- Sigurno si zadnjih dana primijetila ponudu šparoga u trgovinama i supermarketima
- Ovo povrće dat će sjajnu aromu raznim salatama, izvrsno je uz klasične umake te ima pozitivno djelovanje na naše zdravlje
- Ako želiš kupiti doista svježe šparoge, pripazi na sljedeće kriterije
Tek 20 kalorija na 100 grama šparoga, vitamin A, vitamin C, željezo, magnezij, kalcij, natrij – to je već zadivljujuća prehrambena bilanca koju imaju šparoge. A i ukusne su! Dakle, nije ni čudo da se rado kupuju i sve više sade kod nas. Naime, sezona šparoga počinje uglavnom početkom svibnja te traje gotovo do kraja lipnja. Dakle, svježih šparoga ima, a ponuda je velika. Međutim, nisu šparoge uvijek šparoge!
Osim što postoji više sorti (bijele, zelene, divlje…), ponuda varira od jako ukusnih pa do onih manje ukusnih pa čak i nejestivih.
Dakle, na što trebaš paziti pri kupovini šparoga? I kako ćeš doista prepoznati loše šparoge?
Moraš paziti na ovih pet koraka:
1. Izgled je bitan: kod kupovine šparoga trebaš paziti na to da nema malih smeđih mjesta na njima. Površina šparoga treba biti svilenkasto-sjajna.
2. Miris je bitan: ispitaj svježinu nosom. Naime, svježa šparoga miriše manje intenzivno od starijih komada.
3. Zvuk je bitan: svježa šparoga škripi kad trljaš jednu o drugu.
4. Test na pritisak je bitan: svježe šparoge ćeš prepoznati tako da pri laganom pritisku izlazi voda iz krajeva šparoga. To se ne događa? Ostavi odmah te šparoge na miru!
5. Čvrstoća je bitna: svježe šparoge se ne mogu lako savinuti i tek pri kuhanju izgube čvrstoću.
Kad smo već kod dobrih savjeta, znaš li da postoji genijalan način kojim ćeš im produljiti svježinu svima omiljenih tikvica i sačuvati ih za cijelu godinu? Ako te zanima, otkrij o čemu se radi OVDJE
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.