Life&style

Naizmjenično gladovanje je trenutačno u trendu, a je li to i najzdravija dijeta ikada?!

  • Naizmjenični post naziva se još i naizmjenično gladovanje ili stručnije intermitentno gladovanje – to je režim dijete u kojem se ciklusi izgladnjivanja izmjenjuju s periodima „neograničenog“ unosa kalorija
  • Odnedavno je naizmjenični post u trendu – osobito kod sportaša 
  • Prenosimo što su znanstvenici otkrili o zdravstvenim prednostima naizmjeničnog posta – i kako funkcionira ta metoda

Nedavno su na Internetu počele kružiti priče o naizmjeničnom postu te uspješnosti ove metode mršavljenja – naime, izgubiti 10 kilograma u tri mjeseca sasvim je normalna pojava kod takvog načina prehrane. Kod naizmjeničnog posta postoje različite varijante koje su individualne, odnosno određuju se prema životnim okolnostima – na primjer, za početak se preporučuje  16:8, odnosno 16 sati se posti, a osam jede. Kod 5:2 se pet dana normalno jede, a dva dana posti. 

via GIPHY

A sada: 36:12!

Znanstveni tim na čelu s Frankom Madeom sa austrijskog Instituta za molekularne bioznanosti bavi se trenutačno novom varijantom – takozvanim naizmjeničnim postom 36:12, kod kojeg se svaki drugi dan odričemo jela. Ispitanici koji su postili tim ritmom su nakon četiri tjedna izgubili oko četiri kilograma masnoće sa trbuha – plus još neki zdravstveni benefiti! 

Možda vas zanima Znanost potvrđuje: ovo je najbolja dijeta protiv masnoće na trbuhu! Rubrika Life&style Life&style

30 ispitanika normalne tjelesne težine i zdravstvenog stanja podijeljeni su u dvije grupe za potrebe istraživanja. Jedna grupa hranila se po principu 36:12, a druga bez posta i obrocima koje su sami odabrali. Osim što su izgubili tjelesnu težinu, u prvoj grupi su se nakon četiri tjedna poboljšali izmjena tvari i krvni tlak, a upalne vrijednosti tijela bile su manje. Osim toga, znanstvenici su otkrili da su ispitanici u 12 sati jeli više nego inače, ali ipak još 25 posto manje od grupe koja nije postila. 

via GIPHY

Smanjuje li post imunitet?

Ranija istraživanja pokazala su da post može oslabiti imunitet. Austrijski znanstvenici su zbog toga napravili još jedno istraživanje. Rezultat: nakon šest mjeseci naizmjeničnog posta nije bilo negativnih učinaka na tjelesni imunitet. Doduše, moramo spomenuti da su negativni učinci zbog posta nastupili tek nakon godinu dana u drugim istraživanjima. 

Možda vas zanima Ok, ovo je jedna od najukusnijih dijeta za koju smo čuli – mršavljenje s kajganom Rubrika Life&style Life&style

Dakle, trebamo li postiti ili ne?

Pravi odgovor bio bi „da i ne“. Naime, usprkos nekoliko istraživanja na tu temu nema još dovoljno pouzdanih podataka o naizmjeničnom postu kod ljudi. A brojna istraživanja na životinjama ne mogu se jednostavno prenijeti 1:1 na ljude. Ranija istraživanja pokazala su da naizmjenični post nema baš nikakve prednosti pred drugim dijetama kod kojih se smanjuje unos kalorija. Nedostaju dugotrajna istraživanja o mogućim kasnijim posljedicama ili prednostima. Stoga stručnjaci preporučuju da svatko – prije nego se odluči na naizmjenični post – posjeti liječnika kako bi se savjetovao. 

via GIPHY

Možda vas zanima Seks-dijeta: Otkrivamo ti uzbudljive poze u kojima ćeš uživati, ali usput i spržiti najviše kalorija Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0