Life&style

Kako se mijenja vagina u dobi od 20, 30 i 40 godina

  • Naše tijelo mijenja se tijekom vremena – naravno, mijenja se i naša vagina
  • Koliko se s promjenom vagine događaju i promjene u našoj seksualnosti?
  • U 40-ima dolazi do smanjenja razine estrogena što može imati kao posljedicu tanju i osjetljiviju kožu vagine

Sasvim je jasno da se tijekom našeg života naše tijelo mijenja. Dobivamo bore na licu, kosa nam je sve tanja, a često imamo i koji kilogram viška na bokovima. Zapravo, to i nije neki problem – to je sasvim normalno! I naši spolni organi mijenjaju se s vremenom. Pa zašto i ne bi? Objasnit ćemo ti što se sve događa… 

Uostalom: pod pojmom vagina se ne misli na vanjske spolne organe. Oni se – unutarnje i vanjske stidne usne i klitoris – zovu vulva, odnosno stidnica. Vagina je područje koje se nalazi „unutra“ 8-12 centimetara. Kod našeg pregleda dotaknut ćemo i vaginu i vulvu. 

Vagina sa 20 godina 

Vagina i vulva su nakon puberteta potpuno izgrađene. Vulva je još jako zategnuta, jednako kao što je i koža 20-godišnjakinje. Tek se tijekom godina mijenja rastezljivost. Usprkos tome, ni u toj dobi ni jedna stidnica nije slična drugoj. Prekrivaju li vanjske usne unutarnje – to je kod svake žene drugačije – i pokazuje osobitost i beskrajnu raznolikost prirode. 

Možda vas zanima Uh, stvarno zna biti neugodno... Zašto te vagina svrbi poslije seksa? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Vagina sa 30 godina 

Elastičnost vanjskih i unutarnjih stidnih usana popušta. Osim toga, često su tamnije boje. 

Osobito su vidljive promjene kod žena koje su rodile. Za vrijeme trudnoće su vagina i vulva snažnije prokrvljene te se rastežu. Neke žene također izvještavaju da imaju više želje za seksom. Ženski spolni organ je u to vrijeme lagano plavkaste boje. Nakon poroda se opet stisne. Strah da će biti „preširoka“ za penis partnera nije osnovan – bez obzira na veličinu i opseg penisa. Vagina je elastična poput gumene trake i vraća se u „početni položaj“. 

Vagina sa 40 godina 

Između 40. i 50. godine života mnoge žene ulaze u menopauzu. Tada se smanjuje stvaranje hormona estrogena. To može – ali ne mora kod svih žena – imati kao posljedicu tanju i osjetljiviju kožu vagine. Kao što će muškarci u drugoj polovici života vjerojatno imati problema s erekcijom, žene mogu kod seksualnog uzbuđenja proizvoditi manje stidne tekućine. Sve to može uzrokovati bol kod seksa. 

Možda vas zanima Kako otkriti je li tvoja vagina 'otvorenog' ili 'zatvorenog tipa' i što to zapravo znači? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Usprkos tome se ne treba bojati. Žene mogu s dužom i intenzivnijom predigrom još uvijek biti dovoljno vlažne za dobar seks. U nuždi se može koristiti i lubrikant. Važno je da muškarci razumiju što se sve u menopauzi mijenja kod žena. Onda zanimanje za seks neće biti ništa manje! 

Možda vas zanima Okus intime: 12 muškaraca otkriva kakvog je okusa vagina Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Getty/Guliver

Komentari 0