Life&style

Znanost je napokon uspjela dokučiti – u ovoj dobi ćeš sresti svoju veliku ljubav

  • Čekanje na „onog pravog“, na jedinu i pravu ljubav ponekad može biti i više nego zamorno
  • Zar ne bi bilo ljepše kad bismo znale da će se to dogoditi – a još bolje kad će se to dogoditi?
  • Znanstvenici su s pomoću jednog algoritma postavili tezu s pomoću koje možemo otkriti kad ćemo pronaći veliku ljubav

Već si dugo u vezi, nedavno si prekinula ili si još u potrazi? Znanstvenici su smislili „37-posto-pravilo“ koje bi trebalo otkriti u kojoj je dobi najveća vjerojatnost da pronađemo ljubav za cijeli život. 

37-posto-pravilo

Znanstvenici su s pomoću matematičkih formula razvili algoritam koji bi nam trebao olakšati odlučivanje. Treba li rezervirati let ili radije čekati da postane povoljniji? Treba li kupiti skupu sliku ili čekati da pronađemo povoljniju? Ovakva se pitanja mogu prenijeti i na ljubav: trebamo li se vjenčati ili radije čekati dok ne pronađemo nekoga tko nam bolje odgovara? A tada ulazi u igru 37-posto-pravilo: ako smo ispitale 37 posto opcija, onda je najbolje vrijeme za napad. Znanstvenici tvrde da smo tada u stanju donijeti razumne odluke. Ova teorija se još naziva i „problem tajnice“ – više o tome možeš pročitati niže u tekstu. 

Možda vas zanima Ljubav bez granica: Muškarac stajao 6 sati u avionu kako bi pustio umornu suprugu da spava Rubrika Život Život

via GIPHY

Prava dob 

Ako krenemo od toga da bismo se željele vjenčati negdje u dobi između 18 i 40 godina, prema znanstvenicima je idealna dob 26 godina. Točnije, kratko nakon 26. rođendana – tada to odgovara formuli 37 posto. Prije treba propustiti kojeg „savršenog“, a nakon toga pada vjerojatnost da ćeš pronaći onoga pravoga, tvrde znanstvenici. Pri tome treba naglasiti da se ne trebaš vjenčati sa 26 godina, nego u toj dobi možeš prestati tražiti – pretpostavka je da imaš već partnera s kojim si sretna. 

Možda vas zanima Najbolji ljubavni savjet za tvoj horoskopski znak - ako se slažeš, poslušaj ga Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

„Problem tajnice“ 

Još jedan primjer za 37-posto-pravilo: vodiš tvrtku i vodiš više razgovora s potencijalnim tajnicama. Nemaš previše vremena za razmišljanje i moraš se odmah odlučiti za jednu kandidatkinju. Ako kandidatkinje odmah odu, nestat će prilika da ih kasnije zaposliš. Moguće je da u međuvremenu pronađu drugi posao. Koju ćeš kandidatkinju zaposliti? Sigurno ne prvu – normalno da želiš vidjeti još nekoliko kandidatkinja jer uvijek može biti još bolje, zar ne? Međutim, čekati do kraja natječaja također nije optimalno rješenje. 37-posto-pravilo u tom slučaju kaže da se odlučiš nakon što si vidjela njih 37 posto. Znanstvenici tvrde da tada možeš razumno odlučiti. Sakupila si dovoljno informacija, a nisi potrošila puno vremena. 

Dakle, 37-posto-pravilo može se, kao što smo već spomenule, koristiti za različite situacije. Znanstvenici preporučuju da od svih važnih odluka treba izvagati 37 posto opcija. Ako je riječ o novom poslu – 37 posto ponuda, o novom stanu – 37 posto ponuda na tržištu – a to vrijedi i za partnera. 

Možda vas zanima Nevjerojatna ljubavna priča: Umrli na isti dan nakon 71 godine braka Rubrika Život Život

via GIPHY

Naravno, ovo je pravilo matematički primjer. I naravno da su šanse za pronalazak prave ljubavi sasvim dobre i u drugoj dobi. Iskreno: hoćemo li se kod toliko važne stvari koristiti algoritmom? 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0