Life&style

Je li sve svježe tamo dolje? Na što ukazuje ovih pet mirisa vagine

Na miris vagine mogu utjecati razni faktori – od znoja do menstrualnog ciklusa

Sasvim je normalno da se miris vagine mijenja. Stručnjaci kažu kako ne postoji „zdravi miris vagine“ – svaka žena ima svoj prirodni miris i osjetljivija je na njega i vjerojatno ga nitko ne može tako osjetiti kao ona sama. Neke žene kažu da je miris zdrave vagine najsličniji mirisu mošusa, ali to je, kao što smo već napomenule, sasvim individualno. I dok su neki mirisi sasvim „bezazleni“ (poput znoja), neke ne bismo trebale zanemariti, jer mogu signalizirati neke bolesti…  

1. Miris po ribi

Samo bez panike: lagani miris ribe „tamo dolje“ najčešće je rezultat znojenja. U tom slučaju je dovoljno oprati se mlakom vodom. Međutim, ako je miris po ribi jako intenzivan, onda svakako posjeti ginekologa – moguće je da se radi o bakterijskoj vaginozi (koja se liječi antibioticima). 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

2. Miris kruha ili piva 

Ako je taj miris popraćen mliječnim iscjetkom, moguće je da se radi o gljivičnoj upali. Doduše, gljivica se možeš riješiti kremom koju možeš kupiti u ljekarni bez recepta, ali bilo bi dobro da odeš do ginekologa da isključi druge moguće bolesti. Osim toga, trebaš se odreći slatkih namirnica, jer one tvore savršenu podlogu za gljivice. 

3. Kiseli i ustajali miris 

Ako se još pojavi i peckanje te žuti iscjedak, možda je riječ o trihomonijazi, spolno prenosivoj bolesti. Ako imaš nabrojane simptome, svakako posjeti liječnika. Ta se bolest liječi antibioticima. A od zaraze se zaštitiš kondomima, zar ne? 
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

4. Miris luka ili češnjaka 

To je sasvim normalno! Naime, ako si jela luk ili češnjak, tvoj urin miriše po njima – a taj se miris nakon mokrenja može prenijeti i na vaginu. Tuširanje je najbolji lijek. 

5. Miris trulog mesa 

Ako osjetiš taj neugodan miris, odmah idi liječniku! Naime, razlog može biti zaboravljeni tampon, a to može izazvati opasan sindrom toksičnog šoka. Također ni neke druge infekcije nisu isključene. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0