Moda

Ovo su najljepše kraljevske vjenčanice u povijesti

Raskošne vjenčanice pune bisera i čipke nekad su šile najumješnije dvorske švelje; danas to za kraljevska vjenčanja rade uglavnom modni dizajneri, no i dalje te haljine oduzimaju dah. Ni Meghan neće podbaciti...

Uoči subotnjeg vjenčanja u najpopularnijij kraljevskoj obitelji na svijetu kad će Meghan Markle i princ Harry izgovoriti svoje "da" (i ne, nije sladunjavo pratiti prijenos), prisjetili smo se i drugih kraljevskih vjenčanja, točnije vjenčanica koje su tijekom povijesti nosile kraljice, princeze, plemkinje, a danas i sasvim svjetovne djevojke koje su ostvarile pepeljugin san i udajom ušle u najotmjenije obitelji. Kako bilo, njihove haljine na taj veliki dan, skupa s obiteljskim tijarama i velovima koji se nasljeđuju već generacijama, redovito oduzimaju dah. Nekada su ih mjesecima, od stotine metara najfinije svile izrađivale vrijedne dvorske švelje, našivajući na njih čipku i bisere. Danas to uglavnom rade poznata dizajnerska imena, sukladno vremenu, ali ništa manje zadivljujuće. Vjenčanica Meghan Markle još je obavijena velom tajne, spominjalo se nekoliko dizajnerskih imena, no zasad je sigurno samo da će Meghan u subotu nositi dvije haljine...

Princeza Elizabeta i Philip

Tada još princeza, buduća kraljica Elizabeta II. udala se za svojeg odabranika u Westminsterskoj opatiji 1947. Kako je tad još vladala poslijeratna besparica, mladenka je morala materijal za vjenčanicu kupiti na točkice koje je uštedjela za tu svrhu, a vlada joj je dodijelila još 200 dodatih točkica. Haljinu od kineske svile, ukrašenu cvjetnim vezom i kristalima, sa šlepom od gotovo pet metara, kreirao je Norman Hartnell prema Boticellijevoj slici “Proljeće”, a šivalo ju je 350 žena punih sedam tjedana.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Diana i princ Charles

Mlada i neiskusna plemkinja i britanski prestolonasljednik vjenčali su se 1981. Mladenka je pred oltar stala u čarobnoj vjenčanici izvezenoj s 10 tisuća bisera, sa šlepom od 7,5 metara koju su dizajnirali Elizabeth i David Emmanuel, ali morali su je na sam dan vjenčanja suziti doslovce na njoj, jer je Diana od prve probe drastično smršavjela pa je u struku umjesto prvotnih 73 cm spala na jedva 60 cm. Diana je sad pokojna, a Charles je i dalje prestolonasljednik.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Camilla i princ Charles

Dugogodišnja Charlesova ljubavnica napokon mu je postala ženom 2005. Camilla je za tu prigodu odabrala izvezeni kaput ispod kojeg je imala odgovarajuću haljinu od šifona. Komplet je dizajnirao londonski dvojac Robinson Valentine, a dojam su upotpunile toka od pozlaćenog perja sa Swarovski kristalima modista Philipa Treacyja i dijamantne naušnice. Kako je ovo bilo drugo vjenčanje prijestolonasljednika, ona rastavljenica, a oboje već u godinama, i ceremonija, a i toaleta mladenke bili su puno skromniji.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Wallis Simpson i princ Edward

Razvedena Amerikanka udala se za britanskog princa prestolonasljednika 1937. i postala vojvotkinja od Windsora, s ambicijom da postane kraljica, u elegantnoj haljini od svile koja je posebno za tu priliku obojena u nijansu blijedo plave nazvanu po mladenki “Wallis plava”. Vjenčanicu joj je skrojio Mainbocher, prvi američki kreator visoke mode. Wallis nikad nije postala kraljica jer je Edward abdicirao.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kate i princ William

Prva pučanka u britanskoj kraljevskoj obitelji, Kate se za princa Williama udala 2011. u vjenčanici koju joj je u najvećoj tajnosti kreirala Sarah Burton iz modne kuće Alexander McQueen. Haljina od svilenog tila prekrivena ručno izrađenom čipkom i čipkastim ružama, sunovratima i djetelinama izazvala je golemo oduševljenje i ubrzo se na tržištu pojavilo stotinu kopija.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Princeza Margareta i Antony Armstrong Jones

Elizabetina mlađa sestra princeza Margareta i fotograf Tony Armstrong vjenčali su se 1960. u Westminsterskoj opatiji. Vjenčanicu od srebrnaste organdi svile kreirao je Norman Hartnell, prema zamislima mladoženje koji nije htio da haljina "proguta" sitnu Margaretu, visoku samo 152 cm. Časopis Life tad je ju je opisao kao “najjednostavniju vjenčanicu u povijesti kraljevskih vjenčanja”.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Grace Kelly i knez Rainier of Monaka

Hollywoodska zvijezda i monegaški vladar vjenčali su se 1956. u Monaku. Vjenčanicu je za Grace dizajnirala Helen Rose, kostimografkinja koja ju je odijevala u filmovima, a za šivanje je utrošila 25 metara tafta i oko 100 metara svile i tila, te metre i metre čipke stare više od stoljeća. Veo je bio izrađen tako da se Grace u svakom trenutku vidi lice, a cipelice ukrašene biserima i čipkom imale su peticu od samo 5 cm da mladenka ne bi bila viša od mladoženje.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Charlene i princ Albert

Bivša olimpijska plivačica iz Južnoafričke Republike udala se za princa Alberta, danas kneza Monaka, 2011. u minimalističkoj vjenčanici njezina omiljena dizajnera Armanija. U naizgled jednostavnu haljinu uloženo je 2500 sati rada, a samo veo od 20 metara tila vezli su 100 sati.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Sofia i kralj Juan Carlos

Grčka princeza i budući kralj Španjolske vjenčali su se 1962. i to u dva obreda, pravoslavnom i katoličkom. Sofia je nosila vjenčanicu jednostavna kroja od srebrnaste svile prekrivene čipkom sa šlepom od gotovo šest metara koju je dizajnirao Jean Desses, čipkani veo koji je naslijedila od majke, kraljice Frederike, i prusku dijamantnu tijaru svoje bake princeze Victorije Louise od Prusije.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Marie-Chantal i princ Pavlos od Grčke

Kći tvorca duty-free shopova Roberta Millera, američka bogatašica Marie-Chantal udala se za princa Pavlosa od Grčke u lipnju 1995. Valentino joj je dizajnirao vjenčanicu od svile izvezene biserima sa 4,5 metra dugačkim šlepom koja je stajala 225 tisuća dolara, a 25 švelja radilo je na njoj puna četiri mjeseca.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Letizia i kralj Felipe od Španjolske

Novinarka i španjolski princ vjenčali su se u svibnju 2014. Mladenka je nosila vjenčanicu tad već 80-godišnjeg dizajnera Manuela Pertegaza - savršenu kreaciju od svile sa sitnim uzorkom ljiljana izvezenih zlatnim i srebrnim nitima i s dugačkim zaobljenim šlepom. Svekrva kraljica Sofia posudila joj je za vjenčanje prusku dijamantnu tijaru, a mladoženja joj je darovao veo od svilenog tila izvezen klasovima žita i ljiljanima, dug tri i širok dva metra.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Soraja i šah Reza Pahlavi

Za vjenčanje u Teheranu 1951. mladenka je odjenula vjenčanicu Christiana Diora sašivenu od 35 metara srebrnog lamea, ukrašenu sa 20 tisuća pera i 6000 sitnih dijamanata. Uz haljinu je Soraja nosila bijeli krzneni haljetak, također Diorov, da je zaštiti od hladnoće jer je bila krhka zdravlja. Brak Soraje i iranskog šaha potrajao je samo sedam godina.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Princeza Madeleine od Švedske i Christopher O’Neill

Švedska princeza udala se za američkog financijaša 2013. u Stockholmu, u Valentinovoj vjenčanici od organdija i Chantilly čipke, s velom dugim šest metara posutim sićušnim naračinim cvjetovima izrađenim od čipke.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Sofia i princ Carl Philip od Švedske

Na vjenčanju 2015. u Stockholmu, Sofia Hellqvist postala je princeza u vjenčanici od krep-svile prekrivene organdijem i čipkom, kreaciji švedske dizajnerice Ide Sjostedt, sa šlepom obrubljenim čipkom. Mladenka je u rukama držala buket od bijelih i koraljno crvenih ruža.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Mabel Wisse Smit i princ Johan od Norveške

Par se vjenčao 2004. a mladenka je odabrala vjenčanicu Viktora & Rolfa, koju su umjesto uobičajene čipke ili našivenih bisera ukrasile mašnice - njih ravno 248, od čega 128 na donjem dijelu haljine, 85 na gornjem i 35 na šlepu, a svaka pojedina izrađena rukom od krep žoržeta. Mašnice se povećavaju od gornjeg dijela prema rubu tako da su one na šlepu upadljivo velike.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Mary Donaldson i princ Frederik od Danske

Australka Mary rekla je "da" danskom prestolonasljedniku 2004. u vjenčanici danskog dizajnera Uffea Franka od satena s podstavom od organdija. Mladenka je nosila starinski veo koji je već stoljećima u danskoj kraljevskoj obitelji, a u podstavu haljine, blizu srca, dala je ušiti vjenčani prsten svoje odavno pokojne majke.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Mette-Marit i princ Haakon od Norveške

Bivša konobarica i samohrana majka malenog dječaka, Mette-Marit je kreirala svoju superjednostavnu, ali bajkovitu vjenčanicu u suradnji s dizajnerom Oveom Harderom Finethom. Haljina je sašivena od čvrstog svilenog krepa i tila, a neobično je što je šlep od 2 metra znatno kraći od 6-metarskog lepršavog svilenog vela.

 | Autor: Getty Images Getty Images  | Autor: Getty Images Getty Images

 

Marie Cavallier i princ Joachim od Danske

Francuskinja Marie udala se za danskog princa u svibnju 2008. Vjenčanicu sa spuštenim strukom dizajnirali su David Arasa i Claudio Morelli iz modne kuće Arasa Morelli, a počast mladenkinoj rodnoj zemlji odali su odabirom čipke iz Calaisa koja prekriva cijelu haljinu.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Princeza Victoria od Švedske i Daniel Westling

Švedska prestolonasljednica sa svojim je odabranikom, pučaninom Danielom, stala pred oltar u 2010. u Stockholmu, u vjenčanici dizajnera Para Engshedena. Uz haljinu od krem satena kratkih rukava i čiste i jednostavne linije, mladenka je nosila čipkasti veo koji je godinama u švedskoj kraljevskoj obitelj kao i tijaru s kamejama, čija je prva vlasnica bila Napoleonova Josephine.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ekaterina Malysheva i princ Ernst August Jr.

Modna kreatorica ruskog podrijetla dizajnira otkačene kombinezone za svoju liniju Ekat, a vjenčanicu u kojoj se udala za sina princa Ernsta Augusta od Hanovera (muža Caroline od Monaka) za nju je kreirala njezina prijateljica Sandra Mansour. Uz nju je mladenka nosila cvjetni dijadem koji je izrađen 1913. za mladoženjinu prabaku.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Alessandra de Osma i princ Christian od Hanovera

Pravnica i bivša manekenka iz Perua udala se 2017. za sina princa Ernsta Augusta od Hanovera (muža princeze Caroline od Monaka) u bijeloj čipkanoj kreaciji dizajnera Jorgea Vazqueza. Na glavi je nosila isti hanoverski cvjetni dijadem kao i njezina šogorica nekoliko mjeseci prije.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Beatrice Borromeo i Pierre Casiraghi

Sin Caroline od Monaka i potomkinja talijanske plemićke obitelji Borromeo vjenčali su se 2015. u dva obreda. Za vjenčanje kod matičara mladenka je odjenula blijedoružičastu Valentinovu kreaciju ukrašenu zlatnim detaljima, dok je za crkveni obred odabrala rafiniranu Armanijevu vjenčanicu boje bjelokosti s tri četvrt rukavima i dugim velom, a za slavlje koje je slijedilo bijelu Armani Privee toaletu bez rukava.

 | Autor: Getty Images Getty Images

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Photo: Getty Images

Komentari 0