Love&Sex

Ispovijest: Muž i ja nismo se seksali pune 3 godine. Evo kako je došlo do toga

  • Tko kaže da u braku ima seksa kad god poželiš
  • Jedna žena odlučila je progovoriti o 'suši u seksualnom životu'
  • "Dvadeset godina smo zajedno i naravno da ga volim. On je sjajan roditelj. On je brižan i zabavan. Ne mogu se zamisliti s ikim drugim. Ali, mi smo prošli dvije duge seksualne suše"

"Odrastala sam na romantičnim filmovima poput 'Vatre svetog Elma' ili 'Kluba ranoranilaca'. Moja očekivanja od ljubavi bila su nerealna. Mislila sam da strast traje vječno. Da će seks uvijek biti uzbudljiv. Mislila sam da kad upoznaš onog pravog i onu pravu da ostajete skupa do smrti. Nisam shvaćala da na svemu tome treba raditi.

Postoji jako puno dobrih stvari kada si u dugotrajnoj vezi - bliskost, činjenica da jako dobro poznaješ svoju polovicu (i, kao oni slatki stari parovi, jednog dana završavate jedno drugom rečenice)... A kako moje djetinjstvo nije baš bilo idilično, žudjela sam za sigurnošću.

Osjećaš se sama samcata 

Dvadeset godina smo zajedno i naravno da ga volim. On je sjajan roditelj. On je brižan i zabavan. Ne mogu se zamisliti s ikim drugim. Ali, mi smo prošli dvije duge seksualne suše. Jedna je trajala tri godine. Šokirana sam što pišem ovu rečenicu, ali dobro se osjećam što to izlazi iz mene. 
Stvar je u tome da smo izgubili neke svoje navike, prestali razgovarati o seksu i... vrijeme je prolazilo. U početku je to bila gruda snijega koja se zatim pretvorila u glasnu, tutnjeću lavinu. Svejedno, nas dvoje smo to sjajno ignorirali.  Kad ste ured seksualne suše, osjećate se kao da ste samo samcati.
Nas dvoje smo u prvim zajedničkim godinama imali strastvenu vezu -  bili smo jedan od onih parova koji bi jurio doma iz izlaska kako bi se mogli baciti jedno na drugo. Znali smo se zatvoriti za vikend u sobu i ne izlaziti. A onda su se stvari promijenile.
 

 | Autor:

Mješavina krivnje i srama


Jednom kad počente govoriti o ovom problemu, shvatite da prekid seksualnih odnosa u dužim vezama nije neuobičajen. Prije nekoliko godina otišla sam na jedan događaj koji me je zastrašivao - super uspješne žene pričaju dok jedu kanapee. Kako se vino ispijalo, tako je razgovor postajao sve intimniji. Počele smo razgovarati o svojim vezama, a zatim i manjku seksualnog života u svojim bračnim krevetima. Bila sam zatečena kad sam čula da se ni većina tih žena ne seksa, a sve smo osjećale mješavinu srama, krivnje, niskog samopouzdanja, a zatim i olakšanja jer smo shvatile da nismo same. Bilo je oslobađajuće razgovarati o tome.

Možda vas zanima Istraživanje: u ovom razdoblju svog braka bit ćeš najsretnija, a tvoj suprug pogotovo Rubrika Love&Sex Love&Sex


Prvi korak prema rješenju

Da biste se izvukli iz seksualne suše, potrebno je prije svega priznati što vam se događa.  U našoj kulturi seks je posvuda oko nas i živjeti u odnosu bez seksa može učiniti da se osjećate neprilagođeno. Recimo, jedna od posljedica neimanja seksa je ta da sam se počela osjećati neprivlačnom. Kao dijete sam bila pretila i osjećaji iz tog vremena su ponovno izašli na površinu. Nisam mogla prestati razmišljati kako je moj skesualni život zamro jer moje tijelo ružno izgleda. To je još pojačala činjenica da sam rodila, što je izmijenilo moj odraz u zrcalu. Moj suprug mi je govorio da izgledam super i davao mi je komplimente, ali ja mu nisam vjerovala. Bila sam u zatvorenom krugu - osjećala sam se loše zbog zvog izgleda, zbog toga se nisam seksala i osjećala se još gore. 
 

Oboje smo odgovorni


Ali, zapravo, mislim da smo prestali voditi ljubav jer se nismo trudili. Nismo seks stavili na listu svojih prioriteta. Često uzimamo osobu pored sebe zdravo za gotovo. Za sve dugo smo se trudili i ulagali svu energiju za život izvan naše veze pa nam za nas dvoje nije ostalo energije. Zato terapeuti savjetuju: recite svom partneru kako se osjećate i nemojte osjećati krivnju ili sram - jer oboje ste odgovorni i oboje ste tu da to zajednički popravite. Pokušavajte o tome razgovarati kad ste oboje opušteni - ne kada ste umorni ili razapeti na sto strana. I, najvažnije, nemojte ignorirati što vam se događa. To je pomoglo meni. 

 

Možda vas zanima Jesu li stabilniji brakovi koji počnu s velikom zaljubljenosti? Psiholozi su dali odgovor Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lucija54

    Pozdrav u sezoni pozdrav svim mojim prijateljima.Moje ime je LucijaMarko i ja sam iz Zagreba.Jako sam sretna što se moj suprug vratio nakon šest godina razdvajanja i vratio se s toliko ljubavi uz pomoć drAlabe koji mi pomaže svojom duhovnom ... prikaži još!