Love&Sex

Osjećaš bol u trbuhu nakon seksa? Možda je jedan od ovih 7 razloga krivac za to

  • Ako osjećaš bol u trbuhu nakon seksa, vjerojatno se pitaš što se događa – i, naravno kako ga zaustaviti
  • Očito je kako bilo koja vrsta neugodnosti u trbuhu nije dobra, ali osobito je nepošteno kada boli nakon nečega što bi trebalo biti lijepo i ugodno
  • Određeni zdravstveni problemi mogu prouzročiti bol, ali i neke seks poze 

Stručnjaci objašnjavaju da je ono za što misliš da je samo "bol u trbuhu", zapravo "bol donjeg dijela zdjelice". To je zato što bol povezana sa seksom ima tendenciju osjetiti se "više prema vagini nego prema trbuhu", ali ljudi to mogu tumačiti kao bol u području trbušne šupljine. Dakle, sljedeće pitanje je: Zašto se to događa?

1. Razlog je položaj za vrijeme seksa

Ako uvijek osjećaš bol nakon misionarskog ili psećeg položaja, to bi moglo biti zbog dubokog prodiranja.

Što učiniti: Stručnjaci preporučuju da pokušaš seks u položaju kad si „ti gore“, Ključ je u odabiru mjesta na kojem imaš više "kontrole nad dubinom i učestalošću penetracije". Također se predlaže položaj žlice koji omogućuje plitku penetraciju.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Imaš endometriozu

Endometrioza se događa kada sluznica maternice raste izvan maternice. Bol u zdjelici tijekom i nakon seksa jedan je od najčešćih simptoma bolesti, kažu stručnjaci. Kad imaš težak oblik endometrioze zdjelice, možeš imati guste adhezije (u prijevodu: zdjelična tkiva i organi koji se međusobno lijepe) u području zdjelice. Duboka penetracija tijekom seksa može uzrokovati jake bolove, jer se svi tvoji organi nekako drže zajedno, objašnjavaju liječnici. Ali, možeš osjetiti bol i bez tih adhezija, jer endometrioza uzrokuje bol zbog upale.

Što učiniti: idi kod svog ginekologa. Premda te boli trbuh, vjerojatno će te pitati o tvojoj ukupnoj povijesti vaginalne boli. Osjećaš li bol za vrijeme mjesečnice? Jesi li jako krvarila? Onda može predložiti ultrazvuk ili laparoskopiju - kako bi pregledao zdjelicu. 

3. Imaš cistu 

Mnoge žene imaju ciste jajnika - vrećice ili džepove ispunjene tekućinom u jajniku ili na njegovoj površini. Većina je bezopasna i nestaje bez liječenja nakon nekoliko mjeseci, ali neke mogu nastaviti rasti i uzrokovati bol. Ciste zdjelice su malo drugačije. Karlična cista može se razviti iz džepova adhezija prethodnih operacija ili eventualno infekcije gdje se tekućina skuplja u području zdjelice. Zamisli da je cijelo područje zdjelice i vagine jedna jedinica. Seks može uzrokovati bol u drugim dijelovima zdjelice.

Što učiniti: tvoj liječnik će napraviti ultrazvuk kako bi dijagnosticirao problem

 

4. Imaš infekciju ili prošlu upalnu bolest

Vaginalna infekcija od bakterija koje se normalno nalaze u vagini ili od spolno prenosivih bolesti, kao što je klamidija, može se proširiti iz vagine u maternicu, jajovode ili jajnike (tzv. upalna bolest zdjelice). Kao da infekcija nije dovoljno loša, još te i boli u vagini i zdjelici. Ova bol je prilično konstantna, kažu liječnici, ali seks može to pogoršati jer iritira već iritirano područje.

Što učiniti: ako je riječ o infekciji, liječnik će znati hoće li prepisati antibiotik. Ali ako je riječ o prethodnoj upalnoj bolesti zdjelice, ginekolog će ti možda morati propisati lijekove protiv bolova ili smanjiti adheziju (na primjer, tijekom laparoskopije).

5. Imaš suhoću vagine

Liječnici kažu da određene kontracepcijske pilule mogu uzrokovati suhoću, ističući da veća doza estrogena može pomoći. A ako se približavaš menopauzi, vjerojatno možeš kriviti i to.

Što učiniti: uzmi malo lubrikanta. Ako to ne uspije, pitaj svog liječnika o drugim mogućnostima. 

Možda vas zanima Jedna od ovih seksualnih igračaka je zaista dobra i za naše zdravlje - a ne samo za orgazam Rubrika Love&Sex Love&Sex

6. Imaš zategnutu maternicu

Nemoj se odmah prepasti. Najmanje 30 posto žena ima uterus koji se naginje unatrag, tako da to nije abnormalno, kažu stručnjaci. 

Ali, ako to nije abnormalno, zašto onda dovraga maternica uzrokuje bol u trbuhu? Liječnici to zapravo ne znaju, ali misle da je to zbog toga što su organi blizu drugih organa. Uglavnom, to će boljeti ako su tvoja crijeva pričvršćena na vrh vagine. A ako su ti crijeva uz maternicu, mogu ih gurnuti ili povući tijekom seksa - a to je prilično bolno.

Što učiniti: tvoj liječnik će ti reći je li tvoja maternica prirodno zategnuta Također možeš pokušati neki seksualni položaj s više plitke penetracije. Tvoj liječnik će znati kako to liječiti.

7. Imaš fibroide

Premda su fibroidi benigni (nekancerozni) tumori maternice, oni mogu uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa ovisno o njihovoj veličini i položaju u maternici, kažu stručnjaci. Također mogu uzrokovati grčeve u mišićima, što može objasniti zašto osjećaš bol u karlici nakon seksa.

Što učiniti: otiđi kod svog doktora na ultrazvuk ili MR zdjelice, a zatim razgovarajte o mogućnostima liječenja.

Ako si u bilo kakvoj nedoumici, razgovaraj sa svojim liječnikom.

Možda vas zanima Seks-dijeta: Otkrivamo ti uzbudljive poze u kojima ćeš uživati, ali usput i spržiti najviše kalorija Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • martete141

    Dr.Agbazara je sjajan čovjek, ovaj liječnik mi pomaže vratiti moju ljubavnicu Jenny Williams, koja je prekinula sa mnom prije 1 godinu, a prije nekoliko dana se vratio k meni i zamolio je da ih prihvati uz pomoć tih duhovnih sila. ... prikaži još!