Life&style

Kviz: što je zdravije, burger ili rebarca? Palačinke ili vafli?

Lako je kad se uspoređuju zobene mekinje s hamburgerom, ali znaš li izabrati manje od dva "zla"? Odgovori na 7 pitanja i otkrij koliko znaš o hrani

Hm, je li bolje smazati pečena rebrica ili hamburger? Pivo ili vino? Kokoš ili jaje? Testiraj svoje znanje o zdravoj hrani u ovom kvizu… Odgovori pa pogledaj rješenje ispod slike.

1. Koja je zdravija opcija: palačinke ili vafli?

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: vafli! 

Ako si u žurbi pa usput želiš na brzinu nešto pojesti, naruči vafle radije nego palačinke. Uglavnom ćeš dobiti jedan komad, što je bolja opcija od hrpe palačinki. Što je još lošije? Maslac i sirup koje ćeš vjerojatnije staviti na palačinke, dok vaflu možeš premazati eventualno s malo marmelade. 

2. Koja je zdravija opcija: kikiriki ili slani pereci?

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: kikiriki! 

Najprije dobra vijest: površinska sol na kikirikiju i perecima daje im slani okus, ali to je još uvijek zanemariva količina natrija u usporedbi se nekom drugom namirnicom. Međutim, kikiriki je zdravija opcija zato jer sadrži 3 grama bjelančevina na 70 kalorija po pakiranju. 

Možda vas zanima Može li biti i zdravo i slasno? Probale smo 'zdrave' sladolede Rubrika Life&style Life&style

3. Koja je zdravija opcija: plata voća i sira ili voćna krema od jogurta? 

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: plata voća i sira 

Ako si u žurbi, radije zgrabi nešto s plate – sir će ti dati bjelančevine i nešto masnoće, a voće je dodatni bonus s vlaknima. Prste dalje od ovakvih naizgled zdravih krema i parfea. To su prave šećerne bombe koje spravljaju od unaprijed zašećerenog jogurta. Prosječna porcija sadrži 60 g šećera – više nego preporučena dnevna količina. 

4. Koja je zdravija opcija: pomfrit ili nachosi?

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: pomfrit 

Nažalost, ljubitelji meksičke hrane sigurno sada nisu oduševljeni. Nachosi sadrže zasićene masnoće, a krumpir je tehnički ipak povrće. Treba li išta više reći? Mala porcija prženih krumpirića sadrži oko 250 kalorija i 1 do 3 grama zasićenih masnoća, a porcija nachosa ima oko 500 kalorija i 10 g zasićenih masnoća. Sorry! 

Možda vas zanima Najveće pogreške koje radimo za doručak Rubrika Life&style Life&style

5. Koja je zdravija opcija: pečena rebrica ili burger?

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: burger

Jedan klasični burger u kojem je čista teletina sadrži 140 kalorija i 2 grama zasićenih masnoća, dok jednaka porcija svinjećih rebara ima oko 320 kalorija i 6 grama zasićenih masnoća. Osim toga, u burger se stavlja i puno povrća (zelena salata, rajčica, luk, krastavci…). Čak i ako dodaš komad sira, burger neće biti kaloričniji od rebrica u BBQ umaku. Naime, 2 žlice umaka sadrže 70 kalorija i 16 grama šećera. 

6. Koja je zdravija opcija: sladoled u kornetu ili sladoledni sendvič?

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: što god želiš!

Kad je riječ o ovoj ledenoj braći, gotovo pa nema nikakvih razlika u vrijednostima. Odaberi opciju koju više voliš i uživaj! 

7. Koja je zdravija opcija: votka-soda ili džin tonik?

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

ODGOVOR: votka-soda 

To je lakši odabir, jer votka ima tek 65 kalorija po porciji, a soda odnosno mineralna voda nema kalorija! S druge strane, džin tonik ima 124 kalorija samo od tonika (da ne spominjemo 32 g šećera), plus još 65 od džina – dakle, jedno piće može imati oko 200 kalorija. 

I, na koliko si pitanja točno odgovorila? Na više od pola? Nije loše, ali ima mjesta za napredak. Na manje od pola? Čovjek uči dok je živ...

Photo: Miss7/Thinkstock

Komentari 0