Love&Sex
Parovi koji ovako razgovaraju su duže zajedno

Parovi koji ovako međusobno razgovaraju duže su zajedno, pokazalo je istraživanje

  • Način ponašanja i upravljanje sukobima ključni su čimbenici svake veze
  • Naravno, to osobito vrijedi za ljubavnu vezu! 
  • Dugoročno istraživanje pokazalo je najbolje strategije

Znamo da je tepanje izraz sretne veze. Međutim, što je s općenitim ponašanjem u vezi? Kako bismo najbolje trebali razgovarati s našim dragim da bismo bili sretni i dugo zajedno? Koji je najbolji način za rješavanje konflikta? Znanstvenici sa Sveučilišta Arizona istraživali su ovo potonje u dugotrajnom istraživanju sa 192 para, a njihovi rezultati  objavljeni su u „Journal Of Psychosomatic Medicine“.

Svađanje je dobro za vezu i zdravlje

Tijekom razdoblja od 32 godine znanstvenici su pratili parove i provjeravali njihovu vezu i tjelesno zdravlje. Pitali su ispitanike kako su se nosili sa sukobima u vezi, a zatim su ih podijelili u grupe poput „ako sam ljut, pokazujem to svom partneru“ ili „ako sam iznerviran, obično to riješim sam sa sobom“.

Možda vas zanima Tetovaže prstena umjesto vjenčanog prstenja? Ovi parovi rekli su 'da' i izgleda sjajno Rubrika Love&Sex Love&Sex

Rezultat: veza i zdravlje partnera imali su najbolji učinak kada su oba partnera otvoreno rješavali sukobe i ispucali ljutnju. U brojkama: za ove je parove rizik od smrti unutar 30 godina bio 24 posto za muškarce i 18 posto za žene.

via GIPHY

Glavna stvar je da oba partnera imaju istu strategiju svađanja

Ali, sada postaje doista zanimljivo: očito je važnije - od pitanja kako se rješavaju konflikti – oslanjaju li se oboje u vezi na istu strategiju!

Evo opet podataka: ako su oba partnera u vezi imala tendenciju susprezati svoje osjećaje i ne nositi se otvoreno sa sukobima, rizik od prijevremene smrti opet je bio 18 posto za žene i 35 posto za muškarce.

Međutim, u slučaju parova s različitim kulturama svađanja, rizik od smrti bio je otprilike dvostruko veći! Ako se ona suzdržavala dok je on ispuštao paru, vrijednosti su bile 51 posto (muškarci) i 36 posto (žene), u suprotnom slučaju 49 posto (muškarci) i 28 posto (žene).

via GIPHY

Neslaganje izaziva stres

Kyle Bourassa, voditeljica istraživanja i psihologinja, komentirala je  rezultate za Daily Mail na sljedeći način: „Kada jedan partner želi riješiti nesuglasice, a drugi radije izbjegava prepirke, oboje su podsvjesno nezadovoljni načinom na koji se njihovi sukobi rješavaju sa stresom. To često može u svakodnevnom životu izazivati stres, a to dugotrajno negativno utječe na zdravlje.“

Evo kako izgledaju svađe sretnih parova i o čemu to oni raspravljaju..

S druge strane, ako se parovi slažu „u svađanju“, sretniji su, manje su pod stresom te su i zdraviji.

Dakle, bez obzira na to jesmo li svadljivi ili radije neskloni sukobu, sve dok uz sebe imamo nekoga s kim smo po ovom pitanju na istoj razini, imamo dobre šanse da provedemo mnogo godina zajedno. Pritom Bourassa također naglašava kako gutanje ljutnje općenito nije najbolji način! Budući da se čak i u drugim sredinama (posao, prijateljstvo, rodbina) više puta nalazimo u konfliktnim situacijama u kojima se moramo zauzeti za sebe. A gdje je bolje vježbati za to nego u vezi s osobom kojoj najviše vjerujemo?

Zajednički odlazak na spavanje Možda vas zanima Parovi bi na spavanje trebali odlaziti u isto vrijeme, evo zašto je to važno za vezu Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0