Love&Sex

Istraživanje otkriva kako muškarcima treba izgledati žena za cijeli život

  • „Ti si poput moje majke“ – to mnogim ženama zvuči poput provokacije, a ponekad čak i uvrede
  • Međutim, odsad te to ne bi trebalo vrijeđati! 
  • Naime, jedna anketa otkrila je da može biti prednost ako partnerica sliči majci muškarca 

Sve mi imamo točne predodžbe o tome koje osobine svojih roditelja ni u kom slučaju ne želimo preuzeti. Rečenice poput: „Nikada ne želim biti poput svoje majke/svog oca!“ ili „Reci mi ako postanem takva“, sigurno su mnoge od nas barem jednom glasno izgovorile. Međutim, ono što vrijedi za vlastite roditelje, ne vrijedi za „one druge“. 

Možda vas zanima Znanost otkriva: evo koliko se različito zaljubljuju žene i muškarci Rubrika Love&Sex Love&Sex

Tko ima izbor, taj je na muci?

Jedno britansko istraživanje među heteroseksualnim muškarcima pokazalo je kako je poželjno da partnerica ima karakteristike slične majci partnera. Time se ne misli isključivo na izgled. Zapravo, puno više se misli na karakterne crte koje očito pomažu muškarcima da se brže „prepuste“ određenoj ženi – naime, onoj koja sliči njihovoj majci. Za anketu su morali muškarci, ali i njihove partnerice i majke, ispunjavati detaljan upitnik. Između ostaloga, tamo su bila pitanja o raznim osobinama – poput suosjećajnosti i stavu o monogamiji. 

Nakon analize je brzo postalo jasno sljedeće: muškarci očito nesvjesno žele kod partnerice karakterne osobine vlastite majke.

Možda vas zanima 12 rečenica koje muškarci izgovaraju kad od tebe žele samo jedno Rubrika Love&Sex Love&Sex

„Veza“ s majkom? Nikada! 

Činjenica da muškarci nerado čuju da njihove partnerice uspoređuju s vlastitom majkom, pokazala je anketa portala „Parship“. Više od 57 posto muškaraca uvjereno je da su njihova partnerica i majka totalno različite te nemaju nikakvih sličnosti. Međutim, istina je – kao što su u međuvremenu pokazala i druga istraživanja, totalno drugačija. 

„Dok se kod prvih veza radi o zamjeni za roditeljsku kuću, brojna istraživanja pokazala su da muškarce u pravilu privlače žene koje imaju određenu sličnost prema porijeklu, razini obrazovanja i vrijednostima“, objašnjava dr. Markus Ernst, psiholog s portala „Parship.“ 

Možda vas zanima Deset razloga zbog kojih stariji muškarci vole mlađe žene Rubrika Love&Sex Love&Sex

„Osim toga, vlastita majka – kao 'prva žena' u životu muškarca igra u kasnijem odabiru partnerice za većinu posebnu ulogu u smislu idealne slike – kao što je pokazalo i istraživanje, to se događa na nesvjesnoj razini.“ 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0