Life&style

Što se sve događa u tijelu kad ovuliraš

Kad se govori o menstruacijskom ciklusu, uglavnom se spominje mjesečnica i sve što je prati – grčevi, bolovi, neizdržljiva želja za čokoladom... Ali ne smijemo zaboraviti ni ono drugo vrijeme u mjesecu koje također obilježava cijeli niz simptoma

Ovulacija je trenutak u sredini ciklusa kad visoka razina estrogena i porast progesterona pokreću jajašce da iziđe iz jajnika i spusti se niz jajovod gdje onda čeka da bude oplođeno.
To kratko putovanje veliki je događaj za tvoje tijelo, ali to nije sve. Da bi te pripremili za trudnoću, hormoni koji su pokrenuli jajašce pokreću i različite tjelesne promjene, od kojih su neke tako sitne da ih možda nikad nisi ni primijetila. Ali liječnici i znanstvenici znaju sve o tome i možda ćeš se iznenaditi kad otkriješ što se sve događa u tebi da ti tijelo pripremi za bebu.


Spavaš više ... ili manje

Na dobar san utječe svašta, ali ako ti se ritam spavanja promijeni usred ciklusa, najvjerojatniji je krivac upravo ovulacija. Jedno istraživanje provedeno na ženama pokazalo je da one žene koje svoje partnere smatraju vrlo privlačnima kad su plodne spavaju manje, dok žene kojima partneri nisu posebno privlačni spavaju – više.
Kakve veze ima privlačnost partnera s ovulacijom i spavanjem? Sve je jasno, tvrde znanstvenici koji su proveli istraživanje: tijekom najplodnijeg razdoblja u mjesecu, ne gubiš vrijeme na spavanje nego se pokušavaš što više seksati s dragim da napravite dijete – naravno, ako misliš da je to onaj pravi. A ako ne planiraš budućnost s njim, ne planiraš ni bebu pa nemaš razloga propuštati svoj san za ljepotu.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Sjajno si raspoložena

Normalno je da se u sredini ciklusa osjećaš jednostavno super. U Španjolskoj su proveli istraživanje na dvije skupine žena -  jedne su uzimale kontracepcijske pilule, druge nisu pa su redovito ovulirale – i u usporedbi je utvrđeno da se žene koje nisu na kontracepciji usred ciklusa osjećaju bolje i pozitivnije od onih koje uzimaju kontracepciju.
Žene koje su ovulirale bile su bolje raspoložene, življe i aktivnije, što je vjerojatno prirodni mehanizam za privlačenje potencijalnog partnera, kojim upravlja isti onaj limbični sustav u mozgu koji nadzire i nagone i emocije i ovulaciju.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Koketiraš – ali samo s nekim muškarcima

Čak i ako ti djeca još nisu ni na kraj pameti, tijelo te ipak, nesvjesno, gura u naručje partnera s genetskim materijalom koji bi rado prenijela potomcima. Istraživanja su pokazala da žene u plodnim danima češće koketiraju s muškarcima koji su vrlo muževni ili izrazito privlačni. Pa što je tu čudno, pitaš se. Nije čudno, nego zanimljivo, jer je razlog puno dublji: ne ubacuješ mu se samo zato što ti je zgodan, nego zato što su ti njegova muževnost ili privlačnost signal da posjeduje «genetsku sposobnost opstanka» – dakle, napravit će dijete sposobno za preživljavanje. A kad si plodna, to ti je najvažnije. 

Možda vas zanima Jesi znala da ovo može biti razlog tvojoj ljubomori? Rubrika Life&style Life&style

Grudi su ti osjetljivije

Mnoge žene kažu kako su im bradavice superosjetljive neposredno prije ili tijekom mjesečnice. Ali nešto slično događa se i kod ovulacije. Jedan je razlog što tada imaš pojačanu potrebu za seksom pa se možda zbilja i više seksaš, a od toga su ti grudi osjetljivije. A možda ti i porast hormona prije ovulacije nadražuje žlijezde u dojkama. Koji god razlog bio, nije loše prije vježbanja navući čvršći sportski grudnjak. 

 

Hej, jesi ispunila našu #letstalkaboutsex anketu?

 | Autor:  

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0