Native sadržaj
Fitness

Olimpijci savjetuju kako steći formu i održati je bez robovanja dijetama

  • Kako se natjerati vježbati i pokrenuti se, kako osnažiti volju, trebate li zaista težiti da izgradite stražnjicu u stilu Kim Kardashian?
  • Upravo je o tome moderatorica Anita Galić u trećem dm podcastu Žensko zdravlje pričala s olimpijcima Mariom Vekićem i braćom Anđelom i Ivanom Kvesićem.
  • Riječ je o trećem u nizu dm podcasta na temu Kako biti fit fizički i psihički i postići olimpijski mindset za ljetne dane. Podcasti će se objavljivati tijekom srpnja i kolovoza.

U trećem dm podcastu Žensko zdravlje moderatorica Anita Galić razgovarala je s Mariom Vekićem, bivšim veslačkim olimpijcem i osobnim trenerom, Anđelom Kvesićem, europskim karate prvakom i Ivanom Kvesićem, svjetskim karate prvakom, olimpijcem i fizioterapeutom - Kako biti fit fizički i psihički i postići olimpijski mindset za ljetne dane. Voditeljica je od vrhunskih sportaša doznala kako skidaju i po četiri kilograma par dana prije nastupa, ali i zašto to nije dobro te kako zdravo mršavjeti, kako početi redovito vježbati i biti ustrajan u tome, zašto je za postizanje dobrog izgleda važna snaga uma  i kako ju izgraditi te što uistinu znači hraniti se zdravo, a da si ne uskratite ono što volite.

"Ljeto je u punom jeku i kasno je za radikalne promjene izgleda za one koji nisu počeli na vrijeme sa zdravom prehranom i vježbanjem", započela je podcast voditeljica i pitala tri vrhunska sportaša što ipak možemo učiniti kako bismo se osjećali fit.

"Ljeto je izvrsna prilika za sve one koji vole plivati jer to može biti uvod u vježbanje s kojim će nastaviti nakon ljeta", rekao je Vekić i složio se s Galić da je danas sve ubrzano i da mnogi sanjaju o instant rješenjima. "Susretao sam se s raznim klijenticama i one koje žele brza rješenja treniraju ustrajno nekih desetak dana dok ih ne pusti početni zanos i onda traže neka brza rješenja u vidu suplemenata, tableta i to nije dobar put. Ne mogu se kilogrami istopiti preko noći jer nisu se tako ni nakupili. Nije poanta dobro izgledati na plaži, nego steći formu i održavati normalnu tjelesnu masu kako bi se izbjegle bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka, povišenih masnoća, ali i osjećati se dobro u vlastitoj koži."

Sva tri sportaša su se složila da promjena počinje u glavi, a braća Kvesić su podijelila što je snaga volje. Anđelo je ozlijedio stopalo 25 dana prije Svjetskog prvenstva i liječnik mu je rekao da tri mjeseca neće moći ništa, no on je otišao na natjecanje i vratio se s osvojenim trećim mjestom. "Ljudi koji imaju želju i cilj, trebaju napraviti plan i biti ustrajni i rezultat neće izostati, važan je mindset, marljiv rad, moraju vjerovati sebi i treneru", kaže Anđelo Kvesić.

Slično iskustvo ima i Ivan: "Imao sam tešku ozljedu ramena i na Olimpijadu sam išao znajući da ću odmah nakon nastupa na operaciju. Znao sam da nisam najspremniji, ali htio sam medalju to je bio moj cilj. Nažalost, tu medalju nisam osvojio, ali mi to je bila velika životna lekcija", priča Ivan koji je sedam mjeseci kasnije osvojio brončanu medalju na Mediteranskim igrama i kaže: "Psihološka priprema je vrlo bitna kako za profesionalne sportaše tako i za rekreativce. Snažan um vodi do cilja unatoč preprekama na putu". 

Braća Kvesić natječu se u težinskim kategorijama s tim da je Ivanu zahtjevnije jer je on u lakšoj kategoriji i zna mu se dogoditi da prije nastupa u svega par dana mora skinuti nekoliko kilograma kako bi mogao nastupiti u svojoj kategoriji. "Prije bih krenuo na natjecanje i dva dana prije imao dvije kile viška i ulovila bi me panika, a sad krenem i s četiri kilograma viška i ne brinem se jer imam iskustvo i znam kako ću postići svoju natjecateljski kilažu. Za rekreativce se takav način nikako ne preporučuje, nikada se ne bi trebalo težiti tome da se u 10 dana primjerice skinu četiri kilograma jer će se oni vrlo brzo vratiti isto kao što se i meni vrate jer to zapravo nisu kilogrami nego voda. Kome nije posao da skida brzo kilograme to nikada ne bi trebao ni pokušavati", savjetuje Ivan.

Vekić je vježbao i s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a u podcastu je otkrio što napravi kad ga netko zove na kavu umjesto da odrade trening. Braća Kvesić vole hranu i ne odriču je se, otkrivaju kako postižu balans između super strogih zahtjeva koje traži vrhunski sport, fine hrane, opuštanja, izlazaka i obrazovanja.

I da, možda vas upravo ovaj treći dm podcast dostupan na dm.hr, dm Facebook profilu te miss7 i missZDRAVA Facebook profilima  motivira da ustrajete u vježbanju i balansiranoj prehrani i sljedeće ljeto dočekate kao najbolja verzija sebe i dodijelite si "olimpijsku medalju za ustrajnost".

Ovo je treći u nizu dm podcasta Žensko zdravlje koji će se objavljivati srijedom tijekom srpnja i kolovoza i zahvaljujući kojima ćemo moći doznati mnoge korisne informacije od stručnjaka. Moderatorica podcasta je Anita Galić, magistra farmacije te menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika. Ova ponosna majka dvoje školaraca sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni ‘think tank’ za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.

Anitina gošće sljedeće srijede, 2. kolovoza je Karmen Matković Melki, dipl. nutricionistica iz Poliklinike Leptir i nutricionističkog savjetovališta Bioleptir, a tema je Nutricionistički savjeti za najzdravije ljeto.

dm je mjesto u kojem svaka žena može pronaći sve što joj treba, uključujući i savjete, a dm kroz svoj podcast još jednom pokazuje da je upravo u središtu dm-ovog poslovanja - čovjek.

 

Photo: Pexels

Komentari 0