Stars

I zvijezde i aktivistice: ove slavne žene svoj utjecaj koriste da svijet učine boljim mjestom

  • Onih koji svoj utjecaj koriste da pomognu drugima, čiji se glas ne čuje dovoljno glasno, bilo je otkako je i showbizza, no brojne su slavne žene posljednjih godina glasnije no ikad
  • Od buđenja svijesti o klimatskim promjenama i pravima žena do MeToo pokreta, ove nas zvijezde inspiraju
  • Granica između slave i aktivizma, čini se, nije nikada bila tanja, a ove su velike žene doista zadužile svijet i učinile ga boljim mjestom

Slavnih osoba koje odbijaju šutjeti o stvarima 'koje ih se ne tiču', vjerujući da se itekako tiču svih nas, bilo je otkako je i showbizza, a u današnje vrijeme u kojem se zahvaljujući svim društvenim mrežama i internetu njihov glas čuje dalje no ikad, sve češće i glasnije progovaraju o mnogim nepravdama. Granica između slave i aktivizma, čini se, nije nikada bila tanja, i iznimno nam je drago što je sve više onih koji svoj glas i utjecaj koriste za buđenje svijesti o brojnim temama, od klimatskih promjena i prava žena do MeToo pokreta. 

Bilo da i same imaju značajne uloge u određenim aktivističkim pokretima ili da ih 'samo' financijski podržavaju, izdvojili smo slavne žene koje uistinu zaslužuju da ih se zove influencerima u najboljem i svakom mogućem, ako ne i jedinom pravom smislu te riječi. Koliko god nam bile drage zbog svojih nevjerojatnih glumačkih, pjevačkih i sličnih talenata, one su svojim postupcima postale inspiracija mnogima, doista zadužile svijet i učinile ga boljim mjestom.

Angelina Jolie

 | Autor: Instagram @angelinajolie Instagram @angelinajolie

Umjesto nabrojati što je sve Angelina učinila, bilo bi lakše nabrojati što nije. Njezina predanost dobrotvornom radu postala je njezina prava strast još otkako je ranih 2000-ih počela raditi s Visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za izbjeglice, a od tada je posjetila mnogo ratom razorenih zemalja u više od 60 terenskih misija kako bi potrebitima pomogla pronaći sigurna mjesta. 2012. je imenovana posebnom izaslanicom pri UNHCR-u čime je svoje djelovanje podigla na diplomatsku razinu, a k tome je iste godine sudjelovala i u pokretanju Inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima, koja, između ostalog, radi na okončanju prakse nekažnjavanja  seksualnog nasilja u ratnim zonama diljem svijeta, istovremeno osiguravajući sredstva i pružajući zdravstvenu skrb preživjelima.

Jennifer Lopez

 | Autor: Instagram @jlo Instagram @jlo

Jennifer je 2009. sa svojim sestrama pokrenula Zakladu obitelji Lopez kako bi pomogla u pružanju dostupne i kvalitetne zdravstvene skrbi majkama i njihovoj djeci, bez obzira na njihovu sposobnost plaćanja skrbi, a osim toga je učvrstila svoju reputaciju slavne feministice radom s Amnesty Internationalom. Naime, nakon što je saznala za visoku stopu femicida u Meksiku, udružila se s organizacijom kako bi pokrenula dvojezičnu web stranicu za podizanje svijesti o ovom problemu, a uz to je producirala film  'Borderland' u kojem je i glumila, a koji je posvećen razotkrivanju ubojstava žena aktivistica u Juarezu u Meksiku. O tome koliko je sve što radi značajno možda najviše govori činjenica da su je Ujedinjeni narodi imenovali Globalnom zagovornicom djevojaka i žena.

Viola Davis

 | Autor: Instagram @violadavis Instagram @violadavis

Kada je govorila o vlastitom djetinjstvu, Viola je istupala u ime više od 15 milijuna djece u SAD-u koja se svakodnevno suočavaju s glađu. Kao veleposlanica 'Hunger Is', dobrotvorne organizacije koja ima za cilj borbu protiv gladi u djetinjstvu, ali i nacionalna  glasnogovornica kampanje 'No Kid Hungry', Viola radi na podizanju svijesti o utjecaju pandemije na nesigurnost egzistencije u obiteljima, a koja pogađa i djecu. “Neizvjesnost po pitanju toga odakle dolazi vaš sljedeći obrok je zastrašujuća stvar i troši svaki vaš budni trenutak. Još uvijek se sjećam kakav je to osjećaj i stigme koja je uz to bila vezana, kao i sramote. To je ono kroz što sada prolaze mnoge obitelji”, poručila je.

Dolly Parton

 | Autor: Instagram @dollyparton Instagram @dollyparton

Legendarna je kantautorica i sama odrastala u siromaštvu u brdima Tennesseeja, a danas je jedan od najpoznatijih filantropa na svijetu. 1988. osnovala je Zakladu Dollywood s ciljem pomaganja siromašnoj djeci s Apalača da postignu akademski uspjeh, a koliko je njezin rad bitan najbolje govori podatak da je u godini kada je program pokrenut, stopa napuštanja srednje škole u njezinoj matičnoj zemlji pala za 29%. Njezin aktivizam usmjeren na probleme u obrazovanju kasnije se pretvorio u 'Imagination Library', organizaciju odgovornu za distribuciju besplatnih knjiga djeci diljem zemlje pa tako danas 'Parton & Co.' šalje više od milijun knjiga za 1,3 milijuna djece svakog mjeseca.

Miley Cyrus

 | Autor: Instagram @mileycyrus Instagram @mileycyrus

Baš kao i njezina kuma Dolly Parton, i Miley nastoji svojim radom svijet učiniti boljim mjestom. Njezina zaklada 'Happy Hippie' pomaže borbi protiv nepravde s kojom se suočavaju mladi beskućnici, mlade LGBTQ+ osobe, ali i druge ranjive skupine. Iskoristila je svoju slavu i glas dovevši na 'VMA' 2014. beskućnika, ali i progovaranjima o problemima u svojim viralnim video zapisima 'Backyard Sessions' u kojima sudjeluju i njezini brojni prijatelji glazbenici poput Ariane Grande. Uz to, i Miley i Ariana uključile su se u MAC-ovu  kampanju Viva Glam koja donira 100% svojih prihoda za potporu ženama i djevojkama, LGBTQ+ zajednici i osobama pogođenim HIV-om i AIDS-om.

Možda vas zanima Izlazi dokumentarac o Seleni Gomez koji otkriva njezine teške zdravstvene borbe: "Ovo je za mene novi početak" Rubrika Life&style Life&style

Oprah

Oprah Winfrey | Autor: Instagram @oprah Instagram @oprah Oprah Winfrey

Nijedan popis slavnih osoba koje se bore za plemenite ciljeve ne bi bio potpun bez legendarne voditeljice. Od pružanja pomoći u raznim katastrofama i borbe protiv beskućništva, do financiranja Smithsonian Nacionalnog muzeja afroameričke povijesti i kulture, filantropija je od najranijih dana temelj Oprahine karijere, a na probleme obrazovanja je posebno slaba. Procjenjuje se da je do 2012. donirala oko 400 milijuna dolara za razne obrazovne programe, uključujući 'Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls' u Južnoj Africi, kao i stotine stipendija za 'Morehouse College' u Atlanti. 2013. godine za svoj je filantropski rad nagrađena najvećim  priznanjem koje američki civil može dobiti, Predsjedničkim odličjem slobode.

Lady Gaga

 | Autor: Instagram @ladygaga Instagram @ladygaga

Lady Gaga je sa svojom mamom 2012. osnovala 'Zakladu Born This Way' kako bi pomogala mladima i učinila svijet ljubaznijim mjestom poticanjem razgovora o mentalnom zdravlju. I ona je bila zaštitno lice MAC-ovog ruža za usne Viva Glam Gaga 2010., a od prodaje kojega je kompletni prihod išao izravno u MAC-ov fond za borbu protiv AIDS-a te podršku onima koji žive s HIV-om ili AIDS-om. Napisala je i pjesmu 'Til It Happens To You' nominiranu za Oscara za dokumentarac 'The Hunting Ground', a koji u središte  pozornosti stavlja epidemiju silovanja na kampusu, k tome je više puta otvoreno govorila o vlastitom iskustvu žrtve seksualnog  napada, a čak je sa sobom na pozornicu prilikom nastupa na dodjeli Oscara 2016. godina dovela 50 preživjelih žrtava.

Beyoncé

 | Autor: Instagram @beyonce Instagram @beyonce

Samo u proteklih nekoliko godina njezina je zaklada 'BeyGOOD' donirala 6 milijuna dolara za pružanje usluga mentalnog zdravlja obiteljima pogođenim pandemijom, uz dodatnih pola milijuna danih za pomoć obiteljima suočenima s deložacijom. Na problemima povezanima s nesigurnošću stanovanja Beyoncé je intenzivno radila i prije pandemije, a samo je u svom rodnom Houstonu donirala 7 milijuna dolara za izgradnju 'Knowles-Temenos Place Apartments', stambenog kompleksa koji nudi životni prostor za desetke raseljenih osoba. Uz to je često uključena u pokret 'Black Lives Matter' pa i ona i Jay-Z osim što doniraju goleme svote novca zatvorenim prosvjednicima u Baltimoreu i Fergusonu, dodatnu potporu  pružaju i prisustvovanjem prosvjedima te susretima s obiteljima žrtava.

Emma Watson

 | Autor: Instagram @emmawatson Instagram @emmawatson

Čim je ostavila Hermionu Granger iza sebe, Emma Watson postala je UN-ova veleposlanica dobre volje za žene te glasna zagovornica kampanje #HeforShe koja se zalaže za muško savezništvo. Glasna je bila i u globalnoj borbi za reproduktivnu pravdu, skrećući pozornost na smrt Irkinje koja se mogla izbjeći da u zemlji nije bilo restriktivnih zakona o pobačaju, a uz to je i aktivistica za zaštitu okoliša te zagovornica održive mode koja je obećala da će nositi isključivo 100% ekološki prihvatljivu i etički izrađenu odjeću.

Taylor Swift

 | Autor: Instagram @taylorswift Instagram @taylorswift

Od otplate studentskih zajmova do pokrivanja medicinskih računa i stanarine, veći dio Taylorinog altruizma namijenjen je izravnoj  pomoći njezinim obožavateljima i njihovim obiteljima. Uz to velikodušno donira novac brojnim dobrotvornim organizacijama pa je tako na primjer prihod od njezinog singla 'Welcome to New York' doniran školama u ovom gradu, a donirala je i milijun dolara za pomoć pogođenima tornadom u Nashvilleu 2020.

Možda vas zanima Ovo je 10 najbogatijih celebrytija na svijetu - među njima je 5 žena s više od milijardu dolara Rubrika Life&style Life&style

Serena Williams

 | Autor: Instagram @serenawilliams Instagram @serenawilliams

Teniska legenda dugo je zagovarala prava žena, a posebice crnih žena. Gotovo da ne postoji kampanja koje nije bila dio, od podizanja svijesti o nejednakim plaćama za sportašice do ustajanja protiv seksističkih pravila odijevanja u tenisu, a nakon što je postala majka, svoju je plemenitost podigla na novu razinu. Nakon što se suočila s komplikacijama opasnim po život nakon rođenja kćeri, Serena je postala primarni ulagač u 'Mahmee', zdravstvenu tehnološku tvrtku posvećenu prepoznavanju nedostataka u skrbi i okončanju krize smrtnosti crnačkih majki u SAD-u. Ovo je samo jedna od više organizacija koje su osnovale žene i koje Serena podržava, a vrijedi istaknuti i njezin 'Serena Ventures' fond koji ulaže u poduzeća u vlasništvu žena.

Jane Fonda

 | Autor: Instagram @janefonda Instagram @janefonda

Osim kao iznimna glumica, Jane se u povijest upisala i kao jedna od najpoznatijih aktivistica prošlog stoljeća. Tijekom 60-ih, njezin je politički aktivizam prvo pronašao uporište u Pokretu za ljudska prava, a zatim i u antiratnom pokretu koji je iznikao kao opozicija Vijetnamskom ratu. 1969. je podržala domorodačku okupaciju otoka Alcatraz, a početkom 70-ih bila je čvrsta pristaša stranke 'Black Panthers'. Njezin aktivizam nije uvijek nailazio na simpatije pa je tako 1970. uhićena zbog 'šverca droge' po povratku u SAD s antiratne turneje, no ništa joj nije uspjelo stati na put. U njezinoj su torbi tih ludih 70-ih zapravo bili vitamini, a 2019. je u 81. godini uhićena po peti put dok je prosvjedovala protiv klimatskih promjena.

Alicia Keys

 | Autor: Instagram @aliciakeys Instagram @aliciakeys

Alicia je imala samo 8 godina kada je prijateljica njezine mame umrla od AIDS-a, no bol koju je to prouzročilo zauvijek joj se urezala u sjećanje. Par desetljeća kasnije sprijateljila se s AIDS aktivisticom Leigh Blake i zajedno su krenule posjećivati južnoafričke klinike u kojima su bile smještene HIV pozitivne majke i djeca. To ih je putovanje potaknulo da osnuju 'Keep a Child Alive', organizaciju koja od 2003. pruža zdravstvenu skrb, smještaj i podršku zajednicama pogođenim HIV-om/AIDS-om diljem svijeta. Osim toga, 2018. je pokrenula novu neprofitnu organizaciju 'She Is the Music' kako bi povećala zastupljenost žena na svim razinama glazbene industrije.

Selena Gomez

 | Autor: Instagram @selenagomez Instagram @selenagomez

Pop princeza redovito koristi svoj utjecaj za pokretanje pozitivnih promjena. Dio je 'When We All Vote', nacionalne nestranačke organizacije posvećene povećanju angažmana birača, svoj je Instagram prepustila crnačkim aktivistima nakon ubojstva Georgea Floyda, a godinama je posvećena podizanju svijesti i brizi za mentalno zdravlje. Kroz svoj 'Rare Impact Fund' Selena kroz idućih deset godina nastoji prikupiti 100 milijuna dolara za usluge mentalnog zdravlja, pri čemu je naglasak na zajednicama koje imaju problema s pristupom skrbi za mentalno zdravlje, a mora se spomenuti i njezina potpora 'Trevor Projectu' koji se bavi programima pomoći u slučajevima suicidalnih intervencija mladih LGBTQ+ osoba.

Cher

 | Autor: Instagram @cher Instagram @cher

Legendarna je glazbenica kao feministička ikona i velika humanitarka poznata još od 60-ih. 1985. je postala nacionalna  glasnogovornica i glavni financijski podupiratelj 'Children’s Craniofacial Association', često pozivajući djecu s deformitetima lica da prisustvuju njezinim koncertima s propusnicama iza pozornice. Osim toga, donirala je stotine tisuća boca čiste pitke vode Flintu, donator je Keysove zaklade 'Keep a Child Alive', redovito zagovara dobrobit životinja, a nedavno je dala i milijun dolara za osnivanje 'CherCares Pandemic Resource' and Response Initiative'.

Photo: Instagram @taylorswift

Komentari 0