Život

Priznajemo! Muškarci ove stvari ipak rade bolje od nas

  • Ovaj savjet nikada nisi dobila od mame - malo sebičnosti se ponekad može isplatiti
  • Jesi li znala da muškarci u prosjeku misle da su inteligentniji od svojih vršnjaka, dok smo mi žene ipak nešto skromnije?
  • Otkrivamo ti što znači pričati jezikom samopouzdanja i što time možeš postići na poslu

Sigurno si čula da muškarci brže napreduju u poslu od žena. Oni se ne ispričavaju, smatraju da su stručnjaci u raznim područjima, glasni su, znaju što žele i uvijek pronađu način da to ostvare. Zato sljedeći put kada se odlučiš o tome požaliti svojim prijateljicama - bolje uzmi olovku i papir i zapiši što možeš naučiti iz takvog ponašanja.

1. Pričaju jezikom samopouzdanja

Muškarci su poznati po tome da se vole nadmetati i pokazati u što boljem svjetlu. Sposobni su iznijeti napola razrađen poslovni plan i sve oko sebe uvjeriti kako je to plan koji će "promijeniti svijet". Za razliku od žena, ne ustručavaju se jasno i glasno govoriti, a time pokazuju samopouzdanje

via GIPHY

Za usporedbu, žene koje možda imaju i bolje ideje sabotiraju same sebe tako što ne žele prijeći liniju ''dobrog ukusa'' i suzdržavaju se od nadmetanja s ostalim (muškim) kolegama. Rezultat ovoga? Pogađaš kako će u ovakvim okolnostima muškarci uvijek bolje proći. Osim toga, žene u prosjeku i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim pozicijama, ali ništa nas ne sprečava da stvar preuzmemo u svoje ruke. Zato sljedeći put kada imaš dobru ideju ili drukčije mišljenje od ostalih kolega budi odlučna, samopouzdana i glasno reci što misliš. Ne dovodi u pitanje svoje pravo na govor, nemoj se pretjerano opravdavati i uđi u prostoriju kao da je posjeduješ jer tvoja karijera i ti to zaslužujete

2.  Ne brine ih što nisu eksperti

Istraživanje američkog Sveučilišta Arizona State iz 2017. godine pokazalo je kako muškarci u prosjeku misle da su inteligentniji od svojih vršnjaka, dok žene ipak realnije procjenjuju svoju inteligenciju. Također, muškarci češće sami sebe citiraju jer svoja razmišljanja i uvjerenja ne dovode u pitanje. Ono što većina njih vješto prakticira je tajna koju vrlo malo žena zna: Ako se predstaviš kao ekspert u onome što radiš i imaš čvrsta stajališta, malo tko će to propitkivati. 

via GIPHY

3. Usude se biti sebični

Muškarci izravno traže ono što žele - bilo da se radi o većoj plaći, promijeni posla, fleksibilnijem rasporedu ili bilo kojoj drugoj svakodnevnoj sitnici. Zašto to isto ne činimo i mi žene? Vjerojatno zato što nas brine kakve posljedice će imati naše akcije. Poznate smo i po tome da dodatno preispitujemo sve što radimo i ono o čemu razmišljamo, no moraš znati da ponekad malo sebičnosti nije loša stvar.  

via GIPHY

Muškarci to dobro znaju, dok žene često stavljaju potrebe drugih na prvo mjesto. Naročito ako su majke, žene će prije svoje vrijeme posvetiti obitelji nego loviti karijeru. No danas više ne moraju birati jer postoje pogodna radna mjesta omogućuju balans privatnog i poslovnog života. Jedna od takvih kompanija je i INA koja podržava i podupire svoje zaposlenike da budu što više orijentirani prema svojoj obitelji. Zato su 2017. godine postigli status MAMFORCE kompanije kojom su potvrdili visoku razinu kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim resursima. Osim toga, INA je razvila i platformu FORa s kojom je moguće obavljanje posla od kuće onda kada to okolnosti i vrsta posla omogućavaju. Uz fleksibilne oblike rada, osigurali su zdravstvene preglede i programe usmjerene na promicanje zdravlja kroz beneFIT platformu te ponosno ističu afirmativnu politiku prema zaposlenim majkama i rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7 

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0