Life&style

Korak po korak: Evo kako se pravilno kuhaju bijele i zelene šparoge, postoji caka

  • Skuhati šparoge zapravo je vrlo jednostavno 
  • Naravno, sve dok se pridržavaš nekoliko osnovnih pravila… 
  • Otkrit ćemo ti, korak po korak, kako pravilno skuhati bijele i zelene šparoge tako da imaju okus kao da ih je spravio profesionalni kuhar 

Nema sumnje u to: najbolja stvar kod šparoga su fine „glavice“ - mekane i čudesno nježne. Šteta je što mnogi ljudi rijetko sami spravljaju ovo proljetno povrće. Upravo zato ti pokazujemo koliko je jednostavno pravilno skuhati bijele i zelene šparoge.

Kuhanje šparoga - korak po korak

Mnogima su šparoge omiljeno povrće u travnju i svibnju. Ali, ako imaš malo iskustva s povrćem, možda nisi sigurna kako pravilno spraviti šparoge. Međutim, to nije uopće teška zadaća: jednostavno prilikom kuhanja moraš obratiti pažnju na nekoliko stvari. Evo detaljnih uputa za kuhanje šparoga, bilo bijele ili zelene...

Možda vas zanima Pravila pri kupovini šparoga: Na ovaj način ćeš garantirano prepoznati svježe šparoge Rubrika Life&style Life&style

1. Operi šparoge, primi ih za vrh te oguli nožićem za guljenje od vrha prema dolje:

- bijele šparoge oguli u potpunosti i temeljito (izostavi samo glavu).
- kod zelenih šparoga potrebno je oguliti samo donju trećinu.

Odreži potom drvenaste krajeve bijelih i zelenih šparoga (debljina 1-2 centimetra).

2. Šparoge kuhaj u loncu u kipućoj slanoj vodi (voda bi trebala otprilike prekriti šparoge), eventualno s prstohvatom šećera i malo maslaca, 12-15 minuta dok ne postanu al dente. Zelene šparoge kuhaj samo 8-10 minuta.

3. Gotove šparoge ocijedi te ostavi da se malo ohlade.

Savjet: velike količine šparoga možeš skuhati u pećnici: posudu za masnoću visine 1 do 2 centimetra napuni vodom i zagrij na 200 stupnjeva. U tome kuhaj šparoge oko 25 minuta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helmut Krause (@hkrausebkk)

Evo kako će bijele šparoge postati fino aromatične

Bijele šparoge imaju aromatičniji okus kad se kuhaju u temeljcu od šparoga. Za to spravi temeljac od vode, kore od šparoga, krajeva šparoga, soli, šećera i nekoliko ploški limuna. Skuhaj šparoge kao i obično, a zatim uživaj u baršunastoj krem juhi od šparoga ili u kremastom umaku hollandaise.

Mali savjet: začini vodu s malo soka od limuna. Na taj se način zadržava svijetla boja šparoga.

Miješati ga stalno ili ga ne smiješ ni taknuti kuhačom: 5 savjeta za savršen rižoto

novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: Shutterstock

Komentari 0