Love&Sex 30. studenoga 2019.

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto moraš prestati oblačiti gaćice nakon seksa

Shutterstock.
  • Seks je po prirodni stvari povezan s vlažnošću, sperma, znoj, lubrikant i vaginalno ovlaživanje ostavit će tvoje područje oko vagine vlažnim
  • Bakterije i gljivice razmažaju se i uspijevaju u vlažnoj okolini, stoga pripazi na ovih nekoliko stvari
  • Slušaj svoje tijelo uvijek, a naročito nakon seksa te svakako primi na znanje bilo kakvu nelagodu

Vjerojatno si čula tisuću puta - nakon seksa najbolje je se odmah popiškiti - tako će spriječiti urinarne infekcije. No, postoji li još neko pravilo kojeg se moramo držati da nam život nakon seksa bude ugodniji i da ostanemo zdrave?

Ginekologinja Sara Twogood sa sveučilišta Južne Kalifornije predlaže da se držimo ove četiri koraka.

via GIPHY

Odmah u WC

Čak iako ti mjehur nije pun, pokušaj se popiškiti - urin će isprati sve eventualne bakterije iz mokraćovoda što je važno jer se ponekad zna dogoditi da bakterije koje normalno žive u debelom crijevu ili vagini za vrijeme seksa dospiju u mokraćovod.

To je naročito važno ako si i inače sklona infekcijama mjehura, a mnoge žene su tome sklone. Čak iako si sretnica koja se s takvom infekcijom nikada nije borila, učinit ćeš si uslugu ako nakon seksa otrčiš do WC-a Vjeruj nam, vrijedi se potruditi i otrčati na prstima do WC-a nekoliko metara da spriječiš neugodne, bolne infekcije koje nekad uzrokuju čak i krv u mokraći. Ne budi lijena, potrči!

via GIPHY

Obriši se dolje s ručnikom

Seks je po prirodni stvari povezan s vlažnošću, neuredan je kao život sam: sperma, znoj, lubrikant i vaginalno ovlaživanje ostavit će tvoje područje oko vagine vlažnim. Pametno je da zgrabiš ručnik i brzo se obrišeš. Bakterije i gljivice razmažaju se i uspijevaju u vlažnoj okolini i kad se ne obrišemo, povećavamo mogućnost vaginalne infekcije.

Vlažnost tog mjesta uvijek treba izbjegavati, osim za vrijeme seksa, dakako. Naročito na to moraju paziti žene sklone kandidijazi. Nema potrebe da se snažno brišeš ili trljaš osjetljivo područje oko vagine, ali ako ga nekoliko puta nježno dotakneš papirom ili ručnikom, pomoći će sama sebi i spriječiti infekcije. Ako misliš da je potrebno da se brzo opereš, napravi to običnom vodom i sapunom primjerene pH vrijednosti i potom se temeljito, ali nježno obriši.

Možda vas zanima... Osjećaš bol u trbuhu nakon seksa? Možda je jedan od ovih 7 razloga krivac za to Rubrika Love&Sex Love&Sex

Nikad ne upotrebljavaj namirisane, parfemske sapune. Općenito, nije ti potrebno puno sapuna, odnosno pjene, a samu rodnicu nakon seksa ne treba 'čistiti'.

Samo pet kapi parfema iza uha

Ako ne želiš spavati baš posve gola, navuci spavaćicu ili neke veoma široke hlače od pidžame. Pripijene gaćice nemoj oblačiti do jutra jer ćeš tako izbjeći infekcije. Kad si gola, područje oko vagine osušit će se na zraku, a vagina će disati - što smanjuje mogućnost kandidijaze ili nečeg drugog što bi te svrbilo ili peckalo.

Možda vas zanima... Žene koriste četkicu za zube kao seksualnu igračku - liječnici se love za glavu jer posljedice su ozbiljne Rubrika Life&style Life&style

Ako ti se dolje nešto čudno događa, nemoj odmahnuti rukom

Ne trebaš se kontrolirati s baterijskom lampicom niti se prepustiti pravom pregledu. No, slušaj svoje tijelo uvijek, a naročito nakon seksa, svakako primi na znanje bilo kakvu nelagodu, peckanje, bol ili čak krvarenje i odmah se time pozabavi. Ako se pribojavaš da bi se moglo raditi o spolno prenosivoj bolesti jer nisi koristila kondom, svakako posjeti ginekologa.

Komentari 0