Life&style

Želiš dom koji izgleda poput onih u časopisima? Trebaš slijediti ovih 10 pravila koja koriste dizajneri

  • Kada dizajneri interijera uređuju prostor ne preostaje nam ništa drugo nego diviti se njihovim rezultatima
  • Oni slijede osnovna pravila u uređenju interijera a u nastavku ti ih donosimo i mi
  • Poput pravog stručnjaka svome domu tako ćeš moći priuštiti ambijent koji bi magao lako završiti na stranicama nekog magazina

Obožavamo gledati fotografije prije i poslije uređenja nekog interijera, zar ne? Rezultati mogu biti zapanjujući, a iako sve izgleda logično i lagano, zapravo je iza takvog projekta puno truda, promišljanja, ali i znanja. Ključ je u svladavanju osnovnih načela u uređenju interijera, a za početak treba ih poznavati. Upravo takvih 10 pravila u uređenju prostora donosimo u nastavku, a ako ih proučiš sigurno ćeš vrlo uspješno udahnuti novi život svom prostoru. 

Možda vas zanima 8 stvari koje bi dizajeri interijera promijenili u tvom dnevnom boravku Rubrika Life&style Life&style

1. Napravi mjesta za svoj kauč

Kada je riječ o udobnosti doma, praktičnost je jednako važna kao i estetika. Stručnjaci zato savjetuju da odmakneš stolić za kavu 45 centimetara od kauča. Manja udaljenost učinit će prostor skučenim dok će previše udaljen stolić izgubiti svoju svrhu i onemogućiti lagodno odlaganje predmeta. 

2. Odaberi hrabri komad namještaja 

Svakoj prostoriji potreban je jedna upečatljiv komad – nešto što će izazvati efekt oduševljenja, iznenađenja i ostaviti dojam. Odlučiti se možeš između predimenzioniranog namještaja hrabre boje, fantastičnog tepiha, snažnog umjetničkog djela ili posebno ukrašenog zida. Znat ćeš da si uspjela ako to postane prva stvar koju će gosti komentirati kada uđu u prostoriju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Always a sucker for the bold and unique. // @jonathanadler #designinspiration #boldfurniture #fashioninspiredliving

A post shared by Britany Simon (@britanysimon) on

3. Lažiraj visinu

Ako nemaš visoke stropove, svoju prostoriju opremi niskim namještajem poput sofe ili stolića za kavu. Kombinirati ih možeš uz visoke police koji će odvlačiti pogled prema gore. Općenito, poigravanje s visinom dat će jednu opuštenu notu tvojoj prostoriji a i stvoriti iluziju viših stropova. 

Možda vas zanima Proglasili su hit boju interijera za 2021.! Ima skriveno značenje, ali mnogima se nije svidjela Rubrika Life&style Life&style

4. Poigraj se sa slojevima

O svom prostoru razmišljaj u slojevima, a pri tom imaj na umu boje, teksture, uzorke, tkanine, površine, osvjetljenje, slike, biljke i knjige. Slobodno se poigraj elementima kako bi prostoriji donijela karakter i učinila je toplom. Važno je i da slijediš svoj ukus, a ne robuješ slijepo trendovima.

5. Odaberi umjetnine i pravilno ih postavi

Kada je riječ o vješanju slika na zidove potrudi se da budu u razini očiju što je otprilike 145 centimetara od poda. Iznimke su manje slike koje možeš objesiti uz stol ili pokraj lampe što će rezultirati intimnijim ugođajem. Ako si ljubiteljica galerija, glavno umjetničko djelo postavi u razinu očiju, a zatim ostala slike složi oko njega. 

6. Dodaj zrcala

Ne samo što će tvojoj prostoriji donijeti još više svjetlosti, zrcala mogu prostoriju učiniti vizualno većom te funkcionirati kao onaj hrabri upečatljiv komad kojeg će svi komentirati pri ulasku. Uvijek praktično zrcalo možeš ga postaviti i tako da reflektira zanimljive prizore. Sigurno je komad u koji se isplati investirati. 

Možda vas zanima Ovi modeli zidnih ogledala uistinu su divni, dat će poseban dojam svakoj tvojoj prostoriji Rubrika Life&style Life&style

7. Izaberi pravilnu rasvjetu

Kada biraš visilicu iznad blagovaonskog stola, ciljaj na veličinu koja iznosi polovinu odnosno dvije trećine širine stola. Stručnjaci kažu kako ćeš na ovaj način postići balansi harmoniju bez obzira koji stil rasvjetnog tijela izabereš. 

8. 'Obuci' prozore

Zastori uistinu daju toplinu prostoriji, a možeš birati između toliko boja i uzoraka. Jednim pravilom se ipak trebaš rukovoditi, a to je dužina zastora koja bi trebala biti do poda. Ako imaš male prozore vizualno ih možeš povećati tako što ćeš zavjese objesiti i izvan stranica prozora i na taj ih način uokviriti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My #Francesca #textile in #berrylicious brings a needed boost of visual texture to this bedroom in the heart of the #UES. The colors of the fixtures, throw pillows, and bedside blanket makes the palette simply perfect 💕💜 ANDtextiles are available in a wide array of colors and prints, through our partnership with the fabulous @travisandcompany. . Photo @RogerDaviesPhotography Bed Linens @LeontineLinens Curtain Fabricators @QuintanaGram Carpet @StudioFourNYC Wallpaper @PhillipJeffriesLTD . #AmandaNisbetDesign #AND #AmandaDesignStudio #textiles #color #custom #interiors #clean #classic #modern #timeless #happy #fun #pattern #colour #pink #lavender #nyc #uppereastside #bedroom #colour #pattern #curtain #fabricdesign

A post shared by Amanda Travers Nisbet (@amandanisbet) on

9. Zaigraj se s oblicima

Većinom naših dnevnih soba spontano vladaju oblici kvadrata ili pravokutnika. Prepoznaješ ih sigurno u sofama, policama...No, ako ti se učini da si okružena s ipak previše pravih kuteva, prostoriju osvježi uvođenjem drugih oblika poput kruga. Okrugli stolić za kavu ili naslonjač za noge poslužit će svrsi. 

Možda vas zanima Pogledaj lijepe dekorativne jastuke iz aktualne ponude, u trenu će osvježiti tvoj prostor Rubrika Life&style Life&style

10. Naposljetku, odmakni se

Smatraš da prostoriji nešto nedostaje? Ako baš nisi sigurna što još treba tvojoj sobi da bi bila baš savršena, jednostavno se malo odmakni i prouči je kao cjelinu. Promatranje sobe iz daljine trik je kojim se služe mnogi dizajneri interijera i svaki put uspije. 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0