Beauty

3 domaća pripravka od zelenog čaja za njegu kože i kose

Svima je poznato koliko zeleni čaj blagotvorno djeluje na organizam. Ova biljka bogata antioksidansima također je sjajna i za kožu

Zeleni čaj sadrži jako puno flavonoida - snažnih antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala te štite stanice od štetnih utjecaja okoliša. Zeleni čaj je 20 puta snažniji antioksidans nego vitamin E, a neka istraživanja pokazuju da može biti djelotvoran u prevenciji karcinoma, a nedavno provedeno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition potvrdilo je da konzumacija zelenog čaja dovodi do značajnog porasta antioksidativne sposobnosti krvi, pomažući u zaštiti DNK od oksidacije.
 
Kad je riječ o koži, smatra se kako zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Osim što poboljšava učinkovitost krema za sunčanje, zeleni čaj može pomoći ublažiti opekline. Ima i protuupalna svojstva, pomaže umiriti i ohladiti osjetljivu kožu, štiteći ju od daljnje iritacije. Vrijednost i blagodati zelenog čaja prepoznat su u kozmetičkoj industriji te se nude razne maske, tonici, tretmani… Međutim, znatno ćeš uštedjeti ako sama spraviš pripravak od zelenog čaja – donosimo tri jednostavna, ali vrlo učinkovita… 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1. Tonik za lice

Tvoja koža svakodnevno treba vlažnost i njegu. Ovaj tonik osvježit će ti lice u trenu. 

Potrebno ti je:

2 šalice zelenog čaja
nekoliko kapi ulja od čajevca, lavande ili metvice
1 čista bočica s raspršivačem   

Stavi zeleni čaj u bočicu te dodaj ulje po želji. Kod nečiste kože preporučuje se ulje od čajevca, kod masnije od ružmarina, a kod nadražene kože dobro je ulje od lavande. Tonik drži u hladnjaku i koristi ga kad osjetiš da ti je koža napeta i nadražena. 

2. Maska za lice 

Jednom tjedno na lice nanesi blagotvornu masku – primjerice, ovu sa zelenim čajem. 

Potrebno ti je: 

2 vrećice zelenog čaja
med
1 žličica praška za pecivo 

Otvori vrećice za čaj te pomiješaj sadržaj i prašak za pecivo. Dodaj malo meda, dobro promiješaj te potom nanesi na lice. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Maska za kosu 

Kad smo u stresu, pati i naša kosa. Zbog toga je važno da joj (barem) jednom tjedno priuštimo dodatnu njegu. 

Potrebno ti je: 

1,5 l zelenog čaja
2 žlice octa od jabuke

Preko noći ostavi nekoliko vrećica zelenog čaja da odstoji u vodi. Ujutro dodaj ocat. Isperi kosu time prije pranja te umasiraj u vlasište. Poveži kosu u punđu te ostavi tako oko 15 minuta. Potom je operi kao i obično. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0