Life&style

Žena je pokazala kako je hamburger ostao nepromijenjen nakon 24 godine, McDonalds je objasnio zašto

  • Vijest o tome da je jedan McDonald'sov hamburger ostao gotovo nepromijenjen godinama izazvala je lavinu rekcija na društvenim mrežama
  • Naime, jedna žena je pokazala kako hamburger izgleda nakon što ga je 24 godine čuvala
  • Kuhar je obajsnio zašto je to tako

Društvenim mrežama pronio se video u kojem žena otkriva kako to izgledaju hamburger i prženi krumpirići koji vjerno čuva protekle 24 godine. Snimka je izvorno objavljena na TikToku, a do sada ju je na toj aplikaciji pregledalo preko 3 milijuna gledatelja. U videu žena otvara kutiju u kojoj čuva hamburger te pokazuje omot hamburgera na kojem se vidi reklama za NASCAR iz 1996. godine, što potvrđuje njegovu starost. Mnogi koji su nabasali na ovaj video ostali su šokirani činjenicom da je hamburger "preživio" toliko dugo te ih je zanimalo kako je to moguće.

@aly.sherb

Make this go viral, y’all ##grandparentsoftiktok ##mcdonalds ##fyp ##decadechallenge ##foryou ##happymeal

♬ original sound - aly.sherb
Možda vas zanima Rok trajanja nije tako važan: ove namirnice traju duže no što piše Rubrika Life&style Life&style

Poznati kuhar Kenji Lopez-Alt napominje kako pljeskavice iz McDonald'sa ne trunu iz istog razloga kako ni slani krekeri, goveđi mesni proizvodi ili sušeni grah - svi su oni prethodno isušeni. "Njihove pljeskavice su pripremane na visokim temperaturama tako da nakon pripreme završe s malo, ako i uopće, organizama koji mogu prouzročiti propadanje", dodaje kuhar za Mashed.

Slično objašnjenje ponudio je i sam McDonalds, a u priopćenju su naveli sljedeće: "Da bi se razgradili, potrebni su određeni uvjeti - posebno vlaga. Bez dovoljno vlage - bilo u samoj hrani ili u okolišu - bakterije i plijesan se neće razvijati, a time je i raspadanje malo vjerojatno. Dakle, ako je hrana dovoljno suha, malo je vjerojatno da će razviti plijesan ili bakterije te da će doći do njezine razgradnje."

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Ovo su namirnice s najduljim rokom trajanja - neke od njih mogu trajati vječno Rubrika Life&style Life&style

Kao što možemo vidjeti na primjeru McDonald’sovog hamburgera, meso gubi vodu u obliku pare za vrijeme pečenja. Također, tostiranjem peciva gubi se određena količina vlage. To znači da je nakon pripreme hamburger relativno suh, a ako se ostavi na sobnoj temperaturi dolazi do dodatnog gubitka vlage. U nedostatku važnosti, umjesto da istrune hamburger se osuši.

Možda vas zanima Zatvor? Ove namirnice su izvrsna (i ukusna) pomoć za zdravu probavu Rubrika Life&style Life&style

No, nije ovo slučaj samo s McDonaldsovim hamburgerom! Štoviše, isti scenarij može se odigrati i kada je u pitanju hamburger koji ćeš sama pripremiti kod kuće. U prilog toj tezi idu brojni eksperimenti u kojima su uspoređivani hamburgeri iz lanaca brze prehrane s onima iz kuće izrade. Oni su pokazali kako se većina hamburgera jednostavno stisne ako dugo stoji na sobnoj temperaturi.

Budući da prvih nekoliko dana od pripreme hamburgeri ne pokazuju znakove truljenja, Kenji López-Alt upozorava kako su mnogi zbog vizualnog dojma skloni vjerovati da su i tada jestivi. Ipak, poznati kuhar ne preporučuje konzumaciju istih budući da očuvani izgled može biti smo privid. "To što se hamburger nakon nekoliko dana nije promijenio ne znači da je jestiv", napominje. 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0