Native sadržaj

Zašto korejski popularni uređaji za čišćenje mitesera nisu najbolja ideja?

  • Uređaji za čišćenje pora koji na principu vakuuma izvlače mitesere, višak sebuma i nečistoće iz pora posljednji su veliki hit u njezi kože
  • Međutim, ovim gadgetima koji izvorno dolaze iz Južne Koreje dermatolozi baš i nisu oduševljeni
  • Istražili smo do kakvih sve neželjenih nuspojava nerijetko dolazi te kako izgleda skincare rutina za problematičnu kožu koju dermatolozi pozdravljaju i preporučuju

Da mi je samo jedan euro za svaki put kada samu sebe ulovim izgubljenu u prostoru i vremenu i zadubljenu u kakav reels ili TikTok, skupila bi se tu svotica od koje bi se dalo i više no pristojno živjeti. Da je pak dati samo jedan euro svim onim korejskim brendovima koji stoje iza uređaja za čišćenje pora za svaki reels ili TikTok u kojem se njihovi proizvodi hvale na sva zvona, vjerojatno te iste proizvode ne bi ni trebali prodavati jer bi im slava na društvenim mrežama bila i više no dovoljna. 

Bilo da je riječ o skupljim uređajima ili cijenom pristupačnijim opcijama kakve se može sve češće susresti u bespućima interneta, misaoni proces prilikom prvog susreta s ovim tipom beauty gadgeta više manje je kod svih isti - prvo nas zaintrigira video koji nam algoritam gurne pod nos pa ga znatiželjno krenemo gledati, zatim par minuta u nevjerici gledamo slične objave i kako omraženi miteseri nestaju kao rukom odnešeni, ili prikladnije rečeno usisani, da bismo u nekom trenu mahnito krenuli guglati iskustva, recenzije i ponude u potrazi za najpovoljnijom i najboljom opcijom. I svi se redom pitamo zašto ovo nismo ranije otkrili i gdje su genijalci koji stoje iza njih bili dok smo bili u srednjoj.

 | Autor: Avene Avene

No za razliku od nas koji s oduševljenjem na takve trenutke gledamo kao na rijetke u kojima nam se nešto s društvenih mreža čini korisnim, a ne tek najobičnijim gubitkom vremena, gotovo pa zahvalni što smo imali sreće 'naletjeti' na otkriće života, dermatolozi nisu ni približno toliko entuzijastični. 

Uređaji za čišćenje pora koji su prvo došli iz Južne Koreje i koji na principu vakuuma izvlače mitesere, višak sebuma i nečistoće iz pora, kožu, upozoravaju dermatolozi, ne ostavljaju uvijek svježom i čistom, već nerijetko i punom problema koje prije korištenja uređaja nismo imali.

Naime, upravo zbog snažnog pritiska koji stvaraju kako bi učinkovito iz naših pora izvukli ono što im je i cilj, ovakvi uređaji nerijetko uzrokuju modrice i mikrooštećenja kože. Osobe s osjetljiv(ij)om kožom posebno su podložne ovim nuspojavama pa im koža lica nakon korištenja uređeja za čišćenje pora zna biti crvena i nadražena, a uz to pritisak može dovesti i do pucanja kapilara te nas u konačnici umjesto s predivnom i blistavom kožom ostaviti s postupalnom hiperpigmentacijom i novim setom problema. 

Kako izgleda rutina čišćenja pora koju dermatolozi preporučuju?

Ono što je važno naglasiti je da je ključ za njegovanu kožu i čiste pore uvijek dosljednost. Važno je obratiti pažnju na svoj tip kože i prilagoditi proizvode prema njemu, ali i imati na umu da rezultati nisu uvijek trenutačni, već je potrebno barem neko vrijeme za vidljive promjene.

Prvi korak u svakoj rutini njege je temeljito čišćenje - blagim proizvodom za čišćenje koji će odgovarati našem tipu kože i pomoći u uklanjanju viška sebuma, nečistoća i šminke bez dodatnog isušivanja kože i narušavanja njezine prirodne ravnoteže.

 | Autor: Avene Avene

Nakon čišćenja, idući je bitan korak eksfolijacija kojom se uklanjaju mrtve stanice kože i koja preventivno djeluje na začepljenje pora.  Dermatolozi preporučuju korištenje blagog kemijskog eksfolijanta, poput glikolne ili salicilne kiseline, jednom ili dva puta tjedno, ovisno o potrebama naše kože.

Ovisno o potrebama naše kože, u rutinu možemo uključiti i serum ili koji drugi proizvod koji cilja na proširene pore i problematičnu kožu, a proizvodi sa sastojcima poput niacinamida, retinola ili salicilne kiseline mogu značajno pomoći u sužavanju pora i kontroliranju viška sebuma.

 | Autor: Avene Avene

Među preporukama dermatologa diljem svijeta redovito se nalazi i koncentrirana njega s aktivnim sastojcima koji su učinkoviti u borbi protiv nepravilnosti, kao što je to Avène Cleanance COMEDOMED, koncentrat protiv nepravilnosti koji se bori protiv otvorenih i zatvorenih komedona, odnosno mitesera i prištića, te ograničava njihovu ponovnu pojavu, djelujući na stadij početka njihovog nastajanja, a koji je razvijen upravo u suradnji s dermatolozima.

Formula sadrži Comedoclastin™, inovativni i patentirani biljni aktivni sastojak dobiven iz sjemena sikavice koji djeluje na epitelne stanice smanjujući nastanak mikrokomedona i postojećih mrlja i sprječavajući pojavu novih te Avène termalnu izvorsku vodu kao prirodni aktivni sastojak s umirujućim i anti-iritacijskim djelovanjem, a istraživanje je pokazalo smanjenje prištića već nakon 7 dana korištenja proizvoda i bez ponovnog pojavljivanja i/ili pogoršanja kod 90% korisnika.

 | Autor: Avene Avene

Koristi se ujutro i navečer, obavezno na očišćenom licu, samostalno ili zajedno s drugim proizvodima ili nakon lijekova protiv akni, a mogu ga koristiti i odrasli i tinejdžeri od 12 godina. U potpunosti je nekomedogen, a njegova brzo upijajuća, nemasna tekstura ostavlja kožu mekom, matiranom i hidratiziranom.

Photo: Avene

Komentari 0