Love&Sex

Osjetila si peckanje u vagini nakon seksa? Postoji čak 10 mogućih razloga...

  • Ako si nekad nakon spolnog odnosa osjetila neugodno peckanje u vagini, vjerojatno si se zapitala što mu je uzrok
  • Osim infekcija i spolnih bolesti, razlozi peckanju mogu biti i svakodnevne aktivnosti i proizvodi koje koristiš kao što su deterdženti za rublje, tamponi, lijekovi
  • Uzrok se može kriti i iza stresa, alergije na spermu i hormonalnih promjena

Posljednja stvar koju želiš osjetiti nakon vrućeg vođenja ljubavi je osjećaj peckanja vagini. Nažalost, ta je pojava češća no što misliš i zahvaća tri od četiri žene u barem jednom trenutku života. Iako se može raditi i o nečem ozbiljnijem kao što su vaginalne infekcije ili spolne bolesti, ponekad se razlog peckanja krije u potpuno bezazlenim stvarima. Ginekolozi govore kako im se pacijentice često žale na bol i peckanje te navode koji su neki od mogućih razloga:

1. Deterdžet za rublje

Neki sastojci koji su prisutni u deterdžentima za rublje poput boja, mirisa, konzervansa, enzima, parabena, otapala i drugih kemikalija, mogu ili izravno iritirati kožu ili uzorkovati alergijsku reakciju pa i vaginalno peckanje. Ginekolozi navode kemijske mirise u deterdžentima kao uobičajenim uzrocima ove neugodne pojave.

2. Donje rublje

Donje rublje kao što su tangice mogu biti potencijalni uzroci iritacije vagine koje nekad vode i do upale. Ne samo da je peckanje neugodno samo po sebi, već kronične upale mogu dovesti do prekomjernog rasta bakterija koje mogu uzrokovati vaginalnu infekciju ili infekciju mjehura. Isto tako, s obzirom da je područje oko otvora tvoje vagine u susjedstvu s analnim otvorom, fekalne bakterije mogu vrlo lako doći do u vaginu te tako povećati vjerojatnost infekcije.

Možda vas zanima Gustoća, miris i boja vaginalnog iscjetka - što ti govori o zdravlju tvoje vagine? Rubrika Life&style Life&style

3. Stres

Stres može utjecati na tvoje hormone kao i na prirodno ovlaživanje vagine. Ukoliko se nalaziš u stresnom životnom periodu, suhoća vagine bi mogla uzrokovati nelagodu i peckanje. U tom se slučaju tijekom seksualnog odnosa preporučuje korištenje lubrikanata i što maštovitija predigra koja će potaknuti ovlaživanje.

4. Tamponi

Postoje razni razlozi zašto bi uporaba tampona mogla uzrokovati bolove ili iritaciju vagine. Jedan od njih je ako tampon ne postaviš ispravno ili ga ne umetneš dovoljno duboko. Također, ako je tvoja vagina nešto suša od prosjeka, to bi također moglo otežati iskustvo s tamponima pa se preporučuje korištenje klasičnih uložaka. 

5. Proizvodi za njegu

Proizvodi za njegu vaginalnog područja su još jedan od najčešćih razloga peckanja tijekom ili nakon seksa. Zbog toga se nikako ne preporučuje korištenje sapuna. Ali nikako. Naime, unutrašnjost vagine ima mehanizme koji održavaju prirodnu pH ravnotežu i zbog toga ju treba tretirati nježnim, blagim sapunom bez mirisa ili još bolje - običnom mlakom vodom. Ukoliko se boriš s konstantnim neugodnim mirisom vagine, savjetujemo ti da posjetiš svog ginekologa i otkriješ uzrok mirisa.

Možda vas zanima Naši ginekolozi otkrili su nam najbolje savjete za korištenje vaginaleta Rubrika Life&style Life&style

6. Kondomi i lubrikanti

Iritacija i peckanje prouzrokovano kondomima i lubrikantima nije neubičajeno. Ako i inače imaš osjetljiviju kožu, preporučamo ti da ne koristiš lubrikante koji u sebi sadrže glicerin. Kao prirodni lubrikant mogu poslužiti i maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje. No, ta ulja poništavaju neke sastojke u materijalima kondoma, tako da nisu preporučljivi za kombiniranje. Što se tiče kondoma, izbjegavaj mirisne i aromatizirane i isprobavaj različite proizvođače dok ne pronađeš svog favorita.

7. Sperma

U rijetkim slučajevima, do iritacije i peckanja može doći i uslijed alergije na spermu. Do toga može doći i zbog proizvoda za higijenu kojeg partner koristi. U slučaju da se zaista radi o alergiji na spermu, znaš što ti je činiti - seks bez zaštite ni pod razno! Savjetuje se i posjet liječniku kako bi provjerio radi li se o nekoj vaginalnoj ili gljivičnoj infekciji. 

Možda vas zanima Kako se mijenja vagina u dobi od 20, 30 i 40 godina Rubrika Life&style Life&style

8. Hormonalne promjene

Najčešća hormonalna promjena odgovorna za suhoću vagine je menopauza. S obzirom da razina estrogena počinje padati, jedna od nuspojava je i suhoća vagine zbog čega seksualni odnosi mogu postati neugodni. Kod mlađih djevojaka, problem može biti prouzrokovan i anti-baby pilulama.

9. Lijekovi za alergiju

Antihistanimici koje možda uzimaš tijekom sezone alergija ne isušuju samo tvoju nosnicu već i vaginu. Ako sumnjaš na taj problem, porazgovaraj sa svojim liječnikom o prelasku na neku drugu terapiju. Ukoliko nisi alergična na lubrikante, probaj si pomoći s njima - oni bi trebali eliminirati suhoću i spriječiti peckanje.

10. Infekcija

Bakterijska i gljivična infekcija te problemi s mjehurom također mogu uzrokovati upalu sluznice vagine što dovodi do neugodnog peckanja pri penectraciji. Ovakve infekcije često dolaze s nekom vrstom vaginalnog iscjetka, a upala mjehura s bolnim mokrenjem  pa ćeš vrlo brzo moći ustanoviti u čemu je problem. Nisu isključene ni spolne bolesti kao što su herpes, gonoreja i klamidija, a ako si nedavno imala nezaštićeni spolni odnos trebala bi se odmah testirati.

 

Photo: shutterstock

Komentari 0