Life&style

Pitali smo dvije nutricionistkinje je li slanina zdrava ili nezdrava? Obje misle isto

  • Slanina, špek, panceta... Kako je god zvali, neizostavan je dio naše tradicionalne kuhinje
  • Ipak, zbog velikog udjela masti došla je na loš glas, kao namirnica koju treba izbjegavati  
  • Je li kraljica suhomesnatih proizvoda zdrava ili nezdrava pritali smo dvije stručnjakinje...

Jaja na špku? Mmmmm... Po takvom doručku zamiriše cijela kuća? Dobar komad slanine oplemeni i svako varivo, sarmu. A malo narezane pancete s kruhom sasvim je solidna večera. Voliš li slaninu, ovo će te zanimati! Čak i ako si u onoj manjoj skupini ljudi koja je ne voli, moraš priznati da je miris pečene slanine jednostavno neodoljiv. No, ono što se mnogi pitaju kada je ova namirnica u pitanju je sljedeće - je li slanina zdrava?

Odgovor na to pitanje potražile smo kod nutricionistkinja, koje su nam dale stručno objašnjenje o kvaliteti (ili nekvaliteti?) ove namirnice. Otkrij u nastavku što su nam rekle:

Možda vas zanima Fitness trener dijeli svoj genijalan trik za pripremanje hrskave slanine u mikrovalnoj za četiri minute Rubrika Life&style Life&style

Za preporuku je ako je domaća

"Ovisno o podneblju, recepturi i samom procesu proizvodnje razlikujemo slaninu, špek i pancetu nastale od svinjskog masnog mesa s dijela trbuha i rebara. Dimljena, salamurena, sušena, soljena i uz brojne biljne začine oplemenjena slanina svakako je proizvod cijenjen u kulinarstvu kao dio tradicionalne kuhinje", kaže Vedrana Dučkić, mag. nutr.  

"Slanina je visokoenergetska mesna prerađevina i možemo je preporučiti ako je domaća, bez pojačivača okusa i nitrita. Količina od 30 grama predstavlja preporučenu jedinicu serviranja, a čista masna slanina ima energetsku vrijednost od 224 kalorije; proteina jedan gram (3%), masti 24 grama (97%), od kojih zasićenih masnoća 9,5 grama, jednostruko nezasićenih masti: 10,8 grama, višestruko nezasićenih masti: 2,7 grama, kolesterola 59 miligrama, natrija 168 miligrama." 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

"Manje mastan komad slanine sadrži veći postotak proteina (do 15 posto) pa se može preporučiti kao prava gastronomska poslastica u umjerenoj količini jednom do dva puta tjedno. Tajna zdrave prehrane je upravo u umjerenosti pa tako i za slaninu možemo reći da je zdrava namirnica kada je sastavni dio uravnotežene prehrane čiji dnevni unos energije koji potječe od masti nije veći od 30 do 35 posto u sastavu zdravog jelovnika."

Nezdrava može biti - količina

"Kako smo mi mediteranska zemlja i mediteranska prehrana je dio naše pravilne prehrane te je maslinovo ulje s razlogom najzastupljenije u prehrani kao najzdravija mast za kuhanje i jelo, sve više se opravdano počela konzumirati svinjska mast, a samim tim slanina ili panceta u prehrani" ispričala nam je druga stručnjakinja, Mirela Marić, mag. nutr. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

"Naravno da nisu svi mesni proizvodi jednako zdravi. Njihova konzumacija ovisi o puno faktora, ali ako pričamo o domaćim specijalitetima - domaća slanina, domaće kobasice i ostali domaći specijaliteti bez dodatnih kemikalija, svakako se ubrajaju u zdravu kategoriju proizvoda. Dakle, nije problem u mesu, nego u onome što mu se dodaje radi dužeg trajanja, boljeg okusa, veće sitosti i ostalog. I, naravno, količini hrane u krivo vrijeme. Teško možemo govoriti o nezdravom špeku ili panceti, nezdrava može biti samo njegova konzumirana količina." 

"Slanina je visokovrijedna i kvalitetna namirnica koju povremeno možemo koristiti na razne načine - kao specijalitet, kao dodatak kuhanju i /ili kao začin. Slanina ili špek su, zapravo, osim užitka u gastronomiji i dobar izvor energije."

Benefiti povremene konzumacije slanine

Slanina gotovo da nema ugljikohidrata, a dokazano je da nas ne debljaju masti, već velike količine ugljikohidrata. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata preporučuje se za održavanje tjelesne težine. Konzumacija slanine daje nam osjećaj sitosti jer sadrži visoki udio zasićenih masti pa ćemo duže osjećati sitost nego kd jedemo ugljikohidrate. 

Možda vas zanima Ovo su deserti koje bi odobrili (i pojeli) i nutricionisti Rubrika Life&style Life&style

Slanina obiluje i proteinima. Protein je ključni sastojak za održavanje visoke razine energije i glavni sinonim za zdravu prehranu. Slanina je i bogata i nekim vitaminima (B kompleks, cink i ostali), pa tako jača i naš imunološki sustav. Prema tome, slanina je idealan je dodatak svim obrocima u bilo koje doba dana, samo je bitno konzumirati je povremeno i dnevna preporuka je oko 30 grama ili jedna šnita slanine."

Na kraju možemo zaključiti kako je ova namirnica itekako poželjna u našoj prehrani, ali u preporučenim količinama. Također, velika je razlika između domaće i kupovne slanine. Prema tome, savjetujemo ti da uvijek biraš domaću slaninu jer pozitivni benefiti ove namirnice nikako se ne odnose na kupovne (poluumjetne) proizvode. 

Pogledaj video: Znaš li da su genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • takuinaki65

    Tablete za mršavljenje - http://thermacuts.lv Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.