Life&style

Bakterijska vaginoza: infekcija o kojoj nitko ne govori

To je najčešća infekcija u vaginalnom području. Unatoč tome, gotovo svaka druga oboljela ne zna da ima tu infekciju ili za nju nikad nije ni čula. Možda su krivi neugodni simptomi o kojima žene ni jedna žena rado ne priča

Peckanje, svrbež i iscjedak neobične gustoće koji ima jak neugodan miris po ribi: bakterijska vaginoza može imati vrlo neugodne simptome.

Što je bakterijska vaginoza? 

Objašnjeno jednostavnim rječnikom, bakterijska vaginoza (BV) je upala rodnice koju uzrokuje narušena vaginalna flora, odnosno smanjio se broj „dobrih“ laktobacila, što pogoduje rastu drugih „loših“ bakterija. 

Možda vas zanima Ovih 9 stvari nemaju što raditi blizu tvoje vagine Rubrika Life&style Life&style

Što je tome uzrok?

Uzroka može biti više. Najčešće vaginoza nastaje u trudnoći, kod stresa ili pretjerane higijene intimnog područja. Osim toga, može je uzrokovati česta promjena seksualnih partnera te promjena sa analnog na vaginalni seks bez dodatne zaštite. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Dijagnoza i terapija 

Ako posumnjaš na bakterijsku vaginozu, obavezno se trebaš javiti liječniku. Simptomi su često jednaki kao kod gljivične upale pa se ne smiju (pogrešno) liječiti na vlastitu ruku. Liječnik će uzeti bris i brzo otkriti o čemu riječ te odrediti pravilnu terapiju (uglavnom antibioticima). Međutim, oni ne pomažu dugotrajno. Kad jednom dođe do disbalansa, teško je opet uspostavit balans u intimnom području. 

Što pomaže?

Kod seksa treba paziti na čistoću i koristiti kondome. Također treba izbjegavati stres, a stidnicu prati radije običnom vodom, a ne raznim gelovima punima „kemije“. Također je potrebno uzimati mliječne bakterije (vaginalno u obliku kapsula ili oralno kao prašak). 

Možda vas zanima 11 čudesnih stvari koje tvoja vagina može Rubrika Love&Sex Love&Sex

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0