Life&style

Kako na zdrav način smršaviti 5 kilograma: funkcionira li to u samo 4 tjedna?

  • Smršaviti 5 kilograma u 4 tjedna – može li se to, a da zdravlje ne bude ugroženo? 
  • Pokazat ćemo ti nekoliko različitih načina kako zdravo smršaviti i riješiti se 5 kilograma 
  • Također ćemo ti otkriti što donose radikalne dijete 

Nekoliko tjedana nisi pazila na prehranu i sada vaga pokazuje već nekoliko kilograma više? Jedva navučeš omiljene traperice i to je frustrirajuće? Ako je netko nestrpljiv sigurno bi želio što je moguće prije smršaviti. A smršaviti 5 kilograma u 4 tjedna zvuči jako primamljivo. Međutim, može li se to postići, a da nije štetno za zdravlje? Pokazat ćemo ti različite načine te imamo savjete za mršavljenje, odnosno kako se na zdrav način riješiti 5 kilograma…

Što nam donose radikalne dijete

Kao prvo – uvijek je zdravije mršavjeti polako. Radikalne dijete će ti vjerojatno donijeti brzi uspjeh pri mršavljenju, ali kad počneš opet normalno jesti, onda će se kilogrami brzo vratiti. Dakle, pazi stalno na prehranu, nauči koje su zdrave namirnice te si postavi visoke ciljeve i daj tijelu vremena. 

via GIPHY

Trajno mršavljenje 

Zdravom prehranom, kretanjem (sport) i ponekad malim grijesima itekako je moguće trajno izgubiti kilograme. Vjerojatno nećeš izgubiti 5 kilograma u 4 tjedna. Međutim, tko polako izgubi 5 kilograma, puno će duže ostati mršav – naime, kilogrami se rjeđe vrate ako prihvatiš nove prehrambene navike. 

Možda vas zanima Hoćeš li lakše smršaviti ako si niska ili ako si visoka? Nećeš vjerovati, ali razlika postoji Rubrika Life&style Life&style

Kako mogu smršavjeti 5 kilograma u 2 tjedna?

Neka te ne mami slogan poput „5 kilograma u 4 tjedna“: to ne ide! Osim ako totalno prekrižiš jelo iz plana prehrane, a to onda nema nikakvog smisla. Naime, jesti i istovremeno mršavjeti – to funkcionira. 

Smršavjeti 5 kilograma: kako bi trebao izgledati plan prehrane 

Kod zdravog mršavljenja je najbolji put promjena prehrambenih navika. Najvažnije je puno piti. Najmanje 3 litre vode ili nezaslađenog čaja na dan je obavezno! Ujutro trebaš pojesti ugljikohidrate. Nakon noćnog posta je važno napuniti spremišta glukoze. Kruh, musle ili voće – sve je to dopušteno. Za ručak je dopušteno gotovo sve. Tvoje tijelo je aktivno i tada može dobro preraditi ugljikohidrate u kombinaciji s bjelančevinama i masnoćama. Lagana šetnja nakon ručka još je poboljšati izmjenu tvari. Navečer trebaš jesti bjelančevine – idealno je neko povrće ili salata. Što prije jedeš navečer, to će više vremena imati tvoje tijelo za razgrađivanje masnoća. 

via GIPHY

5 kilograma u 4 tjedna: ovi savjeti pomažu 

• Zamijeni namirnice od bijelog brašna integralnima. Duže će te držati sitom te sadrže više balastnih tvari. 

• Kod mliječnih proizvoda koristi malomasne. 

• Meso jedi, ako baš moraš, dvaput tjedno i to male porcije. 

• Slatko, brzu hranu i masna jela si nemoj zabranjivati. Samo pazi da je riječ o malim porcijama i da ih ne jedeš svaki dan. 

• Pokušaj polako jesti. Tako ćeš automatski jesti manje jer nakon nekog vremena nastupi sitost. 

• Svake večeri si zapiši obroke koje si pojela tijekom dana te vodi dnevnik prehrane. 

• Mnogi se kod dosade, stresa ili frustracije pokušavaju oraspoložiti jelom – to nije dobra ideja. Radije pokušaj sa šetnjom ili sportom. 

• Alkohol sadrži puno skrivenih kalorija. Pokušaj uopće ne piti alkoholna pića. 

Možda vas zanima Naizmjenično gladovanje je trenutačno u trendu, a je li to i najzdravija dijeta ikada?! Rubrika Life&style Life&style

Nemoj, ako želiš smršaviti 5 kilograma…

• Biti u stresu od brojanja kalorija

• Jesti previše šećera

• Uzimati tekuće kalorije u obliku slatkih napitaka, alkohola i sl. 

• Nemoj se vagati svaki dan 

• Nemoj prestati jesti 

via GIPHY

Mršavljenje s pomoću sporta 

Smršaviti 5 kilograma možeš ako se, između ostaloga, redovito baviš sportom. Pronađi sport koji ti odgovara i redovito ga prakticiraj. Tako ćeš ujedno i jačati krvožilni sustav, mišiće i općenito ćeš se osjećati bolje. 

Smršaviti 5 kilograma: može li se to bez sporta?

Spadaš u sportske nespretnjakovićke te nemaš baš volje ići na trening – OK, dvaput godišnje eventualno kreneš na jogu pa odustaneš? Smršavjeti se može i bez sporta! Ako ćeš se držati gore spomenutog plana prehrane, na dobrom si putu i spriječit ćeš jo-jo efekt. Osim toga, moraš se pobrinuti da se puno krećeš tijekom dana. Vozi se biciklom umjesto autobusom, šeći za vrijeme popodnevne stanke. Zadaće u kućanstvu – poput usisavanja ili pranja prozora – također su korisne. Plus: spavanje pomaže pri mršavljenju. Neka istraživanja pokazala su da nedostatak sna pojačava osjećaj gladi te vodi ka debljanju. 

Možda vas zanima DASH: Evo u čemu je tajna najučinkovitije od svih dijeta koju preporučuju stručnjaci Rubrika Life&style Life&style

Zdrava prehrana je važnija od sporta 

Dakle, trbušnjaci nastaju u kuhinji! Zbog toga je redovito bavljenje sportom tek dio za put do cilja od 5 kilograma manje. Najvažnija je zdrava prehrana. Pazi da razinu inzulina imaš u normalnim razinama. Naime visoka razina inzulina sprječava izgaranje masnoća. To ćeš postići tako da maksimalno moguće izbjegavaš mliječne proizvode i ugljikohidrate. Jaja i biljne bjelančevine su dopušteni, jednako kao i povrće. Voda neka bude tvoj novi najomiljeniji napitak. 

via GIPHY

Vrlo važno ako želiš smršavjeti 5 kilograma 

Tko nauči slušati signale svog tijela, smije si dopustiti i pokoji mali grijeh. To se - ako budeš umjerena – neće vidjeti na vagi. Imaj svoj cilj stalno na umu i uspjet će ti – možda ne baš za 4 tjedna, ali sigurno ćeš smršavjeti 5 kilograma nakon nekog vremena – zdravo i trajno! 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • betikkae2

    Tablete za mršavljenje - http://tonzes.com/slimhr.htm Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.