Moda

5 formula slojevitog odijevanja u koje se modni znalci kunu, a jako dobro dođu ujesen

  • S jeseni i hladnijim danima i još hladnijim noćima najpametnije se odijevati - slojevito 
  • Neki dobru kombinaciju slože s lakoćom dok drugima slaganje nekoliko različitih slojeva odjeće nije lak zadatak 
  • Modni stručnjaci su otkrili svoje tajne, trikove i savjete za slojevito odijevanje

Kao što je Carrie Bradshaw jednom napisala: "Postoji doba godine kada, čak i prije nego što prvo lišće padne, možete osjetiti promjenu godišnjih doba. Zrak je svjež, ljeto je nestalo." To vrijeme ovdje: nepogrešivo hladne noći koje vode do hladnijih dana i vrijeme je da se oprostimo od pristupa odijevanju 'manje je više'. Za neke, praksa gomilanja odjeće na sebi nije mali podvig. Usavršavanje slojevitog odijevanja može zahtijevati mnogo pokušaja i pogrešaka, ali - i to je dio zabave.

“Slojevitost vam omogućuje da dodate zanimljivost svom looku, a da pritom ostanete vjerni svom stilu,” kaže Sarah Brody, direktorica marke Tibi, kaže za TZR. "To je mali, ali učinkovit način da eksperimentirate s različitim kombinacijama — teksturom, bojom, siluetom — a da pritom ne izgubite sebe."

Ugg čizme Možda vas zanima Niske, niže, ultra mini! Model UGG čizmica već je postao hit, a još nije ni pao snijeg! Rubrika Moda Moda

Igranje s različitim elementima može dati chic rezultate, mijenjajući vaše raspoloženje i auru. "Sviđa mi se kako jesenja slojevitost može transformirati vašu energiju", kaže Daniella Kallmeyer, osnivačica i kreativna direktorica istoimenog brenda Kallmeyer. "Od toga kako vas elegantni šal od kašmira omotan i uvučen u jaknu može učiniti višom ili kako vas duga manžeta koja viri iz sakoa može podsvjesno natjerati da više gestikulirate."

 | Autor: Instagram@kallmeyerofficial Instagram@kallmeyerofficial

A najjednostavniji modni dodatak koji će dodati još jedan sloj vašem stylingu za hladno vrijeme je šal. “Neopjevani heroj moje jesenske garderobe bez sumnje je predimenzionirani vuneni šal u neutralnoj nijansi”, izjavljuje Brody. Wanyi Jiang, globalni kreativni direktor Amyrisa, potvrđuje: “Također volim golemi šal, tako da će to sigurno vidjeti da nosim. Ponekad služi i kao kišobran tijekom njujorških pljuskova.”

Mango krznena jakna se rasprodala u trenu, a kako i ne bi kad izgleda kao najveći prošlogodišnji hit

Slojevitost je, naravno, stvar forme i funkcije. "Budući da mi je uvijek hladno, volim nositi džemper na džemperu na džemperu", kaže Jiang. Ipak, svaki komad mora služiti određenoj svrsi. "Nemojte pretjerivati - nanesite slojeve s namjerom i funkcionalno", savjetuje Kallmeyer. “Slojevitost ne mora biti komplicirana. Jednostavnu ljepotu nekog odjevnog predmeta naglasit ćete baš spajajući ga u slojeve s drugima, poput kratkog džempera ili dugih rukava s dubokim dekolteom.”

A što se tiče estetike? "Moj pristup slojevitosti je da ne žrtvujem stil zbogfunkcionalnosti", napominje Brody. "Volim promišljene kombinacije koje naglašavaju dualnost." Doista, očuvanje jedinstvenog stila i ukusa vrijedi i za slojevito odijevanje.

Slojevito odijevanje | Autor: Instagram@its_brody Instagram@its_brody

"Nosite onoliko slojeva koliko želite i ne obazirite se što drugi govore", kaže Jiang. “Prilično mi se sviđa ta scena u kojoj Joey iz 'Prijatelja' nosi svu Chandlerovu odjeću, ali na luckast način. Možda ne treba ići tako doslovno, ali slaganje kombinacija sa slojevima je zabavno".

Nekoliko savjeta vrijednih pažnje? “Počnite s tankim slojem i prijeđite na deblji. Teški gornji dio može se uravnotežiti s uskim hlačama ili ravnim trapericama s čizmama,” objašnjava Jiang. “Također, uvijek ponesite dugi kaput boje deve. Ide uz sve.” Kupnja komada koji su dugotrajni privlačni pokazat će se korisnim u stvaranju beskrajnih odjevnih kombinacija.

Kallmeyer naglašava važnost dodavanja namjenskih dodataka. “Računam i dodatke kao slojeve”, kaže ona. “Dobar blejzer sa slojevitim lancima ili manžetama za uši, kožna rukavica, dobar remen! Ima toliko toga za kombinirati.”

A kako bi primjenili teoriju u praksu, ovi modni znalci donose 5 briljantnih formula za slojevito odijevanje.

Karirani sako + tanki dugi rukavi

Karirano uvijek pristaje uz jesen pa je blejzer s muškim uzorkom neizostavan dodatak svakom ormaru. Kad je riječ o teksturi, neka stvari budu jednostavne. "Često oblačim pamučne duge rukave, zatim džemper, pa blejzer", kaže Wanyi Jiang. "Mekoća džempera učinit će ga ugodnim, a blejzer daje strukturu." Za donji dio, isprobajte jednako krojene, skraćene hlače s mokasinkama. Vidljivi gležanj na hladnom danu savršena je prilika da se poigrate sa zabavnim parom čarapa, poput šarenog, svjetlucavog stila za dodavanje malo interesa općenito klasičnom raspoloženju.

Karirani sako | Autor: Instagram@jeannedamas Instagram@jeannedamas

Preveliki šal + debeli džemper

Ugodan i udoban veliki šal također može biti modni dodatak pri stvaranju slojeva. "Eksperimentirajte s raslojavanjem pletiva na nekonvencionalne načine kako biste stvorili dodatne točke interesa", kaže Brody. "Ali postavite parametre kako se ne biste previše udaljili od onoga što vaš stil čini jedinstveno vašim." 

 | Autor: Instagram@annejohannsen Instagram@annejohannsen

Shacket + hlače ravnog kroja

Ništa ne spaja odjeću između sezona kao shacket (za neupućene: shirt + jacket = shacket). Bilo da se nabacuje preko omiljene majice ili dolčevite, ili u kombinaciji s kaputom, to je odjevni predmet koji nam može koristiti na različite načine. Dobijte dodatne bodove za stiliziranje tako što ćete svoju shacekt kombinirati s još jednim od najvećih trendova sezone: hlačama ravnog kroja. U kombinaciji sa shacketom, hlače će djelovati manje formalno od tipične uredske odjeća, što je upravo ono što želimo.

 | Autor: Instagram@fatendarbaj Instagram@fatendarbaj

Ugodno pletivo + mini suknja

Prijelazno presvlačenje znači imati komade različite debljine i težine. "Obično uvijek nosim tanko pletivo - oko vrata kao pseudo-šal ili kroz omče za remen na hlačama - za dodatnu toplinu", kaže Brody. “Uvijek ponesite pulover; bit će vam drago da jeste." Zavežite svoj oko vrata preko majice, a zatim nosite pletivo normalno kada je potrebno. I poigrajte se proporcijama! Mikro mini donji dio će održati stvari aktualnima, dok šiljaste crne čizme (sa samo malom visinom potpetice) donose uglađeni dojam odjeći. A kada dođe vrijeme, samo dodajte crne tajice za još jedan sloj topline i stila.

 | Autor: Instagram@its_brody Instagram@its_brody

Dolčevita + vesta

"Volim dolčevite ispod svega", kaže Daniella Kallmeyer. A u čistoj bijeloj ili crnoj boji, komad stvarno podiže deblje pletivo na višu razinu - osobito ako ste skloni ovosezonskom hitu džempera. Potražite neobično pletivo s kojim ćete obložiti svoju dolčevitu, a na vrh svega stavite klasični baloner. Ne zaboravite upotpuniti svoj izgled modernom mokasinkom.

 | Autor: Instagram@simonenoa Instagram@simonenoa

Photo: Instagram @arloandjoy

Komentari 0