Native sadržaj

Nikad ti nitko neće smjeti reći da ne znaš 'skuhati' kavu nakon ovih savjeta

Kava koju sama skuhaš rijetko je poput one iz omiljenog kafića i možda misliš da nikada neće ni biti. Savršena šalica kave ne događa se slučajno. Iza svakog bogatog okusa, savršene arome i idealne teksture stoji – znanje. A kad već volimo kavu, zašto je ne bismo pripremale kao profesionalke? U tome nam pomaže Tomislav Mraović, iskusni barista iz Francka, koji nam je otkrio sve male tajne koje čine veliku razliku.

 | Autor:

Temperatura – ključ svega

Prvo pravilo: zaboravi na kipuću vodu za sve vrste kave. Temperatura je itekako važna i razlikuje se ovisno o vrsti pripreme. Za espresso tražiš 88-93 °C, filter kave poput V60 ili Chemexa najbolje se pripremaju na 90-93 °C, a džezva i moka zahtijevaju vodu koja je upravo proključala (100 °C). Temperatura izravno utječe na ekstrakciju – odnosno na to koliko ćeš izvući okusa iz kave.

Kako znaš da je kava kvalitetna?

Možda ti izgleda kao obično zrnce, ali iza dobrog okusa krije se cijeli niz faktora: od vrste zrna i načina sušenja, do prženja, mljevenja i – naravno – pripreme. Ako je sve prošlo bez greške, znat ćeš da imaš kvalitetnu kavu tek kad je probaš. Miris, boja, tijelo i okus govorit će ti sve.

Recepti koje trebaš znati

Bez obzira na to jesi li obožavateljica Jubilarne kave ili želiš eksperimentirati s novim okusima koje se pripremaju u moka lončiću ili filter aparatu, postoji idealan omjer za svaki način pripreme:

  • Jubilarna (1:8) – na 200 ml prokuhane vode bez šećera dodati 4 žličice kave, promiješati, vratiti na vatru samo jednom da prokuha. Pustiti da se slegne soc, zatim poslužiti.
  • Moka (1:11) – natočiti hladnu vodu do ventila, napuniti sito sa kavom, NE sabijati kavu već lagano rasporediti. Nakon što voda zakuha i počne ekstrakcija smanjiti vatru i pričekati kraj.
  • Filter (1:16) – 15 g grublje mljevene kave preliti s 250 ml vode temperature od 90-93 °C. Preljeva se laganim mlazom te kružnim pokretima.   
  • Espresso (1:2) – minimalno 7 g kave odgovarajućeg mljevenja što omogućuje ekstrakciju 30 ml espressa unutar 25 sekundi.

 | Autor: Igor Soban/Pixsell Igor Soban/Pixsell

Najčešće pogreške koje svi radimo

Ako kava ne ispadne kako treba, vjerojatno si:

  • džezvu previše puta zakuhala,
  • kod espressa imala predugu ekstrakciju,
  • koristila neodgovarajuće mljevenje,
  • za filter koristila prevruću ili prehladnu vodu.

Sve se može ispraviti uz malo prakse – i dobru volju!

S mlijekom – ali pametno

Kava i mlijeko? Zašto ne?! Capuccino, caffe latte i latte macchiato su napitci na bazi espressa u kombinaciji s toplim mlijekom. Skrenut ću pažnju samo na omjer kave i mlijeka što je izuzetno važno. Hladno mlijeko često radi termički disbalans u šalici radi velike razlike u temperaturi između mlijeka i kave iako i takav napitak jako puno ljudi konzumira. Slušaj svoje tijelo, pij ono što ti paše.

Pitali smo Tomislava koje je njegov omiljeni ritual ispijanja kave

Kava, rakija, cigareta. Šalim se :)

Rituali su dosta individualni i razlikuju se po mnogo čemu. Moji osobni su dobra šalica kave u dobrom društvu, ponekad kraj peći, a ponekad na suncu. Bez obzira na sam ritual pripreme, ponekad je dovoljno da je netko pripremi za vas.

 | Autor: Igor Soban/Pixsell Igor Soban/Pixsell

Za svaki tvoj trenutak – postoji savršena Franck kava

Bez obzira je li tvoja kava nježna i uravnotežena Filter, aromatična Moka, snažan i energetičan Espresso ili omiljena i tradicionalna Jubilarna – jedno je sigurno: svaki gutljaj pruža trenutak mira i užitka. U toj maloj pauzi skriva se prilika za usporavanje, povratak sebi i osjećaj prisutnosti koji svakodnevno možemo pronaći uz Franck.

Photo: Pexels / Samerdaboul