Life&style

Može li biti i zdravo i slasno? Probale smo 'zdrave' sladolede

Zdravi sladoledi koji nisu iz kućne radinosti donedavno su bili nedosanjani san. Međutim, ovog ljeta stigli su i na domaće tržište. Isprobali smo ih i evo što smo zaključile

Zdravlje nije trendovsko pitanje, ali zdravi sladoledi svakako jesu trend. Ne računajući one iz kućne radinosti, donedavno su bili nedosanjani san, a sada ih već možemo s lakoćom pronaći u stalnoj ponudi nekih trgovina i slastičarni. Naša novinarska znatiželja nikad nema mira pa smo otišli u potragu za njima i odlučili ih isprobati. Težak zadatak, zar ne?

SKYR SLADOLED

Dolazak Skyr jogurta, promoviranog kao najzdraviji jogurt na svijetu, podigao je dosta prašine u domaćim fitness krugovima. A onda je stigla i unaprijeđena verzija - Skyr sladoled. Sladoled je u Lidl trgovine stigao već početkom ljeta, a prodaje se u pakiranju od 4 komada (svaki po 90 ml/ 62 g) po cijeni od cca. 23 kn. Na našem su tržištu dostupna dva okusa - trešnja i borovnica s bobicama bazge.   | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Sastav samog sladoleda prilično je obećavajući. Po komadu ima 144 kalorije, a sadrži 3,4 g proteina, 5,8 g masti i 19,2 g ugljikohidrata (od kojih 16,1g šećera). S obzirom na ovakve ''statistike'', stvarno nas je zanimalo može li se usporediti s dobrim, starim, grešnim sladoledom.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Odabrali smo okus borovnice s bobicama bazge. Nakon otvaranja, dočekao nas je sladoled prekriven tankim slojem bijele čokolade (vjerujemo da to i jest neka vrsta manje slatke čokolade), a unutra se prozirao dodatak borovnica i bobica bazge.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

IVANA: Svidio mi se ovaj sladoled. Inače sam veliki ljubitelj jogurta s okusom voća, a ovo uistinu jest smrznuti jogurt s voćem. Ipak, na trenutke mi uistinu nedostaje malo šećera. Prvi sloj, bijela čokolada, je gorkast, a onda voće dodaje kiselost. Bijeli dio, dio od jogurta i svježeg sira malo je bezokusan, ali nisam ni očekivala drugačiji ishod. Sve u svemu, vjerujem da ću povremeno pojesti pokoji Skyr sladoled za osvježenje, ali kad stvarno želim sladoled - rado ću potrošiti tih 400-tinjak dnevnih kalorija na neki hardcore sladoled. 

NIKA: Okus mi nije najbolji na svijetu, a nije ni najgori. Osvježio me u svakom slučaju, a doza kiselosti mi je odgovarala. Inače sam ljubiteljica bobičastih plodova pa mi je ovog puta to bio plus. Tanki sloj bijele čokolade mi je ipak bio bezukusan, dok mi unutrašnji dio bio kao da jedem voćni jogurt. Lagala bih kad bih rekla da mi nije nedostajalo malo šećera. Mislim da ću probati i drugi okus Skyr sladoleda s trešnjom da vidim ima li neke razlike. Ako ću imati izbor između ''pravog sladoleda'' i ovog, ipak ću se odlučiti za prvi izbor.

PROTEINSKI SLADOLED

Mogle smo u medijima vidjeti da je na naše tržište stigao sladoled koji ne deblja, a uz to ima i fini okus. Zanimalo nas je o čemu se tu radi. Zaputile smo se u slastičarnicu Butik torti da i mi isprobamo ovaj novitet - proteinski sladoled. Sladoled se poslužuje iz aparata što mu daje retro notu, a cijena mu je 15 kuna. Postoji s okusom vanilije, čokolade i kombinacija vanilije i čokolade

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Porcija ima samo 155 kalorija i bez šećera je. Osim toga ne sadrži umjetna bojila, emulgatore, konzervansa i ine umjetne dodatke

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

NIKA: Proteinski sladoled me ugodno iznenadio. Od ponuđenih okusa izabrala sam okus vanilije. Čim sam probala, u ustima sam imala okus kao da sam pojela šlag. Takav šlagasti okus ostaje u ustima i nakon nekog vremena. Zdjelica je bila puna sladoleda i već nakon par žlica javlja se osjećaj sitosti. Iako nema šećera, svejedno je sladak i ukusan. Jedina mana mu je što se jako brzo topi.  Definitivno ću se vratiti i probati drugi okus ili opet ovaj. Za mene je ovaj sladoled dobio čistu 5!

IVANA: I ja sam odlučila isprobati sladoled od vanilije. Čula sam da je slađi od čokoladnog pa nisam mogla odoljeti. Dobila sam poprilično izdašnu porciju. Na prvi zalogaj, sladoled mi se učinio dosta težak, ali fin. Okus vanilije nema, ali prevladava okus šlaga koji se rasprostrane po nepcu. Na neki način vratio me u djetinjstvo. Pritajeno je sladak, brzo me zasitio, ali ne mislim da bih opet dala 15 kuna za kuglicu. 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0