Life&style

Znaš li kad će ti muškarci reći da mirišeš neodoljivo? Ali ne zbog parfema...

  • Švicarski su znanstvenici nedavno otkrili kojih dana u mjesecu tvoj miris budi veliko zanimanje u muškaraca...
  • Možeš ti staviti najljepši parfem na svijetu i mirisati božanstveno, ali muškarcima možda i nije najatraktivniji 
  • Ispitanice su se za vrijeme istraživanja morale držati strogih pravila kako ne bi „pokvarile“ svoj prirodan miris tijela

Za vrijeme plodnih dana žene nabolje mirišu muškarcima, otkrili su nedavno švicarski znanstvenici. Ciklus žene upravlja mirisom našeg tijela te nas u određenim danima čini privlačnijima muškom rodu. Razlog za to nalazi se u povećanoj razini hormona za vrijeme ovulacije. Tada proizvodimo najviše seksualnih hormona koji djeluju na miris tijela – pa mirišemo najatraktivnije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Muškarci vole naš miris za vrijeme plodnih dana 

U istraživanju na Sveučilištu Bern sudjelovalo je 28 žena i 57 muškaraca. Ispitanice su se za vrijeme istraživanja morale držati strogih pravila kako ne bi „pokvarile“ svoj prirodan miris tijela. Nisu smjele uzimati kontracepcijske tablete kako na umjetan način ne bi utjecale na razinu hormona, morale su spavati same te se držati posebnog režima prehrane.

Možda vas zanima Priznajemo! Muškarci ove stvari ipak rade bolje od nas Rubrika Život Život

 

Također su morale nositi pamučne jastučiće ispod pazuha. Te su jastučiće potom zamrznuli te se u kasnijoj fazi istraživanja oni dani muškarcima da ih pomirišu. Bez da su vidjeli žene prije toga, sudionici su morali odlučiti koji miris im je najprivlačniji. Osim toga, ženama su radili posebne testove sline kako bi potom usporedili vrijednosti hormona mirisnog testa. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Povećana razina seksualnih hormona čini žene atraktivnijima 

Muškarci smatraju kako je miris žena za vrijeme plodnih dana najprivlačniji – pokazalo je istraživanje. Za to je odgovorno povećano lučenje estrogena u najplodnijim danima oko ovulacije. Rastuću privlačnost žena muškarcima za vrijeme plodnih dana objašnjavaju evolucijski biolozi na sljedeći način: povećana razina seksualnih hormona ukazuje muškarcima da je velika šansa da žene u to vrijeme zatrudne. Naime, prema evolucijskoj teoriji, muškarci traže partnerice s kojima uspješno mogu stvoriti potomke, kažu znanstvenici. 

Možda vas zanima Što se sve događa u tijelu kad ovuliraš Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0