Life&style
Zeleni čaj s đumbirom

Zeleni čaj s đumbirom - supernapitak za mršavljenje i uži struk

  • Katehini iz zelenog čaja, točnije EGCG katehin je zaslužan za manji opseg struka
  • Čak i ako konzumiramo mnogo masnoća, unos tog katehina smanjuje nakupljanje masnog tkiva
  • A kad se zelenom čaju doda još i đumbir te limun... Ovom trojcu nema ravna

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma. Čaj sadrži antioksidanse katehine kojih najviše ima u zelenom i bijelom, manje u oolong, a najmanje u crnom čaju. Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka, za missZDRAVU oobjasnila je Mirja Jošić, dipl. ing. nutricionizma.

Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva. Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase.

Zeleni čaj s đumbirom | Autor: Shutterstock Shutterstock

Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima. Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Riža sa zelenim čajem Možda vas zanima Superhrana: Riža sa zelenim čajem novi je trend zdrave hrane, imamo recept Rubrika Life&style Life&style

Katehini iz čaja nisu stabilni u ne-kiselom okolišu kakav je npr. u crijevima. Zbog toga se tijekom probave izgubi oko 80 posto katehina, međutim, istraživanja su pokazala da gubitke može smanjiti začinjavanje čaja sokom od naranče, limuna, grejpa ili limete.

Sastojci za napitak od zelenog čaja i đumbira

(za 1 porciju):

  • 1 žličica zelenog čaja,
  • komadić đumbira kockica veličine 1x1 cm,
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema: Zakuhati 1,5 dl vode pa pustiti da se ohladi na 80 stupnjeva pa vodom preliti žličicu zelenog čaja i naribani đumbir. Pustiti da odstoji 2 - 3 minute pa tekućinu procijediti. Kad se malo ohladi dodati 2 žlice limunovog soka.

Ovaj je članak prethodno objavljen na portalu missZDRAVA.

Možda vas zanima 3 domaća pripravka od zelenog čaja za njegu kože i kose Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zdrav can i dobar za zeludac