Moda 14. rujna 2022.

40 godina od smrti Grace Kelly: Pojam ikona stila tek je s njom dobio smisao

Profimedia.
  • Na današnji dan je prije 40 godina umrla glumica i monegaška princeza Grace Kelly
  • Snimila je 11 filmova, redom sjajnih, bila je princeza, ali najupamćenija će ostati kao ikona stila
  • Nosila je ženstvenu, 'ladylike' odjeću vrhunskog stila i izrade koje se ne možemo nagledati ni danas

Nikad se ne mogu umoriti gledajući Grace Kelly na fotografijama, zapisala je jedna kroničarka društvenih zbivanja u svom blogu, i to smatramo jednom od najboljih 'definicija' neupitno najljepšega i najugodnijeg lica 20. stoljeća! Oscar joj 'pada u ruke' 1955. za film 'Provincijalka', samo godinu prije vjenčanja iz snova. S pozornice odlazi u do tada najskupljoj haljini na dodjeli Oscara, za koju je plavičasta svila koštala tada nezamislive 4000 dolara.

 | Autor: Profimedia Profimedia Na dodjeli Oscara s Bette Davis i Marlonom Brandom

Dizajnirala ju je slavna kostimografkinja Edith Head. Odlazi i s poljupcem mladog Marlona Branda na obrazu. Tko zna što bi bilo da je bila Brandov tip... Kažu da je još samo u filmu 'Drž’te lopova' Alfreda Hitchcocka (1954.) s Caryjem Grantom bilo tako nevjerojatno lijepih haljina!
 | Autor: Profimedia Profimedia U filmu 'Drž'te lopova' s Careyem Grantom

Odmjereno, hrabro i bizarno

Naravno da ih je radila Edith Head, i to je jedna od najslavnijih garnitura od deset nezaboravnih filmskih kostima. Stil im se opisuje kao mješavina odmjerenoga, hrabroga i bizarnoga. Osim haljine od električno plavog šifona kojom Head interpretira Diorov New Look, tu je i jednodijelni, blijedožuti kupaći kostim dopunjen mačkastim naočalama, pa čak i haljina za maskenbal u stilu 18. stoljeća od zlatnog lamea... O tome se govori i danas. Uzbudljivo vrijeme je pred njom. U svjetsku je orbitu lansira “Mogambo”, nabrijani film Johna Forda s Clarkom Gableom i Avom Gardner. Bilo je to doba kad su muškarci na van bili džentlemeni, ali pod kožom još macho tipovi, a žene ženstvene i(li) fatalne manipulatorice.

Možda vas zanima... Čarobno! Ovo je druga, skrivana vjenčanica Grace Kelly! Rubrika Stars Stars
 | Autor: Profimedia Profimedia 'Mogambo'

Grace je tu ono što je oduvijek bila, otkako se nije uklopila ni u sportski duh vlastite obitelji u kojoj je bilo olimpijskih medalja. Gablea, odjevena u safari odijelo, pod ruku drže Ava i Grace, jedna s jedne, druga s druge strane, poput dva različita koncepta erotike. Unatoč činjenici da Grace glumi udanu ženu koja se vrti oko Gablea! Grace je do kraja istančala svoj modni ukus, ali se, kažu, uvijek vidio američki štih u tome.

 | Autor: Profimedia Profimedia
Boravci na jahti najviše su to otkrivali, kad bi se u bijelim trapericama, pletenom džemperu, soknama i plitkim tenisicama sasvim opustila. Na drugoj strani te modne skale bile su njezine svečane toalete, vječni materijal za žuti tisak i njegove društvene kronike koje su pratile sve što se događalo u obitelji Rainiera III.

Možda vas zanima... Ovo su najljepše kraljevske vjenčanice u povijesti Rubrika Moda Moda

 | Autor: Profimedia Profimedia Grace Kelly je glumila u samo 11 hollywoodskih filmova, no većina ih se smatra filmskim remek-djelima, a tako i jest sjetimo li se samo Hitchcockovih 'Prozora u dvorište' ili 'Nazovi M radi umorstva' iz 1954. U njima nosi kostime koji podvlače krhku otmjenu ženstvenost i starinski tip žene ovisne o muškarčevoj potpori. Modna se otmjenost preselila u garderobu Grace Kelly, osobito nakon udaje za princa Rainiera III, vladara Kneževine Monaco.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Put prema Monacu

Svog je princa Grace upoznala 1954. upravo na Filmskom festivalu u Cannesu. Imala je 25 godina. Već do Božića bilo je jasno da mlada žena zauvijek napušta filmsku scenu i seli se u povijest filma.

Dizajnerica Helen Rose zaslužna je za famu koju je izazvala predivna vjenčanica Grace Kelly iz travnja 1956. godine. Cijeli svijet je sa zanimanjem pratio ceremoniju koja se održala u monegaškoj katedrali Svetog Nikole kada je glumica nosila bijelu vjenčanicu naglašenog struka, dugih rukava i raskošnog oglavlja koje je pridržavalo veo. Za šivanje je utrošeno 25 metara tafta i oko 100 metara svile i tila, te metre i metre čipke stare više od stoljeća. Veo je bio izrađen tako da se Grace u svakom trenutku vidi lice, a cipelice ukrašene biserima i čipkom imale su peticu od samo 5 cm da mladenka ne bi bila viša od mladoženje.
 | Autor: Profimedia Profimedia Pojam ikona stila puni smisao doista dobiva s Grace Kelly čija odjeća nikad nije iskakala iz luksuzne zone tzv. bezvremenog stila, što je podrazumijevalo ženstvenu, 'ladylike' modu vrhunskog stila i izrade koje se ne možemo nagledati ni danas, 40 godina nakon njezine smrti. 

Možda vas zanima... Lijepa Camille, unuka Grace Kelly, zaista je nalik svojoj baki, zar ne?! Rubrika Stars Stars

Komentari 0