Life&style

8 stvari koje bi dizajeri interijera promijenili u tvom dnevnom boravku

  • Budući da sve više vremena provodimo kod kuće, nastojimo svoj dom učiniti što ugodnijim mjestom za život
  • Dizajneri interijera otkrili su osam savjeta kako da tvoj dnevni boravak bude prava oaza opuštanja, a ne muzej nepotrebnih predmeta
  • Što bi još osim zastarjelih zavjesa, nagomilanih dekorativnih jastuka i hrpa magazina trebala maknuti iz boravka otkrivamo ti u nastavku

Dnevna soba trebala bi biti opuštajuće mjesto za druženje, ali ponekad zbog nereda i viška stvari može postati izvor frustracija. Srećom, postoje predmeti kojih se možeš riješiti kako bi oslobodila malo prostora i svoj boravak učinili što ugodnijim mjestom. A evo kojih osam stvari bi trebala izbjegavati u svojoj dnevnoj sobi - prema riječima dizajnerima interijera.

Možda vas zanima Za sretniji dom: 27 stvari koje možeš izbaciti iz stana a da ni ne trepneš Rubrika Life&style Life&style

1. Ukloni umjetne biljke i cvijeće

Osim što su lijepe, prave biljke pomažu i pročistiti zrak. S druge strane umjetne biljke najčešće služe samo kao savršeno mjesto za skupljanje prašine. Ako se bojiš da ti žive biljke neće dugo opstati, potraži one koje ne zahtijevaju puno brige te su vrlo zahvalne za održavanje.

2. Previše dekorativnih jastuka

Korištenje dekorativnih jastuka u uređenju boravka može uvelike poboljšati izgled prostora, no ako ih dodaš previše možeš stvoriti kontraučinak. Velik broj jastuka može pridonijeti tome da prostor izgleda manji i zagušeniji no što to inače jest. Dizajneri interijera savjetuju da radije kupiš više različitih jastučnica koje su perive u perilici kako bi na taj način mogla mijenjati scenografiju boravka.

3. Vreće zauzimaju previše mjesta

Svi smo u nekom trenutku sanjali da posjedujemo mekanu vreću za sjedenje, no dizajneri interijera smatraju kako one nisu prikladne za boravak. Navode kako zauzimaju previše mjesta, kako ih je teže održavati te da ih nije lako kombinirati s drugim namještajem. Uz to, vrlo brzo gube oblik te nisu praktično rješenje ako obitelj ima veći broj članova. Ipak to ne znači da ih trebamo zauvijek izbaciti iz naših kućanstava nego im valja pronaći novu lokaciju. Tako napominju da su one idealne za dječju spavaću sobu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima S ovih 19 jednostavnih trikova tvoj će dom uvijek mirisati svježe i ugodno Rubrika Life&style Life&style

4. Napravi digitalnu knjižnicu

Ako (još) imaš veliki broj DVD-ova i CD-ova koji samo skupljaju prašinu, možda je korisnije da ih spremiš u kutije podalje od dnevnog boravka. Naravno, ako se među njima krije kolekcijski primjerak ili onaj koji je osobito drag tvome srcu, zadrži ga na polici, no ostatak presnimi te stvori digitalnu knjižnicu na svom računalu.

5. Hrpe časopisa i magazina

Bez obzira kako su lijepo posložene, hrpe časopisa i magazina su jednostavno nepotrebne u tvom dnevnom boravku. Za njih vrijedi isto pravilo kao i u prethodnom slučaju - sačuvaj samo one primjerke za koje si osobito vezana, dok ostatak odnesi na reciklažu.

6. Guste nabrane zavjese

Gusto nabrane zavjese, onakve kakve je Scarlet O'Hara nekoć pretvorila u haljinu, najbolje je ostaviti u prošlosti. Predimenzionirane zavjese sprječavaju protok svjetlosti, a prostor gubi na prozračnosti te se čini zastarjelim. Stoga dizajneri savjetuju da izabereš prozračnije modele zavjesa, a iznimka mogu biti monokromatski uređeni prostori kojima će upravo zavjese s upečatljivim printom dati dozu osobnosti.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ovih 13 osobina dijele ljudi koji uvijek imaju uredan dom Rubrika Life&style Life&style

7. Dnevni boravak nije muzej

Iako pojedini predmeti, poput suvenira ili rođendanskih poklona zauzimaju posebno mjesto u našim srcima, mogu nam i nepotrebno zatrpati životni prostor. Rješenje se krije u tome da odabereš nekoliko svojih omiljenih predmeta, a ostak pohrani u kutije ili na neko drugo mjesto u stanu. S vremena na vrijeme možeš zamijeniti ukrase te tako svoju kolekciju memorabilija zadržati očuvanom i urednom.

8. Nije sve staro "vintage"

Naravno, neki su stari predmeti pravi antikviteti te ih je vrijedno obnoviti, no ponekad je stari dotrajali kauč uistinu samo stari kauč. Ako je predmet istrošen, vrijeme je da ga zamijeniš, naravno sukladno novčanim mogućnostima.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0