvenci u stvarnom vremenu, Gopnik (glumi samog sebe) izbacuje naučena pitanja na koja Lydia parira ležernom eruditskom briljantnošću, secirajući umjetnost, vrijeme, rodni jezik i ispravnu interpretaciju Mahlerove Pete simfonije. S tom jednom scenom Field prenosi gomilu informacija o svom protagonistu…

Također je u okruženju koje, zbog svog vanjskog izgleda kozmopolitske uljudnosti, vrvi političkim spletkama, igrama seksualne moći i drskim ambicijama. Dok Lydia živi dan za danom - sastaje se s diletantskim mecenom (Mark Strong), intervjuira je novinar oduševljen zvijezdom, vodi majstorski tečaj na Juilliardu - njezina fasada nikada ne puca. Ona nadzire krojenje svojih odijela — kopiranih od onih koja nose njezini muški junaci — s istim divljim perfekcionizmom i iscrpljujućim prezirom prema samozadovoljstvu koje unosi u gramofonske ploče koje izrađuje za 'Deutsche Grammophon'.

 | Autor: Focus Features Focus Features

'Tár' se možda čini mračnim, ali nije. Field je snimio film o iskorištavanju, samoprijeziru i prisili, ali s ekstravagantnim okom za ljepotu i uglađenošću površine koja ga čini dubokim užitkom za gledanje. Jednostavno je ugodno vidjeti kako Blanchett uspijeva s ulogom u koju se uvlači s gracioznošću kao u jedno od Lydijinih odijela po narudžbi. Ali, Field ju je okružio pratećim nastupima koji su jednako napeti, osobito Nina Hoss koja glumi Sharon, Lydijinu strpljivu, ali opreznu partnericu. 

Društvenim mrežama već dugo kolaju komentari koji sugeriraju kako je Kate Blanchett  glavna favoritkinja za Oscara u kategoriji najbolje glumice. Podsjetimo se, u ovoj kategoriji osvojila je Oscara 2014. godine za portret Jasmine French. Bio bi joj ovo treći Oscar, a prvi joj je udijeljen 2005. godine za sporednu ulogu u filmu 'Avijatičar'. 

Film će se prikazivati isključivo u kinima, a kod nas bi navodno trebao doći u kina početkom 2023. godine. 

Možda vas zanima... Čudovište iza čudovišta: Sljedeći tjedan stiže dokumentarac o zloglasnoj Ghislaine Maxwell Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0