Love&Sex

Ovih 8 stvari ne bi smjela nikad koristiti kao lubrikant. A vjerojatno jesi...

• Ne preporučuje se korištenje bilo kakvih "uradi sam" lubrikanta, a mi otkrivamo one koji su posebno problematični

• Stručnjaci su nabrojali koja se "domaća maziva" najčešće koriste te zašto ih ne smijemo koristiti

• Ni popularni vazelin, a niti superzdravo maslinovo ulje nemaju što raditi u spavaćoj sobi među plahtama 

Dakle, ti i tvoj partner raspoloženi za akciju u spavaćoj sobi. Skinete svu odjeću i podižete temepraturu sa svojim potezima u predigri, ali stvari su još suhe „tamo dolje“. Ništa strašno - osim ako si ostala bez lubrikanta. Tada zgrabiš neki klizav proizvod i pretpostavljaš kako će ti pomoći.

Ne tako brzo! Okretanje „uradi sam“ opcijama za „podmazivanje“ nije pametna ideja. Najbolji lubrikanti su na bazi vode ili silikona te ne sadrže nikakve kemijske mirise, boje ili druge potencijalne iritanse. Problem je u tome što bi zamjena za lubrikant mogla biti na bazi ulja ili imati sastojke koji su neugodni za vaginu.

Stručnjaci za seksualno zdravlje naveli su najpopularnije zamjenske lubrikante koje su njihovi pacijenti priznali da koriste - te zašto ih trebaš držati podalje od tvojih intimnih dijelova.

Možda vas zanima Uh, stvarno zna biti neugodno... Zašto te vagina svrbi poslije seksa? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Tučeno vrhnje

Film „Varsity Blues“ iz 1999 je donje rublje od šlaga učinio ultimativnom maštarijom u spavaćoj sobi. Međutim, premda je šlag ukusan, predstavlja rizik ako uđe u vaginu. Bilo koji proizvod sa šećerom može poremetiti pH ravnotežu vagine te dovesti do iritacije, kaže Molly Adler, certificirana seksologinja sa sjedištem u New Mexicui. To uključuje i druge namirnice nadahnute slasticama - poput javorovog sirupa, čokoladnog umaka i meda.

Krema

„Koliko si TV emisija vidjeli gdje dječak koristi kremu za ruke za masturbaciju? Mogla bi  pomisliti da je to dobra zamjena za podmazivanje, ali zapravo nije ”, kaže Adler. Čak i takozvane prirodne kreme i losioni mogu sadržavati boju i parfem, a da ne spominjemo parabene, za koje neki stručnjaci vjeruju da mogu poremetiti hormone.

Maslinovo ulje

Konzumiranje maslinovog ulja dobro je za tvoje srce, a stavljanje na kožu može joj dati blistav sjaj. Ipak, dok je to odlična opcija za masažu i predigru, kaže dr. Liz Powell, pedagoginja, trenerica i licencirana psihologinja u Oregonu, nije dobra za penetraciju. To je zato što svako prirodno ulje - uključujući kokosovo ulje, također popularno seksualno mazivo - može oslabiti lateks u kondomu i ostaviti te manje zaštićenom od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Možda vas zanima Nanesi ovo prije kreme za sunčanje, efekt će te oduševiti! Rubrika Beauty Beauty

Vazelin

Premda se često spominje kao lubrikant, vazelin to nije. Teško ga je isprati i može zarobiti bakterije - što dovodi do iritacije ili infekcije, objašnjava Powell. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu „Obstetrics and Gynecology“ pokazalo je da je kod žena koje su koristile vazelin kao lubrikant više nego dvostruko vjerojatnije da dobiju bakterijsku vaginozu. Poput proizvoda na bazi ulja, također može smanjiti učinkovitost kondoma na bazi lateksa - što znači veći rizik za trudnoću i spolno prenosive bolesti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

・ Vaseline. #vaseline #lipbalm #pink #instagram #instag #instagood

A post shared by (@mochakko__) on

Ulje za bebe

Malo je proizvoda lagano i sklisko poput ulja za bebe. Ali ovdje je naglasak na riječi ulje. Premda je osjećaj dobar, dječje ulje nije dobar izbor za lubrikant. Drugo istraživanje objavljeno u časopisu „Obstetrics and Gynecology“ pronašlo je vezu između intravaginalne uporabe dječjeg ulja i rasta kandide u vagini, što može dovesti do gljivične infekcije. Osim toga, ulje može razbiti lateks.

Mineralno ulje

"Mineralna i ulja za sunčanje nisu osmišljena kao lubrikanti, a tvoje tijelo ih zapravo može apsorbirati", kaže Powell. "Problem je što mogu učiniti naše genitalno tkivo suhim (suprotno od željenog učinka), što znači da je veća vjerojatnost da ćete ga ozlijediti." Osim toga, istraživanja objavljena u časopisu „Contraception“ pokazala su da su kondomi od lateksa izloženi mineralnom ulju bili 90% smanjene jačine nakon samo 60 sekundi.

Možda vas zanima Ispovijest majke četvero djece: Najbolja prijateljica me nagovorila na seks sa svojim sinom, danas smo zaručeni... Rubrika Život Život

Maslac

Sadrži proteine kazeina iz mlijeka - što je izvrsno za konzumaciju nakon treninga, ali također se može prilično brzo užegnuti, kaže Powell. Eksperimentiranje u spavaćoj sobi je jako zabavno, ali životinjske bjelančevine koje trule želiš držati daleko od svojih genitalija.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0