Love&Sex

Zašto muškarci naprosto prestaju komunicirati u braku - i kako im pomoći da se otvore

  • Nikada nemojte prestati međusobno razgovarati, upozoravaju svi stručnjaci
  • Komunikacija je jedan od najvažnijih čimbenika uspješnog braka
  • Kad parovi nauče kako bolje komunicirati, ne samo da jačaju svoju vezu - oni također rješavaju sva pitanja u vezi koja prijete da unište njihov sretan brak

Ali kada komunikacija u braku blijedi - jer je tvoj suprug odlučio prestati razgovarati s tobom - rješavanje problema postaje teže.

Ne postoji ni jedan razlog zašto tvoj suprug neće razgovarati s tobom - postoje mnogi. Evo 4 uobičajena razloga zbog kojih muškarci u braku prestaju komunicirati.

1. Biološke razlike između muškaraca i žena.

Od davnina su muškarci sasvim drugačiji od žena.

Žene su bile čuvarice ognjišta. Muškarci su bili lovci i ratnici. Žene i dalje održavaju većinu razgovora, a muškarci žele zaključke. Oni uživaju u ekonomiji riječi. Pročitaj emailove koje su poslale žene i usporedi broj riječi iz emailova koje su poslali muškarci.

Ovo je način na koji smo izgrađeni biološki i neurološki - žene žele riješiti probleme, dok muškarci na svoj način rješavaju probleme, ili stvari za koje smatraju da su problem.

via GIPHY

Ženama je potrebna odluka i zahtijevaju "razrađivanje stvari". Muškarci su skloniji podešavanju, provjeri ili rezanju. Radije izbjegavaju probleme zbog kojih se žene uznemiruju.

Izbjegavanje je uobičajena pojava među muškarcima. Žene su daleko pristupačnije i zahtijevaju odgovore kako bi se središnji živčani sustav smirio.

Komični video na YouTubeu autora Marka Gungora - "Priča o dva mozga" - primjer je razlike između spolova.

U osnovi, ne možemo očekivati da mačka laje više nego što možemo očekivati da pas mijauče. To je priroda zvijeri.

U stvari, sve što trebaš učiniti je ići na Google i pretražiti razlike između muškaraca i žena - mnoštvo knjiga i članaka može se pronaći odmah.

Možda vas zanima Istraživanje: u ovom razdoblju svog braka bit ćeš najsretnija, a tvoj suprug pogotovo Rubrika Love&Sex Love&Sex

2. Različiti stilovi komunikacije.

Ako žena postane agresivna u svojoj frustraciji da riješi problem unoseći se u muževo lice i urlajući kako bi privukla njegovu pažnju, možeš biti sigurna da će većinu vremena provjeravati i izvoditi "tiho nasilje".

Njegov je odgovor poput odgovora kornjače - povlačenje u svoju ljušturu.

Virginia Satir, poznata psihoterapeutkinja - koju smatraju majkom obiteljske terapije - definirala je četiri stila stresa: okrivljavatelj, kukakvni, superrazumni i ometajući.

Okrivljavatelj prebacuje krivnju na druge. Kukakvni je pokoran i podređen drugome, ustupajući sve samo kako bi se izbjegla svađa.

Superrazumni izbjegava osjećaje te argumentira svoje mišljenje razumom i logikom. A ometajući traži nešto drugo o čemu bi mogao razgovarati.

Osobnost, povijest i filtri svakog pojedinca određuju koji stil komunikacije najbolje funkcionira. Nijedan nije učinkovit…

via GIPHY

3. Tajming.

Tajming je sve u životu - znati kada se treba držati čvrsto, a kada saviti. Posljednje što želiš učiniti jest pokrenuti pitanje ili žalbu u trenutku kad uđe kroz vrata nakon što je radio cijeli dan.

Postoji vrijeme za sve - vrijeme za rođenje, vrijeme za smrt i, u ovom slučaju, vrijeme za raspravu.

Posljednje što treba čuti kada dođe u utočište, svoj dom, obitelj i svoju omiljenu stolicu, jest neka negativna vijest ili reakcija, a koja je mogla sačekati večer ili neki bolji trenutak. Ako mu uskočiš u trenutku kad mu treba malo odmora ili odmaka, samo će ga to spustiti još više ili će možda postati ljut i agresivan. Koristi svoju dobru prosudbu kako bi znala kada s njim razgovarati o nekom pitanju. 

via GIPHY

4. Podrijetlo obitelji.

Svatko od nas donosi svoju povijest u vezu. Koji su bili naši modeli zdrave veze? Kako su naši roditelji riješili sukob? Što smo naučili o ljubavi? Sva ova pitanja moramo razmotriti i razumjeti kako bismo se naučili kretati kroz vlastite veze.

Ako si odrasla u kući u kojoj je majka nosila gaće, a otac nikad nije postavljao granice i samo je povlađivao njezinim željama i potrebama, onda je vjerojatno da ćeš i to isto to učiniti. Znamo samo ono što znamo.

Ako je tvoj otac igrao dominantnu silu u vašoj obitelji, tada bi mogla preuzeti istu pokornu ulogu kao i tvoja majka.

Važno je napomenuti da su dječaci odgajani drugačije od djevojčica. Dječacima se prečesto kaže da ne plaču i da se ne boje.

"Samo curice plaču. Ako želiš plakati, dat ću ti nešto zbog čega ćeš plakati."

Srame se svojih osjećaja, tako da već u ranom životu uče odvojiti se od svojih osjećaja. Lakše je razgovarati o nogometu ili ribolovu nego pokazati osjećaje.

Sad kad znaš što može uzrokovati nedostatak komunikacije između tebe i tvog supruga, što možeš napraviti?

Kako bi naučila poboljšati komunikacijske vještine te od njega dobila odgovor, evo dvije važne stvari koje moraš zapamtiti.

via GIPHY

1. Pronađi trenutak u kojem nema ometanja koja bi vam otežala komunikaciju.

Budi svjesna potrebe svog supruga da se opusti i izaberi trenutak kad je on emocionalno dostupan

Ako imate malu djecu, pričekaj da noćas budu u krevetu i zamoli ga da nađe malo vremena da razgovaraš s njim i čuješ njegove misli.

Postavite pozornicu tako da nema prekida. Za to je potrebno malo planiranja i kreativnosti.

Možda vas zanima Svjetski dan braka: Par koji je u braku nevjerojatnih 80 godina otkriva recept za ljubav! Rubrika Life&style Life&style

2. Koristi"JA" poruke za razliku od "TI" poruka.

Postoji pet dijelova, svi sa "JA" porukama koje su samoodgovorne izjave, uključujući:

• Tvoja percepcija: što vidiš ili čuješ ("Kad sam te sinoć čula kako vičeš na djecu ...")

• Tvoji osjećaji: ljutnja, tuga, frustracija itd. ("Osjećala sam se ljuto i uzrujano...")

• Tvoje tumačenje: ono što se pitaš, maštaš, misliš, pretpostavljaš ili zamišljaš ("Zamišljala sam da ti nije trebalo vremena da čuješ njihovu stranu priče i u tom si trenutku postao reaktivan.")

• Tvoje potrebe: vaša želja i želje ("Trebam više tvog razumijevanja njihove strane kad postoji problem.")

Ugovor: sporazum koji se oboje obvezujete održati ("Možemo li se složiti da budemo osjetljiviji na njihove potrebe, umjesto da skačemo na zaključke?")

via GIPHY

Naravno, u normalnim razgovorima to se može proširiti. Želiš biti oprezna i ne koristiti izjave "TI". To je poziv na borbu, ono što želiš izbjeći.

Mnogo je razloga zbog kojih tvoj suprug ne želi razgovarati. Potreban je vješt terapeut koji će vam pomoći da naučite načine postizanja krajnjih ciljeva koje želite. Međutim, potrebno je veliko masno "Da!" od oboje - za pozitivne promjene.

Kao što je Marcel Proust jednom rekao, "Pravo putovanje do otkrića ne sastoji se u traženju novih krajolika, već u novim očima."

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0