Ako još nisi uvrstila šparoge ili kako ih još zovu “carsko povrće” u svoju kuhinju evo zašto bi definitivno trebala razmisliti o tome.
Šparoge imaju visoku nutritivnu vrijednost a siromašan kalorijski sastav. Zdrave su za jetru, bubrege i pluća a zbog bogatog izvora vitamina K, kalcija te magnezija odlične su za jačanje kostiju. Da skratimo stvorene su za pripremu brzih laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta.
Fritaja od šparoga
Na ulju proprži malo luka . Dodaj prethodno blanširane šparoge(samo mesnati dio) i dinstaj dok se one ne smekšaju. Slijede razmućena jaja i naravno – začini. Sol, papar a za ljubitelje ljute hrane preporučamo malo chillija. U recept možeš dodati i malo sira za kremastiju teksturu. Posluži doručak uz prepečeni kruh i vrhnje i uživaj!
Tjestenina sa šparogama i pršutom
Zakuhaj vodu i ubaci tjesteninu po izboru. Naša preporuka su fuži ili pljukanci. Zatim na zagrijanu tavu dodaj malo maslinovog ulja, blanširane šparoge(samo mesnati dio), sitno nasjeckan češanj češnjaka, sol i papar. Dinstaj nekoliko minuta na laganoj vatri pa dodaj pršut izezan na manje komadiće. Poklopi i dinstaj još pet minuta. Na kraju dodaj mrvicu vrhnja za kuhanje i ostavi da prokuha. Za kraj u umak ubaci 10 dag naribanog parmezana. Umak pomješajte sa tjesteninom i brzi a uz to i zdravi ručak je spreman!
Juha od šparoga
Skuhaj šparoge u vodi(1,5l). Sa strane odvoji dvije šparoge narezane na komadiće kako bi ih kasnije ubacila u gotovu juhu. Šparoge trebaš kuhati 5-6 minuta nakon što voda proključa. Zatim izmiksaj skuhane i narezane komadiće u toj vodi sa štapnim mikserom. Na malo maslaca preprži češnjak lagano da ne zagori te dodaj brašno. Smjesu dodaj u juhu. Kako bi ona bila što kremastija dodaj 2 dl vrhnja za kuhanje lagano mješajući smjesu. Začini sa paprom, soli i vegetom po želji i uživaj!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.