Life&style

Ovo su deserti koje bi odobrili (i pojeli) i nutricionisti

Pitali smo tri nutricionistkinje koje deserte smatraju dobrim i zdravima te koje same pripremaju - je li i neki od tvojih favorita na popisu?

Slatkiši i deserti najčešća su slaba točka pred kojom pokleknu i najodlučnije među nama. Koliko ti se puta u životu dogodilo da savršeno izbalansiran obrok, pun zdravih namirnica i nutrijenata, na kraju "uništiš" zašećerenim desertom? Kako su nam deserti ujedno i omiljeni obroci u danu, odlučile smo upitati naše tri nutricionistkinje - koje to zdrave deserte i same biraju ili pripremaju? Njihovi nas odgovori i nisu previše iznenadili (spoiler alert: svi su ekstra zdravi!), ali su nam zato poslužili kao dobra inspiracija za vikend pred nama. Kad nas uhvati želja za slatkim, evo kojih se deserata trebamo uhvatiti...

Karmen Matković, Definicija Hrane 

"Osobno nisam ljubitelj slatkog i utoliko imam sreću što mi nije izazov samo povremeno konzumirati "nešto slatko". U tom slučaju uvijek biram slastice s kvalitetnim sastojcima, bilo da se radi o npr. kolaču od mrkve i sira kojeg jako volim ili sladoledu kojeg preferiram. Samostalno gledano, sladoled može biti izvrstan međuobrok, hranjiva mliječna užina, a zbog sadržaja kalcija odličan desert za sve dobne skupine, prvenstveno djecu. Ali ako se pretjera u količinama onda može postati onaj „višak kalorija“ koji stvara nepoželjan višak koji vidimo u ogledalu. Je li sladoled zdrav ili nije ovisi o njegovom sastavu jer kalorijska vrijednost može varirati od 125 do preko 300 kcal na 100 grama proizvoda, ali ovisi prvenstveno o njegovoj količini i cjelokupnoj prehrani. Ovisno o recepturama, kalorijska i nutritivna vrijednost kupovnih i domaćih sladoleda varira od punomasnih visokoenergetskih verzija do onih koje su bogatije bjelančevinama, vitaminima i mineralima (npr. krem sladoled s čokoladom, karamelom i lješnjacima u odnosu na smrznuti desert s jogurtom i šumskim voćem). Preporuka je priprema vlastitih ledenih deserata gdje voće jako dobro funkcionira kao zdrava i ukusna opcija poput ledene kreme od smiksane banane, borovnica i maslinovog ulja sa zrnom cvijeta soli. Još jedna jako fina kombinacija je zaleđeni krem sir smiksan s đumbirom, medom, cimetom i pireom od buće."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Karmen Matkovic Melki (@kmatkovic7)

Možda vas zanima 15 namirnica koje su dobar zalog za dug i zdrav život P.S. I fine su! Rubrika Life&style Life&style

Vesna Bosanac

"Ne jedem slatkiše poput kolača, keksa, sladoleda, pudinga, čokolade, bombona... Voće je daleko najbolji desert. Prirodno sadrži šećere, vitamine, vlakna, antioksidanse, vodu, mineralne tvari i druge sastojke koji na svoj način doprinose zdravlju" kaže nutricionistkinja dr. sc. Vesna Bosanac koja je s nama podijelila svoj omiljeni zimski zdravi desert. "Zimi kuham kompot od jabuka, krušaka, dunja i suhih šljiva. Stavim u njega štapić cimeta, đumbir i klinčić. Kada se kompot malo ohladi, dodam limunov sok."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli EatToSlim (@vesna_bosanac)

Možda vas zanima Kviz: što je zdravije, burger ili rebarca? Palačinke ili vafli? Rubrika Life&style Life&style

Alma Bunić, Nutriforma

"Isključivo i jedino konzumiram sirove raw torte koje sama pravim i bezglutensku pitu od jabuka. Pita bez glutena od jabuka odličan je i jednostavan desert od svega nekoliko sastojaka, čiji će vas bogat okus sigurno oduševiti, a svakako ne spada u skupinu nezdravih deserata."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Almedina Bunić (@nutriformabyalma)

Photo: miss7

Komentari 0