Native sadržaj

Perimenopauza može nastupiti ranije nego što mislimo. Ginekologinja otkriva kako si prirodno možemo pomoći

  • Hormonalni disbalans je uvijek zanimljiva tema
  • Upravo o tome su pričale dr. Nataša Šemnički i moderatorica Anita Galić u prvom dm podcastu Žensko zdravlje
  • Riječ je o prvom u nizu dm podcasta na temu ženskog zdravlja koji će se objavljivati tijekom srpnja i kolovoza

Ženski hormonalni sustav iznimno je kompleksan, nepredvidiv i nestalan. Hormonski rollercoaster prati nas većinu života, a mnoge žene užasavaju se same pomisli da ih čeka menopauza jer - nije li to strašno razdoblje kada su žene razjarene, znojne, zaboravne i pate od nesanice? Ne mora biti tako, objašnjava dr. med. Nataša Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturologinja iz Poliklinike Artemeda u dm podcastu Žensko zdravlje. Tema prvog dm podcasta, "Kad hormoni zazvone: Žena u Žrvnju hormonalnog disbalansa", zasigurno je zanimljiva mnogima od nas, pogtovo jer dr. Šemnički, koja u svom radu u potpunosti primjenjuje principe znanstveno utemeljene integrativne – lifestyle medicine u domeni zdravlja žene, razbija mnoge mitove koji se vežu uz perimenopauzu i (pogotovo) uz menopauzu: 
"U menopauzi se žene puno smire, puno se više povežu sa sobom i prihvate se. Mnoge strahuju od toga što to njih čeka kada jednom prođe ta zadnja menstruacija. Pitaju se što je iza tih vrata, koji je to novi put i nova žena koja će po tom putu ići, a u biti, to je ista žena koja je, dapače, mudrija, snažnija, iskusnija... Zapravo, žene bi trebale biti sretne i dočekati je s velikim veseljem".  
Ipak, 'uvod' u menopauzu, perimenopauza, s raznim svojim simptomima koje možda i ne znamo s njom povezati, može biti zbunjujuća. Iako u prosjeku, kaže dr. Šemnički, ona nastupa od 40-e godine, neke pacijentice dođu joj i u ranim tridesetima, ali zbog složenosti i isprepletenosti hormonalnog sustava, može biti riječ o nekoj drugoj hormonskoj promjeni.
"Teško je danas uvijek sa sigurnošću reći što su simptomi perimenopauze, ali uvijek se istaknu vrućine koje dolaze iznenada, koje su vrlo neugodne i otežavaju normalno funkcioniranje ako se događaju u toku dana, a kroz noć remete miran san. Narušena kvaliteta sna se kod mnogih žena javi puno prije druge simptomatologije i prije nego što se razviju neke druge zdravstvene problematike. Također, iz problema sa snom razviju se hormonski problemi. Na to se nadovezuju problemi s kognicijom, memorijom, koncentracijom...Iz svega se mogu izroditi anksionznost ili depresija te često isplivavaju problemi koji su bili ispod površine", kaže doktorica i dodaje da se većini žena može pomoći suzbiti simptome.    

Na pitanje moderatorice Anite Galić kada bi žena trebala potražiti pomoć liječnika, dr. Šemnički odgovara da bi trebala čim osjeti probleme koji ne prestaju. No, osim pomoći liječnika, iznimno je važan self-care, napominje doktorica, i dodaje da su mnoge žene otvorene za prirodni pristup koji uključuje fitoterapiju, homeopatiju ili akupunkturu, kakav doktorica provodi u svojoj poliklinici. 
Uz san i malu pomoć prirode, dr. Šemnički naglašava i važnost prehrane te preporučuje mediteransku prehranu bogatu povrćem jer ono sadrži fitoestrogene, vodu i prirodne čajeve poput mente, zelenog čaja, vrkute. 
Što još doktorica preporuča, poslušajte u prvom dm podcastu koji se prikazuje i na dm.hrdm Facebook profilu te miss7 i missZdrava Facebook profilima.  

Ovo je prvi u nizu dm podcasta Žensko zdravlje koji će se objavljivati srijedom tijekom srpnja i kolovoza i zahvaljujući kojima ćemo moći doznati mnoge korisne informacije od stručnjaka. Moderatorica podcasta je Anita Galić, magistra farmacije te menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika. Ova ponosna majka dvoje školaraca sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni ‘think tank’ za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.
Anitini gosti sljedeće srijede, 19. srpnja, su Maja Vučić i Bruno Šimleša, a tema je Mentalni ljetni reset za produktivniju jesen. Bit će zanimljivo! 

dm je mjesto u kojem svaka žena može pronaći sve što joj treba, uključujući i savjete, a dm kroz svoj podcast još jednom pokazuje da je upravo u središtu dm-ovog poslovanja - čovjek.

Photo: None

Komentari 0