Moda Tips & tricks 7 prikaza 15. veljače 2013.

Moda za odvažne i hrabre buntovnike

Jurica Sertić.
1/48

Andreja Bistričić je onaj tip dizajnerice koji svoju estetiku gura bez obzira na situaciju na tržištu, modne trendove i, na koncu, otvorenost i hrabrost hrvatske modne publike prema urbanoj avangardnoj modi. No, upravo zbog svoje prodornost, vjere i življenja u ono što radi, te neospornog talenta, Andreja pomiče modne granice.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell Otkako se pojavila na hrvatskoj modnoj sceni, prvo kao samostalna dizajnerica, te kasnije zajedno s kolegicom Majom Merlić kao osnivačica i kreatorica brenda Dioralop,  Andreja ne prestaje oduševljavati hrvatske ljubitelje mode. Njena estetika donijela je potrebno osvježenje na modnim pistama te pokrenula jedan novi trend. Urbana i alternativna moda postepeno je zaživjela i na hrvatskim ulicama.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Andreja i Maja otišle su korak dalje te napravile mušku kolekciju Barmy Army za jesen/zimu 2012./2013. koja je predstavljena na Cro a porteru u Laubi na proljeće 2012. godine. Upravo ta kolekcija ubraja se među najhvaljenije kreacije prošle godine.

„Prošla godine je za Dioralop brend zaista bila uspješna. Prije svega sretna sam i zahvalna Bogu na svim otvorenim vratima što se tiče posla i uspjeha. Mislim da me najviše veselilo i da ću najviše pamtiti stvaranje muške Dioralop kolekcije jer je bilo jedno novo iskustvo i uživala sam svake sekunde. Naravno tu je i Elle style awards u kategoriji mladog dizajnera i odlazak na International fashion showcase u sklopu London fashion weeka u Londonu te Maribor i Projekt 27 na kojem smo nastupile kao gosti iz Hrvatske“, objasnila je Andreja Bistričić.

 | Autor: Jurica Sertić Jurica Sertić U nastavku dizajnerica naglašava kako se zajednička suradnja s kolegicom Majom Merlić dogodila slučajno. Djevojke su se upoznale preko zajedničkim prijatelja. Tad je Maja imala brend Sex in Bauhaus koji je izrađivao ogrlice od pleksiglasa u obliku polaroid fotografija. Andreji se Majina kreativnost odmah svidjela, te se prijedlog za izradu printeva za njenu kolekciju pretvorila u proljeće 2011. u novi dizajnerski brend Dioralop.

„Ponekad je teško raditi u dvoje, ali u našem slučaju je manje takvih dana jer nekako se zaista jako dobro razumijemo i imamo sličan senzibilitet za modu i umjetnost općenito. Više-manje sve radimo zajedno, dijelimo poslove po potrebi. Maja je više angažirana oko samog stvaranja printa, ja sam možda više oko crtanja“, ističe Andreja.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell „Moda je moja prva ljubav“

Andreja je svoju prvu strast i ljubav pretvorila u posao. Nakon završenog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, odlazi na postdiplomski studij, i to na prestižni Central Saint Martins u Londonu, a može se pohvaliti i sa stažiranjem u poznatoj dizajnerskoj kući Alexander McQueen.

 | Autor: Sanja Bistričić Sanja Bistričić „Stažirala sam davno 2006. godine. Radni dan je bio kao i svugdje drugdje. Dođeš na posao ujutro oko 8 sati i jedino odeš nekada jako kasno. Svatko ima neki svoj zadatak i ima puno odjela. Ja sam bila u art departmentu i bilo je hektično. Stekla sam jako veliko iskustvo, imala sam priliku vidjeti i doživjeti kako funkcionira jedan veliki brend. Zaista sam sretna zbog toga.“

Povratak u Hrvatsku teško joj je pao, posebno što njen stil nije u okvirima hrvatske mainstream mode. Ističe kako Zagreb nije toliko kreativan, no nada se poboljšanju. Možda je promijenila stalnu adresu stanovanja, no s Londonom nije izgubila kontakt. Dizajnerica svako malo posjeti glavni grad Velike Britanije. Naravno, razlike nisu samo u kreativnom okruženju nego su uočljive i na samom tržištu.

 | Autor: Jurica Sertić Jurica Sertić Dioralop muškarac je hrabar i odvažan

„Razlike su velike, prije svega Hrvatskoj pod hitno trebaju buyeri, ali trenutno ne razmišljam o razlikama niti uspoređujem Hrvatsku i London. Hrvatska je svijet za sebe, London za sebe. Ja sam trenutno tu gdje jesam“, objašnjava Andreja.

 | Autor: Sanja Bistričić Sanja Bistričić No, određene promjene su ipak vidljive. Možda Hrvatska ide malim koracima, no barem su oni sigurni. Ni kriza i manja platežna  moć nije obeshrabrila Hrvate i Hrvatice koje na ulice izlaze sve više u avangardnijim i posebnijim kombinacijama. Broj stilskih jednojajčanih blizanaca koji slijepo slijede trendove opada, a kreativnost, individualnost i stilska hrabrost su u porastu. Novi smjer uočila je i sama dizajnerica.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Čini mi se da je Hrvatska sve više i više otvorena za ovaj tip dizajna koji mi stvaramo, a najviše me iznenađuje koliko su dečki otvoreni i zainteresirani za naše komade. Kakav je tip Dioralop muškarac? Pretpostavljam da je Dioralop muškarac onaj koji nema pravila, odvažan, hrabar i jako jako zgodan“, objašnjava Andreja.

Maja i Andreja prilikom izrade kolekcije koriste pretežito prirodne materijale, kao što je pamuk, a u aktualnoj kolekciji Isha Isha prevladava svila. Trenutno se njihove kreacije mogu kupiti u zagrebačkom showroomu u Radićevoj 21, ali i u Berlinu u Villain Berlin. Ispred Andreje i Maje je nova modna sezona, a pripreme su u punom jeku.

„Za 2013. planiramo rad, rad i rad, što više putovanja, nova kolekcija jesen/zima koju pripremamo za nadolazeći CAP, i tko zna, svašta još nečeg lijepog“, za kraj naglašava Andreja.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije Andreje Bistričić i brenda Dioralop...

Komentari 0