Love&Sex

Statistike otkrivaju s koliko je godina najbolje stupiti u brak. P.S. Nije velika žurba...

  • U ljubavi nema pravila, ima sretnih brakova sklopljenih s 19 i sretnih brakova sklopljenih s 40
  • No, statistike govore svoje. Potvrđuju li da će se prije raspasti brak ako smo u njega ušli vrlo mladi?
  • Svakako nisi više rizika, ali ni kasni uloazak u brak nije ništa "sigurniji". Koja je godina onda najbolja?

Malo koji mladi par (pri tome mislimo stvarno mladi, oko dvadesete) koji se poželio vjenčati nije čuo onu zabrinutu roditeljsku: "A ne biste li još malo pričekali? Stavarno ste jako mladi...". A onda se stvar, samo nekoliko godina kasnije, potpuno preokrene u "Ti se ne namjeravaš udati? Bit ćeš stara cura?". Ili u muškom slučaju "A kad ćeš pronaći neku ozbiljnu djevojku? Zar ćemo umrijeti bez unuka, loza se ugasiti?". I tako dalje, i tako dalje.

No, globalno nekako vlada mišljenje da će se prije raspasti brak vrlo mladih parova koji nemaju još dovoljno godina, točnije znanja i zrelosti za dugotrajnu vezu i odgovornosti koje ona sa sobom nosi dok će se brak nešto starijih parova ipak lakše izdržati sva životna iskušenja.

Ipak, kako je sad pokazalo istraživanje sociologa Nicholasa H. Wolfingera sa Sveučilišta Utah nije samo brak vrlo mladih parova izložen riziku. Da, točno je da kao se udaš s 20, šanse da se razvedeš su ti čak 50% veće nego ako se udaš s 25 godina. Vjerojatnost razvoda pada sa svakom daljnom godinom i sve je manja kako idemo prema 30.-oj, no ne u beskraj. To vrijedi do 32. godine. Kod brakova  slopljenih nakon toga mogućnost razvoda ponovno sve više raste. Zašto?

Možda vas zanima Ključ duge i sretne veze zapravo je vrlo jednostavan: stvar je u dosadi! Rubrika Love&Sex Love&Sex

Znači li to da oni iznad 32 nisu sposobni za dužu vezu? Naravno da ne. No u tim godinama već imamo neku prošlost, a bivši partneri i veze, možda čak i prethodni brak i/ili eventualna djeca mogu biti breme sretnom braku s drugom osobom. No još je jedan razlog koji navodi Wolfiger: on vjeruje kako ljudi koji s brakom čekaju do kasnih tridesetih nisu možda ni prikladni, da ne kažemo stvoreni za duge i sretne veze. Kako im je teže pronaći trajnog partnera, kasnije se žene/udaju i više puta su doživjeli kako im veza propada. Dakle, na statistiku se negativno utječe. Također, na nju utječu i oni koji su po karakteru stvoreni za duge i sretne veze, ali im onaj "papir" ništa ne znači pa žive zajedno nevjenčani.

Dakle, ako želiš, poslušaj statistiku: tako prema 32. godini je najbolje izreći "da", ali, jasno ti je da je i prije i poslije toga sve moguće pa i najljepša i najtrajnija ljubavna priča.

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTEN I CIPELE
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0