Native sadržaj

Najveći trendovi u uređenju interijera - koji su tu da ostanu

  • Stil, kako modni, tako i onaj u uređenju interijera, o našim interesima, hobijima i stilu života govori puno bez da izgovorimo i jednu riječ
  • Iako na trendove nerijetko gledamo kao na tek estetska rješenja koja oplemenjuju naš stil, njihov je karakter zapravo puno kompleksniji i svojevrsna je reakcija na mnoge kulturološke pojave
  • Vodeći ovogodišnji trendovi u uređenju interijera nisu tek popisi must have komada karakterističnih za razne mikrotrendove, već su to stilovi prepuni komada koji će izdržati test vremena

Stil je, kažu, ono čime otkrivamo tko smo, bez da izgovorimo i jednu riječ. Bilo da je riječ o našem modnom izričaju ili pak o estetici naših domova, komadi koje biramo govore puno o našim interesima, hobijima i stilu života, a koju god estetiku da preferiramo, gotovo da nitko od nas nije imun na začine u vidu trendovskih detalja. Iako na trendove nerijetko gledamo kao na tek estetska rješenja koja oplemenjuju naš stil, njihov je karakter zapravo puno kompleksniji i svojevrsna je reakcija na mnoge kulturološke pojave poput sve stresnije svakodnevice ili sve intenzivnijeg buđenja svijesti o nužnosti održivijeg stila života.

Baš iz tog razloga vodeći ovogodišnji trendovi u uređenju interijera nisu tek popisi must have komada karakterističnih za razne mikrotrendove, već su to stilovi prepuni komada koji će izdržati test vremena. Među njima se posebno ističu tri, na prvi pogled veoma slična, ali sa značajnim razlikama, a sve smo ih, bez imalo dvojbe, već puno puta primijetili na svojim feedovima. 

Jedan stiže s dalekog istoka, točnije iz Japana, drugi je mješavina japanske i skandinavske estetike, a treći, iako korijene ima u drevnoj kineskoj feng shui filozofiji, zapravo je univerzalan i jednako zastupljen u cijelom svijetu. A koje su njihove odlike te čime se ističu pobliže su nam objasnile i dizajnerice interijera - Antonela Gaura iz Olivina i Ivona Kalapač koja je Instagramu poznata i kao @envon_interior.

“Pri odabiru stila uređenja interijera trebali biste krenuti od svojih potreba i navika, mogućnosti prostora, funkcionalnosti te naravno estetike. U moru različitih interpretacija stilova interijera i trendova lako se pogubiti. Na sreću, neki trendovi se ističu i godinama će
imati dašak suvremenosti. Upravo to je zajedničko toplom minimalizmu, wabi-sabi i japandi stilu uređenja”, poručuje Antonela.

Wabi-sabi

Wabi-sabi već neko je vrijeme u samom vrhu najpopularnijih trendova u dizajnu interijera, a ova japanska filozofija podrazumijeva način života duboko ukorijenjen u prirodi te pronalaženje ljepote i svrhe u prirodnoj nesavršenosti. Sam pojam kombinacija je dviju riječi: wabi koja se odnosi na onu vrstu ljepote koja se nalazi u asimetriji i grubosti, i u kojoj se jednostavnost, nepostojanost, mane i nesavršenosti posebno cijene, te sabi koja se odnosni na ljepotu koja dolazi s protekom vremena poput patine na antiknim komadima. Kako se to točno ogleda u dizajniranju interijera? Kao filozofija autentičnosti, wabi-sabi stil u suprotnosti je sa zapadnjačkim standardima ljepote koji traže nedostižno i neprirodno savršenstvo pa su tako arhetipovi wabi-sabi stila organski i održivi materijali, neglazirani i nepolirani završni slojevi, kao i nepravilne, sirove, manjkave teksture.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina  | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina

U suvremenoj interpretaciji, wabi-sabi je oličenje održivog dizajna i modernog organskog života koji se ogleda u rustikalnim, organskim i nepretencioznim komadima koji slave prirodne materijale i teksture pa su sastavni dio ovakvog stila uređenja ručno izrađeni detalji poput onih od keramike ili tekstila koji se ne trude skriti nesavršenosti ručnog rada. Uređenjem dominiraju prirodni materijali poput neobrađenog drveta, kamena, gline te raznih tkanina, s fokusom na njihovim prirodnim nesavršenostima poput godova, čvorova, pukotina i tekstura. Paleta boja najčešće je prigušena i zemljana, a najdominantnije nijanse su zelene, smeđe i sive.

Japandi

Japandi je stil uređenja u kojem u simbiozi žive japanska estetika i umjetnička forma, skandinavska sklonost udobnosti i toplini te  hygge filozofija. Naoko djeluje veoma sličan wabi-sabiju, no među njima zapravo postoje brojne razlike. I japanska i skandinavska estetika počivaju na na jednostavnosti, prirodnim elementima, udobnosti i održivosti, a unatoč tome što obje estetike imaju dodirnih točaka s wabi-sabi stilom, japandi djeluje puno manje rustikalno i puno modernije te uglađenije. Ovakvim interijerima dominiraju neutralne nijanse kao što su bijela, siva i bež te pokoji crni detalj, a odlikuju ga i čiste linije te minimalistički dizajn.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina  | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina

Dok bi se u wabi-sabi interijer puno bolje uklopila polica od sirovog drveta, sa svim svojim manama, u japandi stilu ona će biti ravna i minimalistička, očišćena od svih nesavršenosti. Minimalizam japandija kreće od vodećeg načela na kojem ovaj stil počiva - manje je više, pa je tako jedna od osnovnih misija u ovakvom stilu uređenja stvoriti osjećaj prostranosti minimiziranjem vizualnog nereda i pojednostavljivanjem prostora u kojem živimo. Detalji se pažljivo biraju i izlažu na promišljen način, stvarajući skladnu ravnotežu između oblika i funkcije, a glavni komadi su čistih linija, oštrih rubova, uredni, elegantni, moderni i chic. Najčešće korišteni materijali su pamuk, elegantno drvo, bambus, tikovina, sjajni kamen i mramor, a zidovi su nerijetko prekriveni modernim zidnim oblogama.

“Japandi je jedan od najtraženijih stilova današnjice koji stvara umirujući balans u interijeru. Kombinacija minimalističkog japanskog i rustikalnog skandinavskog stila rezultirala je savršenim balansom koji je bogat umirujućim i čistim linijama, a što je u posljednje vrijeme česta želja investitora. Ovakav tip uređenja zahtjeva jednostavne komade namještaja kojima je prije svega fokus na funkcionalnosti, a onda i na ljepoti. Ljepota ne dolazi samo od namještaja napravljenog najčešće od drveta, već i od prirode koju Japandi itekako voli evocirati u prostor. Prirodna svjetlost je u svakom interijeru dobrodošla, a pogotovo kada je u fokusu ovakav stil. Kada se stvori mirna oaza unutar doma, apsolutno je zadovoljstvo poslije užurbane i stresne svakodnevnice zakoračiti u ovakav interijer”, kaže Ivona te dodaje: “Karakteristike japandija pronalazimo i u wabi-sabi stilu koji se zasniva na 'nesavršenstvu', odnosno, ulaskom u ovakav stil prestaje opsjednutost idealima kojima svi težimo. Glavna nit vodilja wabi-sabija je da ne postoji pogrešan način uređenja doma i što god da uključite u svoj dom je ispravno. Dom je zapravo prikaz vas i vašeg karaktera, stoga je ovaj stil jedan od poželjnijih u dizajnu interijera”, poručuje.

Topli minimalizam

Topli minimalizam kao stil uređenja svoj je vrhunac dosegao još prošle godine, no ni ove mu popularnost nije opala. Dapače, ovaj stil koji počiva na feng shui filozofiji, a sličnosti ima i s wabi-sabi estetikom i japandijem, ostat će među vodećim trendovima uređenja interijera još dugi niz godina. Kao stil, on je značajan pomak od tradicionalnog minimalizma prema toplijoj alternativi, a najbolje ga opisuje uređenje koje prednost daje udobnosti bez nereda. Za kritičare minimalizma, on označava hladne i beživotne izložbene prostore koji više djeluju kao prazno platno, nego kao dom u kojem se živi, no oni koji preferiraju ovakav stil uređenja u njemu vide najelegantnija rješenja kako život i životni prostor učiniti maksimalno praktičnima. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina  | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina

Topli minimalizam također počiva na filozofiji da je više manje, a dubinu se postiže kombiniranjem više slojeva i tekstura. Ono u čemu je odmak od tradicionalnog minimalizma najvidljiviji je odabir toplijih nijansi pa će tako u interijerima svoje mjesto redovito naći tople drvenaste nijanse, terakota nijanse jesenjeg lišća, nježna bež i prljavo bijela boja koja podsjeća na pješčane plaže. Topli minimalizam ne dolazi samo u bojama prirode, već je fokusiran i na materijale koji rezoniraju s vanjskim okruženjem i koji istovremeno domu daju osjećaj dugovječnosti i topline. Drvo i kamen među najčešće su korištenim materijalima u ovom stilu uređenja, nerijetko kombinirani sa staklom, a važnu ulogu igraju i tkanine koje su obavezno prirodne i bogatih tekstura.

“Sva tri stila ističu korištenje prirodnih materijala kao što su drvo, kamen, glina, prirodne teksture i tkanine. Minimalizam je zajednički element ovih stilova, ali se manifestira na različite načine. Wabi-sabi i japandi koriste minimalizam kako bi postigli jednostavnost,
ravnotežu i sklad, dok topli minimalizam dodaje toplinu i osobnost kroz detalje poput tekstura i mekanih materijala. Ovi stilovi cijene ljepotu u jednostavnosti i nenametljivosti. Naglasak je na suptilnim detaljima, teksturama i estetici koja je nenametljiva, ali istovremeno
sofisticirana. Poveznica između ovih stilova leži u njihovoj sposobnosti da stvore uravnotežen, miran i ugodan interijer koji odražava suvremenu estetiku. Osim toga, naglasak na prirodnim materijalima i trajnosti čini ih dugovječnim trendovima. Ljudi teže prema ovim konceptima jer nude osjećaj ravnoteže i spokoja u brzom svakodnevnom životu, a istovremeno su prilagodljivi i pristupačni različitim preferencama i budžetima”, zaključila je Antonela.

Photo: Lesnina

Komentari 0