Life&style

Žudiš za slaninom, tortom ili kavom? Onda imamo za tebe super vijest!

  • Krumpir, slanina, jaja – sve su to nezdrave namirnice, zar ne?
  • Ako se želiš zdravo hraniti, trebaš jesti samo povrće i voće?
  • Nutricionisti kažu "ne“ - te čak i ovim "nezdravim“ namirnicama daju zeleno svjetlo!

Prehrana, odnosno jelo, je prečesto povezano s nečistom savjesti: sada smo pojele opet nešto nezdravo ili smo unijele previše ugljikohidrata. Međutim, je li to doista ispravno?

Sakupili smo 10 navodno nezdravih namirnica – koje bi usprkos lošem glasu trebala jesti…

Slanina 

Predrasuda: slanina je puna životinjskih – dakle nezdravih – masnoća. 

Ne vole samo Amerikanci jesti slaninu (takozvani bacon) – i kod nas je slanina gotovo pa svenacionalno jelo. Nažalost, ta namirnica ostaje i dalje na listi nezdravih, ali nutricionisti je neće prekrižiti sa liste zdravih. Naime, potrebno je sasvim malo slanine da jelu da sjajan dodatni okus. Slanina je izvrsna kao dodatak u raznim jelima iz lonca (npr. varivo od graha) – ali, možda je treba staviti malo manje nego što bismo željele. 

Rođendanska torta

Predrasuda: kolači, torte, lisnato tijesto i muffini su mali, odnosno veliki grijesi. 

Kako ne bismo imale tužan pogled, slinu u ustima i želudac koji krulji, svaka bi trebala pojesti komad rođendanske torte. OK, ne svaki dan – ali tko ide na rođendan svaki dan?! Možda taj komad kolača ne odgovara tvom kalorijskom planu, ali te itekako može usrećiti. A u tome i jest caka: jelo treba usrećiti čovjeka. 

Možda vas zanima Nevjerojatno, ali istinito: ove namirnice imaju jednak broj kalorija! Rubrika Life&style Life&style

Jaja 

Predrasuda: jaja povećavaju razinu kolesterola, a žumanca imaju previše kalorija. 

Jaje sadrži samo 70 kalorija, a u žumancu se nalazi puno kolina, hranjive tvari koja djeluje protuupalno. Doduše, ne preporučuje se jesti bogate kajgane s puno sira i maslaca – zamijeni te sastojke sa špinatom i maslinovim uljem i bezbrižno uživaj u zdravom doručku. 

Maslac od kikirikija 

Predrasuda: kikiriki je pun masnoća, a s maslacem od kikirikija ćeš unijeti puno te masnoće. 

Da, to je istina. 100 g maslaca od kikirikija ima više kalorija od table čokolade. Međutim, radi se dvostruko nezasićenim masnim kiselinama koje imaju brojne zdravstvene benefite. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji redovito jedu manje količine maslaca od kikirikija općenito zdraviji. 

Možda vas zanima Ako jedeš ove 4 namirnice, zaboravi na ravan trbuh. A nije riječ o pizzi... Rubrika Life&style Life&style

Tjestenina 

Predrasuda: tjestenina deblja. 

Međutim, što bi bio život bez tjestenine? Postoji dovoljno nutricionista koji nikada ne bi prekrižili jela s tjesteninom sa liste. Doduše, preporučuje se jesti integralnu tjesteninu koja je puna balastnih tvari i daje puno energije. Savjet: uvijek pazi da na tanjuru bude jednaka količina tjestenine i povrća. 

Krumpir 

Predrasuda: krumpir sadrži puno ugljikohidrata

Jedan krumpir sadrži oko 160 kalorija. Međutim, puno je važnije da je puno hranjivih tvari i vitamina C i B, kalija, željeza i balastnih tvari. Krumpir je jako zasitan pa nećeš brzo ogladnjeti. Kod krumpira je također bitna priprema: ne pomfritu s kečapom, da kuhanom krumpiru u kori s kiselim vrhnjem. 

Grožđice 

Predrasuda: grožđice su male šećerne bombe. 

Sve se češće čuje da se trebamo odreći sušenog voća zbog toga jer sadrži puno šećera. Međutim, svježeg grožđa možeš jesti četiri puta više od sušene varijante. Ali, za doručak s jogurtom i orašastim plodovima daju nam puno energije za početak dana. 

Pivo 

Predrasuda: dobit ćemo pivsku trbušinu i šteti zdravlju. 

Tko bi to pomislio? Jedno pivo na dan može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Ali, ne treba piti više od jednog na dan, jer osim što je pivo puno antioksidansa, ima i puno ugljikohidrata. 

Kava 

Predrasuda: kava neće dopusti tijelu da se očisti od otrova. 

Obavezne šalice kave ujutro se mnoge od nas ne žele odreći. Umjerena konzumacija kave je sasvim OK – kava sadrži puno antioksidansa. Ali, izbjegavaj razne varijante s karamelom, čokoladom ili šlagom te općenito dodatnom porcijom šećera. Malo mlijeka – najbolje od badema – trebalo bi biti dovoljno za dodatni okus. 

Možda vas zanima Isprobaj ovo! Ujutro ćeš se bolje osjećati ako ćeš navečer jesti ove namirnice Rubrika Life&style Life&style

Kruh 

Predrasuda: kruh je neprijatelj broj jedan kad je riječ o mršavljenju. 

Pošto je kruh vrlo hranjiv i zasitan, ne treba ga se totalno odricati. Doduše, treba jesti integralni kruh jer sadrži sve prirodne sastojke. Bijeli kruh radi se od rafiniranog brašna kojemu su izvađene ljuskice i klice – šteta, jer su pune balastnih tvari i vitamina. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0