Life&style 23. ožujka 2020.

Muškarci kojima supruge prigovaraju su zdraviji i žive duže, pokazalo je istraživanje

Shutterstock/Instagram.
  • Već su mnoge studije pokazale kako supružnici mogu utjecati na zdravlje i dugovječnost jedno drugoga
  • Nova studija pak pokazuje zašto žene "koje nose hlače" i šefuju zaslužuju da ih se posebno cijeni
  • Možda svoje supružnike ne čine sretnima, ali baš u tome i jest fora

Žene koje šefuju, prodikuju i prigovaraju su zapravo izvrsne za svoje muževe (mada se ovi najčešće ne osjećaju kao da su izvukli glavni zgoditek na lutriji). Pa i ne trebaju! U tome i jest caka. Pokazalo se da muškarci koji su "nesretno" oženjeni imaju puno manji rizik od razvijanje dijabetesa, kaže istraživanje koje su proveli sociolozi s Državnog sveučilišta Michigan, a čak i ako razviju dijabetes, mnogo su veće šanse da ga uspješno liječe, zahvaljujući svojim suprugama.

Možda vas zanima... Statistike otkrivaju s koliko je godina najbolje stupiti u brak. P.S. Nije velika žurba... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Kažu da je za to možda zaslužna činjenica što neke supruge neprestano nadgledaju zdravstveno stanje supruga, posebno ako je on lošeg zdravlja ili ima bolest poput dijabetesa koja zahtjeva stalno provjeravanje stanja. Naravno, muškarci nisu presretni što im supruga stalno govori što da rade, no to im spašava život. Budući da je dijabetes sedmi po redu uzročnik smrti u SAD-u gdje je istraživanje provedeno ove rezultate smatraju vrlo važnima. Istraživanje je provedeno na 1228 oženjenih ljudi, trajalo je pet godina i zapravo vodi k zaključku da brak s ovakvim omjerima snaga poništava učinke lošeg zdravstvenog stanja i sprječava preuranjenu smrt.

via GIPHY

Ista je studija pokazala da za žene vlada upravo suprotno pravilo. Dobar brak značit će pet godina kasnije manji rizik od oboljevanja od dijabetesa - žene su vjerojatno osjetljivije na kvalitetu veze i dobra, kvalitetna veza znači mnogo dobrobiti za njihovo zdravlje, kažu znanstvenici.

Možda vas zanima... 4 kriterija po kojem si podsvjesno izabrala muškarca s kojim si u vezi Rubrika Life&style Life&style

Ipak, unatoč oduševljenju rezultatima vezanim uz dijabetes, primijećeno je da previše kontrole s jedne strane može u supružnika uzrokovati veliki stres - mnoga istraživanja pokazuju da nesretni brakovi loše utječu na tijelo, srce i um. Danska studija koja je trajala 11 godina i provedena je na 10.000 ljudi tako je pak dovela do zaključka kako oni sa zahtjevnim partnerima imaju 50 do 100 posto veći rizik od rane smrtnosti od onih koji žive mirnijim životom.

Komentari 0