Life&style 16. kolovoza 2018.

Najveće pogreške koje radimo za doručak

Thinkstock.

Pahuljice za dobro jutro? Pa, to i nije baš toliko zdravo kao što si možda mislila…

Doručak je najvažniji obrok – stoga ne bismo smjele jesti sve što nam padne pod ruku. Naime, pogrešan odabir namirnica može itekako utjecati na naše zdravlje i tjelesnu težinu. Neke omiljene klasike koje mnogi jedu za doručak trebala bi izbjegavati – otkrivamo ti koje. 

Kukuruzne pahuljice (cornflakes)

Zdjelica kukuruznih pahuljica omiljen je doručak, a osobito kod djece. Međutim, većina pahuljica sadrži previše šećera pa ne bi trebali biti na meniju. Osim toga, bogate su ugljikohidratima, a imaju malo vlakana – stoga smo brzo nakon doručka gladne. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Gotovi sendviči 

Ako se žurimo na posao, često usput kupimo gotov sendvič. Često takvi sendviči sadrže puno soli, konzervansa, a prvenstveno puno masnoće. Salame i sireve koje sadrže definitivno nisu dobri ni za liniju. 

Palačinke 

Znamo da im je teško odoljeti - osobito vikendom kad imamo vremena za spravljanje. U redu je ako ih jedemo tek jednom tjedno, ali ako ih redovito konzumiramo - debljaju. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Voćni jogurt sa smanjenim udjelom masti

Čak i kad jogurt ima oznaku „light“, odnosno „malomasni“, to ne znači da je potpuno zdrav. Kako bi kompenzirali okus koji mu obično daje masnoća, dodaje mu se više šećera. Stručnjaci savjetuju da radije pojedemo grčki jogurt sa svježim bobicama. Za dodatni unos vlakana dodaj još šaku oraha i zobene pahuljice (bez ikakvih dodataka). 

Slatka peciva

Kroasan, krafna ili muffin su ujutro praktični i jaaako ukusni. Međutim, nije nikakva tajna da su jako masni te sadrže i puno šećera, pa ne bi trebali biti dio doručka. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Industrijski smoothie

Imaš naviku ujutro negdje usput kupiti i popiti smoothie?  Nažalost, oni često sadrže puno šećera. Ako ne možeš naći neku marku u kojoj ima manje šećera, ujutro ti se više isplati spraviti domaći smoothie te ga ponijeti sa sobom na posao. 

Musli pločice 

Zvuči kao jednostavna i zdrava opcija za doručak? Pa, i nije baš sasvim. Te pločice sadrže gotovo jednaku količinu šećera kao i čokoladice – stoga nisu puno zdravija alternativa.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Komentari 0