Life&style

Znanstvenici su došli do otkrića koje bi nam čišćenje kuće moglo učiniti podnošljivijim

  • Čišćenje kuće češće nam pada kao tlaka nego kao zabava, no nova studija pokazuje da nam može produljiti život
  • Dovoljno je da za bolje zdravlje u laganom čišćenju provedeš prosječno 24 minute na dan
  • A dobitak nakon čišćenja je dvostruk - uredan dom i umanjen rizik od niza bolesti. Zvuči sjajno, zar ne?

Pranje posuđa, usisavanje i brisanje poda ne svrstavamo visoko na naš popis omiljenih zabava, ali ima po svemu sudeći ima jedna svijetla točka (osim čiste kuće naravno). Naime, znanstvenici su dokazali da lagana tjelesna aktivnost poput kućanskih poslova može pomoći dulje živjeti. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Možda vas zanima Bez ribanja i deterdženta! S ovim trikom očistit ćeš mikrovalnu pećnicu za minutu Rubrika Life&style Life&style

Samo 24 minute su potrebne za dugovječnost!

Istraživanje objavljeno u BMJ-u objedinilo je podatke osam studija iz SAD-a, Velike Britanije i Skandinavije u kojima je između 36 tisuća sudionika starijih od 40 godina nosilo senzore pokreta oko struka četiri do sedam dana u tjednu tokom šestogodišnjeg razdoblja. Studija je otkrila povezanost između tjelesne aktivnosti i naglog smanjenja smrtnosti. No, ne treba pretjerivati! Dovoljno je da za bolje zdravlje u laganom čišćenju provedeš prosječno 24 minute. Čak ako si preskočila generalno čišćenje, jednostavno pranje suđa ili metenje hodnika bit će velike koristi za tvoje zdravlje.

Čist dom i dug život

U prethodnim istraživanjima otkriveno je da su oni koji su živjeli sjedeći način života, sjedeći 9,5 sati ili više, imali veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i depresije. Nedostatak kretanja može rezultirati narušenim zdravljem i dovesti do fatalnih posljedica. Zato se čišćenje kuće nametnulo kao izvrsno rješenje. Osim što ćeš osigurati besprijekoran izgled svoga doma, lagana fizička aktivnost će imati pozitivan utjecaj na tvoje zdravlje! Stoga, ovog vikenda uzmimo krpe u ruke i krenimo!

Možda vas zanima Ako ovo jedeš svakodnevno tvoje će lice biti besprijekorno Rubrika Beauty Beauty
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0