Life&style
Što se sve događa s tvojim tijelom kad jedeš često šparoge

Zašto su šparoge zdrave: 7 dobrih stvari koje se dogode kad ih jedeš

  • Sezona šparoga trenutačno je u punom jeku
  • Međutim, kakav učinak zapravo ima konzumacija šparoga na naše tijelo? 
  • Otkrit ćemo ti što se sve DOBROGA događa kada jedeš šparoge

U proljeće se mnogi od nas ne mogu zasititi šparoga. Najčešće ih jedemo u kajgani ili rižotu ili pak na salatu, s jajima. Ako imamo deblje šparoge iz izgoja, klasičan način pripreme je i s krumpirom, iz pećnice ili ih kuhane serviramo kao prilog mesu ili ribi. Još jedan super recept: omotane tankim listom slanine i pečene u tavici. Neki priznaju samo divlje šparoge kao one "prave", drugima su zbog blažeg okusa milije bijele i zelene iz vrta. Kako bilo, i jedne i druge su jako zdrave. Otkrit ćemo ti kakve pozitivne učinke imaju šparoge na organizam ako ih često jedeš.

Malo kalorija, puno vitamina i minerala

U proljetnim mjesecima mnogi vole posegnuti za šparogama, jer sadrže 95 posto vode pa gotovo nemaju kalorija i stoga su savršene za mršavljenje. Ali, zbog brojnih hranjivih tvari koje šparoge osiguravaju našem tijelu, trebala bi ih češće integrirati u svoju prehranu. Naime, osim vrijednih minerala, vlakana i važnih vitamina poput A, B, C i E, šparoge su također osobito bogate vitaminom K i folnom kiselinom.

Pravila pri kupovini šparoga: Na ovaj način ćeš garantirano prepoznati svježe šparoge

 | Autor: Unsplash/Christine Siracusa Unsplash/Christine Siracusa

Zato su vitamin K i folna kiselina važni za naš organizam

Sa samo jednom porcijom šparoga možeš pokriti oko 57 posto preporučene dnevne količine vitamina K i oko 34 posto preporučene dnevne količine folne kiseline. A to dugoročno pozitivno utječe na naše tijelo. Zašto? Ako svaki dan unosimo dovoljno vitamina K, dugoročno se može smanjiti rizik od osteoporoze i koronarne bolesti srca. Osim toga, odgovarajuća količina vitamina K također je vrlo korisna za opće zdravlje.

Folna kiselina je vitamin B koji naše tijelo ne može samo proizvesti, ali je vrlo korisna u, primjerice, proizvodnji novih stanica kože, kose i noktiju. Trudnice i žene koje žele imati djecu također bi trebale unositi više folne kiseline, jer je ona važan mikronutrijent koji pospješuje razvoj bebe.

Složenac sa šparogama i šunkom Možda vas zanima Proljetni recept: Isprobaj složenac od šparoga sa šunkom i sirom Rubrika Life&style Life&style

Što šparoge rade za naše zdravlje:

Poboljšavaju probavu

Šparoge sadržavaju ugljikohidrat inulin koji ne možemo probaviti, ali ga razgrađuju bakterije debelog crijeva. Kad hrana sadrži mnogo inulina, povećava se broj "dobrih" bakterija u našem probavnom sustavu, a probavu dodatno potiču jer su dobar izvor prehrambenih vlakana.

Prirodni su diuretik

Primjetit ćeš da ti nakon konzumiranja šparoga mokraća ima neobičan miris i da češće mokriš. Od davnina su se šparoge koristile za rješavanje problema s oticanjem, uključujući artritis i reumatizam, te za sprečavanje zadržavanja vode u tijelu jer su snažan diuretik.

 | Autor: Unsplash/Sebastian Doll Unsplash/Sebastian Doll

Poboljšavaju zdravlje srca

Šparoge su izvanredan izvor folne kiseline i vrlo dobar izvor vitamina B6, nutrijenata koji smanjuju razinu homocisteina u tijelu (kad je homocisteina visok, raste rizik od bolesti srca jer on potiče aterosklerozu). Također, konzumacija 400 mcg folne kiseline dnevno može smanjiti broj srčanih udara za 10 posto. Šparoge su bogate i drugim nutrijentima koji blagotvorno djeluju na zdravlje srca: pehrambena vlakna, kalij, magnezij i kalcij. 

Dobre su na zdravlje fetusa

Liječnik ginekolog propisat će folnu kiselinu i na sam spomen planiranja trudnoće, a svakako je preporučeno njeno uzimanje u prvom tromjesečju trudnoće. Osim u tabletama možeš je dobivati i iz šparoga koje su bogate folnom kiselinom, esencijalnom za sintezu DNA.

Možda vas zanima Korak po korak: Evo kako se pravilno kuhaju bijele i zelene šparoge, postoji caka Rubrika Life&style Life&style

Zdrave kosti

Šparoge su bogate vitaminom K te dobar izvor kalcija i magnezija, nutrijentima koji blagotvorno djeluju na zdravlje kosti.

Daju nam energiju

Šparoge su također bogate tiaminom, riboflavinom i niacinom, trima vitaminima B skupine, esencijalnima za pretvorbu proteina, masti i ugljikohidrata u energiju. Šparoge su vrlo dobar izvor fosfora, esencijalne komponente ATP-a, goriva koje stanice koriste za energiju. Također su dobar izvor željeza, ključnog elementa hemoglobina, proteina koji omogućuje prijenos kisika u krvi.

Poboljšavaju antioksidativni status

Šparoge su izvanredan izvor vitamina C i vitamina A te cinka i selena. Ovi nutrijenti imaju snažna antioksidativna svojstva te štite stanice od oksidativnih oštećenja slobodnim radikalima koja su povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, artritisa i određenih oblika raka.
 

Photo: shutterstock

Komentari 0