Life&style

Zašto sam se udebljala preko noći?! Postoji 5 mogućih razloga, ali i rješenja

  • Ajoj, vaga je ujutro pokazala više nego navečer prije spavanja? Kako je to moguće?
  • Ne brini, otkrit ćemo ti zašto si postala teža preko noći, a možda ti možemo i pomoći
  • Ipak, nemoj se obeshrabriti! Sasvim je normalno da težina varira

Svakodnevno vaganje može biti ohrabrujuće, ali i razočaravajuće. Već malen pomak brojčanika prema gore može djelovati frustrirajuće – osobito ako se kilograma pokušavamo riješiti. Međutim, nemoj se obeshrabriti! Sasvim je normalno da težina varira – čak i ako pazimo na prehranu i treniramo. Otkrit ćemo ti što sve može biti uzrok debljanja preko noći.

1. Jela si puno natrija 

Jedan od razloga zašto ujutro težiš više nego navečer može biti konzumacija soli. Ako si dan prije jela više soli nego inače, tijelo se nije riješilo viška vode, nego ju je sačuvalo. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Pomaže sljedeće: zvuči kontraproduktivno, ali ako jedeš slanu hranu, moraš više piti. To pomaže da ispereš natrij iz tijela. Ili jednostavno smanji konzumaciju soli – to je i tako zdravije za tijelo. 

2. Tijelo nije dobro probavilo hranu 

Sasvim jednostavno: vaga će pokazati više ako nisi ispraznila crijeva. Hrana koju si unijela ima određenu težinu, a nije još potpuno probavljena – što se onda vidi na vagi.

Pomaže sljedeće: izvaži se tek onda kad si sigurna da su ti crijeva ispražnjena. Ako osjećaš „težinu“ u želucu, radije se nemoj vagati. Općenito možeš lako aktivirati crijeva ako piješ puno vode i krećeš se. 

via GIPHY

3. Neredovito se važeš 

Kako ne bi bilo nejasnoća oko stvarne težine, trebala bi se vagati svaki dan u isto vrijeme i u istoj situaciji. Naime, težina ti se može nekoliko puta dnevno promijeniti! 

Pomaže sljedeće: na primjer, važi se svako jutro nakon toaleta i još jednom prije tuširanja (najbolje bez ikakve odjeće na sebi). 

Možda vas zanima Koliko često se zapravo trebamo vagati? Rubrika Life&style Life&style

4. Imaš menstruaciju 

Nažalost, to je točno! I hormonalne promjene mogu pridonijeti dobivanju težine. Za vrijeme mjesečnice možeš se „udebljati“ čak od jednog do četiri kilograma! Ali, bez brige – te kile opet nestanu. Naime, za vrijeme menstruacije se sakuplja više tekućine u tijelu – otuda višak kilograma. 

Pomaže sljedeće: ništa ne pomaže, pomiri se s tih nekoliko kilograma viška te dane u mjesecu. Ili... pet do sedam dana prije menstruacije se nemoj vagati. Tek nakon tri do četiri dana nakon mjesečnice nestane višak tekućine i tek se onda možeš „ozbiljno“ izvagati. 

via GIPHY

5. Jela si previše ugljikohidrata 

Ugljikohidrati su važni i dobri za tvoje tijelo. Ali, ako ih jedeš previše, ako prekoračiš dnevnu potrebu, naravno da će to biti vidljivo na vagi. Povećano skladištenje masnoće i vode često je zapravo posljedica pretjerane konzumacije ugljikohidrata. 

Pomaže sljedeće: pronađi vlastitu mjeru kad je riječ o ugljikohidratima. U ovom slučaju najčešće je manje – više! 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

6. Uzimaš kontracepcijske tablete ili neke druge lijekove 

Eto nam i opet viška vode! Ako redovito uzimaš antibebi pilule (ili u određenom vremenskom razdoblju), one mogu biti uzrok dodatne težine. Zbog nakupljanja vode dolazi i do nakupljanja težine

Pomaže sljedeće: dok piješ kontracepcijske tablete (ili neke druge lijekove), nemoj previše obraćati pažnju na težinu. Radije se važi u većim razmacima kako bi vidjela prave razlike. 

Možda vas zanima Brinu te kilogrami? Ovako ćeš izmjeriti je li šlaufić oko struka prevelik ili se možeš opustiti Rubrika Life&style Life&style
Photo: Getty Images

Komentari 0